Jyvälän seniorien tietokonekurssit

Suositeltavia asetuksia seniorin tietokoneeseen

Suositeltavia tietokoneasetuksia seniorin tietokoneeseen
Näyttö
  1. Resoluutio: Aseta näytön resoluutio pienemmäksi, älä tarkimmaksi mihin näyttö kykenee. Esimerkiksi 1024 x 768 tai 1280 x 1024 ovat käyttökelpoisia resoluutioita. Näytön esittämien yksityiskohtien määrä vähenee, mutta tällöin seniori toisaalta kykenee paremmin näkemään näytön suurentuneen sisällön. Tällöin myös klikkaukset onnistuvat paremmin kun kaikki näytön objektit suurenevat.
  2. Kontrasti: Näytön kontrastin lisääminen tai muuttaminen voi helpottaa näytön sisällön lukemista.
  3. Suuret fontit -asettaminen näytön ja työpöytänäkymän lisäasetuksista. Tällöin tosin esimerkiksi ikonit eivät suurene samassa suhteessa, joten näytön resoluution pienentäminen on yleisluontoisempi tapa.
Hiiri
  1. Salli tuplaklikkausnopeus eli klikkausten väliin jäävä aika suuremmaksi
  2. Aseta hiiren kursorin liikenopeus pienemmäksi. Tällöin hiiren liike liikuttaa vähemmän kursoria näytöllä - kaikilla senioreilla hienomotoriikka ei enää toimi niin tarkasti, jolloin kohteen valitseminen ja kursorin siirtäminen sen päälle helpottuvat. Liian vauhdikas kursorin liike voi myös tehdä tietokoneen käytöstä seniorille sekavan tuntuista.
  3. Aseta ctrl-näppäimen painallus korostamaan kursorin sijainti. Myös hiiren osoittimelle asetettava jälki voi helpottaa kursorin näytöltä löytymistä - joillain tosin myös sekavoittaa näytön näkymää.
  4. Jos hiiressä on perusnappien (vasen ja oikea näppäin, sekä rulla) lisäksi ylimääräisiä nappäimiä esimerkiksi hiiren laidoilla, kannattaa niiden toiminnan disabloimista harkita. (Hiiren sivunappeja tulee helposti tahattomasti klikattua, josta seuraa ihmetystä miksi näyttö muuttui mystisen selittämättömästi aivan toisenlaiseksi kuin taianiskusta, vaikka syynä on tahaton virheellisen napinpainalluksen seurauksena). Laitteistona seniorille riittää perushiiri: kahdella napilla ja rullalla.
Nettiselaimen asetukset
  1. kotisivuksi Google: tällöin kotimökki-kuvakkeesta on helppo palata tekemään hakusanojen avulla hakuja. Toisaalta, myös jokin muu kotisivusivu on suositeltava, koska tällöin korostuu ero Googleen kirjoitettavien hakusanojen sekä osoiteriviin kirjoitettavan www-osoitteen ero
  2. Tallenna muut tärkeät ja usein vieraillut www-sivut bookmarkseihin/suosikkeihin valmiiksi, helposti klikattaviksi linkeiksi. Osan näistä suosikkikohteista voi myös vetää pikakuvakkeiksi työpöydälle.
Työpöytä ja kansiot
  1. Sijoita tärkeimpien ohjelmien pikakuvakkeet työpöydälle, helposti löytyväksi pikakuvakkeeksi. Muun muassa nettiselain (esim. Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer, Opera tms.), tekstinkäsittelyohjelma (esim. MS Word, OpenOffice Writer, LibreOffice Writer), Skype jne.
  2. Lisäksi sijoita työpöydälle tärkeimpien kiintolevyn paikkojen pikakuvakkeet - eli yleisimmin käyttämäsi kansiot. Esimerkiksi pikakuvakkeet valokuva-, päiväkirja-, tekstitiedostokansioihin sekä muihin tärkeimpiin kansioihin.
  3. Ota kansioinäkymästä tiedostopäätteiden näkyminen pois käytöstä
  4. Tiedostot kannattaa "Poista" toiminnolla antaa käyttöjärjestelmän siirtää roskakoriin, mistä poistuessaan ne vasta poistuvat myös kiintolevyltä.
Tietoturva
  1. Automaattiset päivitykset: aseta tietokone hyväksymään ja automaattisesti päivittämään eri ohjelmat, Java, virustietokannat, toimisto-ohjelmat ja niin edelleen.
  2. Palomuuri on myös perustietoturvaan kuuluva välttämättömyys, jonka toiminta voi olla niinikään pitkälle automatisoitua ja laitettu toimimaan enemmän taustalla.
  3. Virustorjuntaohjelma, erityisesti Windows-koneissa sekä Android-laitteissa (esimerkiksi F-secure, Norton, McAfee, Alast! jne.)
  4. Älä koskaan lähetä käyttäjätunnusta ja salasanaasi kenellekään. Mikään ylläpito ei tule sitä kysymään. Ei varsinkaan kummallista suomen kieltä sisältävällä sähköpostilla. Samaa voisi verrata arkielämään torilla: Jos joku tulee pyytämään kännykkäsi PIN-koodia tai lainatakseen pankkikorttiasi, annatko ne kyselijälle? Netissäkään ei tule luovuttaa tietojaan löperöin perustein.
Muuta
  1. Varmuuskopiot voidaan ottaa automaattisesti lisäävänä kopiointina ulkoiselle USB-kiintolevylle tai pilvipalveluun laite rikkoja vastaan.
  2. Lisäävän varmuuskopitointitavan käyttö on suositeltavaa, sillä vaikka duplikaattitiedostoja todennäköisesti kertyy, tällöin vahingossa poistetut tiedostot löytyisivät varmuuskopiointilaitteelta.
  3. Myös kiintolevyn sisällä voidaan ottaa varmuuskopiot tietyistä kansioista, joihin seniori luo ja käyttää tiedostoja. Tällöin vanhingossa poistetut tiedostot löytyvät viimeistään varmuuskopiosta tietyltä kiintolevyltä. Salattua tai salasanan takana olevaa kiintolevyosiota voidaan haluttaessa käyttää, jolloin varmuuskopioihin ei pääse helposti käsiksi.