Jyvälän seniorien tietokonekurssit
Tietoturva
Arkijärjellä pääsee pitkälle myös netissä ja välttää pahimmat huijaukset ja tietoturvauhkat. Surffatessa on hyvä muistaa, että netti ja webissä surffaaminen on pääosin turvallista - kunhan terveen maalaisjärjen ja terveen epäluulon pitää mukana toiminnassaan, ja tässä listatut tietokoneen tietoturvapäivitykset ja -ohjelmat kunnossa.
Hyvä nyrkkisääntö on peilata omaa toiminta netissä sen arkielämän vastineeseen: miten käyttäytyisit tietokoneen ulkopuolisessa arkielämässä vastaavassa tilanteessa?
Tietoturvan perusteet
Käyttäjästä riippuvat toimenpiteet
Jos saat kirjeen, missä tuntematon kirjeellä pankkikorttisi pin-koodia, lähettäisitkö vastaukseksi pin-koodisi postikortilla? Tilanne on sama, jos joku kysyy verkkopankkitunnuksiasi sähköpostitse.
Jos kaupan hyllyillä tutut maitotuotteet sisältävät kirjoitusvirheitä, kummia logoja, kaupan värimaailma on inhottavan räikeä, yrityksen työntekijät puhuvat kummaa suomea, niin ostaisitko maitopurkin tai pyyhkeen tästä liikkeestä? Sama koskee nettiverkkokauppoja - huijaukset voivat olla selkeän tökeröitä, tai valitettavan huolellakin suunniteltuja. Siksi jos jokin ei vaikuta maalaisjärkiseltä, tulee hälytyskellojen soida: älä kiirehdi, selvitä tarkemmin ja tarkasta asia vielä kerran.
Esimerkiksi minne jaat sähköpostiosoitteesi, millä sivuilla surffaat, mihin annat tietojasi, luotatko sivustoon/sähköpostin lähettäjään jne.
On käyttäjästä itsestään kiinni, ettei ole liian höveli ja tule huijatuksi. Huijarit käyttävät huijausyrityksissään ihmisten hyväntahtoisuutta tarkoituksella hyväksi. Jos jokin epäilyttää, älä hätiköi - vaan selvitä tarkemmin.
Ja Näin meitä huijataan (pdf) - Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen julkaisu verkossa yleisesti tavatuista huijausmenetelmistä.
Käyttäjästä riippumattomat
Netissä on kuitenkin arkijärjen lisäksi puolia, joihin käyttäjä ei itse voi vaikuttaa. Jos autossa vanhat ja kuluneet renkaat, parhaiten auttaa uusien renkaiden asentaminen. Sama koskee vanhentuneita ohjelmia - tietoturvapäivitykset on pidettävä ajantasalla, jotta tietokoneen tietoturva on kunnossa.
Esimerkiksi vahingollinen webbisivu, tietomurto verkkokauppaan, keskustelufoorumilta tietojen anastus, palvelinestohyökkäys jne.
Näissä hyökkäyksissä käytetään tekniikan haavoittuvuuksia hyödyksi.
Näihin käyttäjä ei voi suoraan vaikuttaa - mutta välillisesti merkittävästikin. Esimerkiksi huolehtimalla uusimpien tietoturvapäivitysten ja virustietokantojen päivittymisestä. Käytännössä omalla koneella päivityksen automaattisesti tekemisen salliminen. (nykykoneissa usein oletuksena tämä on sallittu).
Myös käyttäjä voi epäsuorasti vaikeuttaa tietomurtoa muun muassa käyttämällä eri verkkopalveluissa riittävän vahvoja ja eri salasanoja.
Tietoturvan kolme+1 kovaa - huolehdi nämä
Säännölliset päivitykset
Niin käyttöjärjestelmän kuin eri ohjelmienkin päivityksestä tulee huolehtia.
Huomatut ohjelmistohaavoittuvuudet ja -aukot tukitaan sekä muita parannuksia toimivuuteen.
Windowsissa on tärkeimmät tietoturva-asioiden hoito koottu Tietoturvakeskukseen .
Palomuuriohjelmisto
Virustorjuntaohjelma (Windows-laitteet)
Varmuuskopiointi
Salama iskee mökillä puhelinjohtoon, kannettava tietokone tippuu tai kissa pesiytyy keskusyksikön sisälle? Jos alkuperäiset tiedostot syystä tai laiterikon vuoksi katoavat, varmuuskopiot pelastavat ja tietoa ei häviä - koska tiedot on tallennettu ainakin kahteen paikkaan, varmuus kopioina.
Esimerkkiohjelmia varmuuskopiointiin . Joissain Windowsin versioissa (esimerkiksi Windows 7:n ohje ) on myös valmiit työkalut varmuuskopioiden säännölliseen, automaattiseen ottamiseen.
Varmuuskopiointiohjelman lisäksi tarvitset fyysisen tiedontallennusvälineen, jolle varmuuskopiot otetaan. Esimerkiksi USB-väylään liitettävän ulkoisen kiintolevyn , USB-muistitikun , netin pilvipalveluihin varmuuskopioinnin tms.