Kurssin logoksi tarkoitettu kuva on generoitu komentoriviohjelmalla.
Etusivu -- Materiaali -- Luennot Opettajat  

ITKA203 Käyttöjärjestelmät --- kevät 2014 --- Kirjallinen materiaali ja ohjeistus

Neljän opintopisteen (108 tuntia) sisältörajaus

Materiaalin kehitys tapahtuu julkisessa repossa yousourcessa. Tällä sivulla julkaistaan kevään 2014 versiot materiaalista, eli mm. tenttitärpit ja "yhtenäisemmät" prujut, sitten kun ne ovat kevään mielessä valmiita. Lisäksi kurssin sisältöön kuuluu olennaisina osina myös käytännön harjoitteet ja luennoilla näytetyt esimerkkiohjelmat, joiden listaaminen prujun osana ei olisi tarkoituksenmukaista.

Pääasiallinen kirjallinen materiaali:

Tenttitärpeistä ilmenee oppimistavoitteet:

Kuten meillä kaikessa, tekemällä oppii parhaiten tai ainakin hyvin. Siksipä on demoja eli hands-on tehtäviä. Ensiksikin pakolliset demot, joiden ultimaattinen deadline on ensimmäiseen tenttipäivään mennessä:

Lisäksi on vapaaehtoisia demoja, joista saa maksimissaan 6p hyvitystä tenttiin. Tenttikysymyksistä on silti saatava puolet pisteistä (12/24), että suoritus hyväksytään. Sama deadline kuin pakollisissa. Näiden tehtävien tarkoitus on toisaalta avartaa aihealuetta hieman pakollisen perussisällön ulkopuolelle, ja toisaalta tukea lisätekemisen kautta perussisältöön kuuluvien asioiden ymmärtämistä. Tehtävien pisteytys on työmääräarvion mukainen (1-2p):

Tenttikysymykset julkaistaan tässä arkistona jälkikäteen. Uusinnassa voi olla samoja tai eri kysymyksiä - päätelmiä suuntaan tai toiseen ei siis kannata tehdä edellisten kysymysten pohjalta:

Alla on lisätietoa, kirjallisuutta ja nettilinkkejä.


Kirjallisuutta / Reference material

Olen edelleenkin sitä mieltä, että mikään ei korvaa kunnon oppikirjaa. Kovakantinen on kallis, mutta se on sijoitus tulevaisuuteen (ja näyttää hyvältä hyllyssä). Luentomoniste on aina väistämättä referaatti ja paikallinen tulkinta. Käyttöjärjestelmistä kertovia kirjoja on paljon; seuraavassa on muutamia hyviä poimintoja (kopsittu aiemmilta kurssikerroilta; uudemmat painokset ovat varmasti jo saatavilla).

On otettava huomioon, että neljän opintopisteen kurssiin ei voi mahtua kuin pintaraapaisu siitä, mitä esim. noissa oppikirjoissa kerrotaan todellisesta maailmasta. Tällä kurssilla toivottavasti saa pienen alkusysäyksen, joka helpottaa asian varsinaista opiskelua siinä vaiheessa kun se tulee tarpeelliseksi työtehtävien tai oman kiinnostuksen vuoksi.

Käyttöjärjestelmistä / About operating systems

Unixista / About Unix

Windowsista / About Windows

+ Sivistävää iltalukemista

Seuraavat dokumentit ovat vapaasti saatavilla netistä:

Linkkejä

Nämä sekalaiset linkit ovat kertyneet 2005, 2007 ja 2011 Käyttöjärjestelmät -kurssin ilmentymiä pitäessäni. Ne liittyvät aihepiireihin, joita käydään luennolla läpi jossakin järjestyksessä myös nyt. Osa linkitetyistä sivuista on varmaan poistunut vuosien varrella; kaikenlaisia korjauksia saa etsiä ja ehdottaa.

Kokonainen käyttöjärjestelmä lähdekoodina

Okei, tämä on vain käyttöjärjestelmän ydin eli "kernel" ...

Lisätietoa muutamista käyttöjärjestelmän osista

Laitteistosta

Emulaattoreita

Säikeistä ja yhdenaikaisohjelmoinnista (concurrent...)

Shell-ohjelmoinnista

Tässä muutama linkki erilaisiin shelleihin:

Tekstieditointia mm. Unixeissa

Mm. ohjelmointi on tekstin eli lähdekoodin editointia. Tässä on linkkejä sellaisiin tekstieditorityökaluihin, jotka yleensä löytyvät Unix/Linux-koneiden perusasennuksista. Jos sinulla ei ole kokemusta, suosittelen, että editoit nanolla (ei hajoa pää heti alussa):

Yllä mainitut ovat helppoja ja siksi hyviä aloittelijalle. Nano näyttää olevan asennettu JY:n Tietohallintokeskuksen Linux-koneisiin, joita me kaikki voidaan käyttää (ja ainakin tällä kurssilla käytetään). Mutta sitten kun/jos sinulla on kokemusta, sinulla ei ole vaihtoehtoja vaan on siirryttävä eteenpäin:

Myös nämä löytyvät THK:n tarjoamilta suorakäyttökoneilta. Vi-editori itse asiassa löytyy suurin piirtein maailman jokaisesta Unix-koneesta. Se on myös tehokas ja kätevä, sanovat aktiivikäyttäjät. Minä osaan kirjoittaa rivejä Vi-improvedilla, tallentaa tekstin ja poistua ohjelmasta. En juuri muuta sillä osaakaan... Vi on osittain vähän työläs hahmottaa... Emacsissa on kaikki, mitä voin kuvitella tarvittavan tekstinkäsittelyyn. Jos voisin kuvitella jotain muuta tarpeellista, voisin periaatteessa laajentaa Emacsia tekemään juuri sen. Mutta editorin valinta on näitä subjektiivisia makuasioita! Ymmärtääkseni kuitenkin nörtti osaa joko Emacsin tai Vin käytön tai se ei ole oikea nörtti. Windowsilla tekstiä voi editoida myös esimerkiksi ConText-ohjelmalla, joka on asennettu ainakin Agoran mikroluokkiin.

Aiempien kurssikertojen linkkilistaa

Tässä on joitain sekalaisia nettilähteitä, joihin aiemmilla kurssikerroilla on ollut linkkejä.

Vastaavan aiheen opetusta muualla maailmalla

Käyttöjärjestelmät ovat elimellinen osa informaatioteknologiaa. Niinpä asiaa opetetaan joka paikassa. Alla on yhden Google-session antama lista muiden oppilaitosten järjestämistä vastineista. Ehkä se auttaa suhteuttamaan aiheen tärkeyttä, ja ehkä kurssien painotuserot auttavat näkemään, miten monta muuta asiaa käyttöjärjestelmiin liittyy (suurin osa linkeistä on tottakai rikkoutunut neljässä vuodessa, mikä paikattaneen jossain vaiheessa kesää 2011 uudella Google-sessiolla):


Viimeksi kajottu 2014-08-26.

(Validoi sivu WDG:n validaattorilla)