Jyvälän seniorien tietokonekurssit
Tietotekniikkataitojen lisälukemisto
Vinkki: Jos klikkaat linkkiä samalla pitäen CTRL-näppäintä pohjassa, avautuu linkki uuteen välilehteen. Saman voi myös tehdä avaamalla linkin hiiren rullaa painamalla. (tätä kutsutaan joskus hiiren keskinapun klikkaukseksi)
Osaan materiaaleista tai niiden osiin on sivustolla jo aiemmin linkattu, tässä olevat linkit ja vinkkaukset hyviin materiaaleihin vievät kokonaisen opiskelumateriaalin etusivuille.
Nettisivustoja ja oppaita
Opaskirjoja kirjastosta
Windows 7 -pikaopas , Pekka Malmirae ja Matti Karhula, Docendo 2010
Ohut, kuvallinen perusteet kertova läpyskä Käyttöjärjstelmän käytöstä. Nimensä mukaisesti, opas ei kerro esimerkiksi netissä surffaamisesta.
Myös Windows 8 -pikaoppaana
Seniorin tietokoneopas - 7. painos: Windows 7, Ulla Sannikka, Talentum 2010
Jos kotikoneessasi on Windows 7 -käyttöjärjestelmä, lainaa tämä opus (kone on yleensä jo ainakin pari vuotta vanha)
Seniorin tietokoneopas - 10. painos: Windows 8, Ulla Sannikka, Talentum 2013
Jos olet juuri ostanut tai saanut uuden tietokoneen (kaksi vuotta tai sen jälkeen), siinä on mitä luultavimmin Windows 8 -käyttöjärjestelmä. Se toimii hieman eri tavalla kuin Windows 7, joten tämä opas on tällöin suositeltava.
Sannikan Seniorin tietokoneopas -oppaissa käydään lävitse hyvin paljon samoja aiheita ja asioita, kuin mitä käymmä läpi Jyvälän Vasta-alkajan ja alkeisjatko -tietokonekursseilla. Nämää oppaat ovat oivaa luettavaa kurssin aikana tai sen jälkeen! Perusteet käydään hyvin lävitse. Perus hiiren, näppäimistön ja käyttöjärjestelmän käytön lisäksi opas kertoo perusteita mm. tekstinkäskittelystä, piirto-ohjelmista, sähköpostista, netissä surffaamisesta sekä eittelee joitain internetin palveluita. Hyödyllinen opus!
Seniorin tietotekniikkaopas , Aarni Toivanen, Docendo 2008
Toisen kustantajan perusopas, joka kattaa perusteiden lisäksi myös mm. netissä surffausta, tekstinkäsittelyä jne. Talentumin Sannikan tyyli on ehkä tarttuvampaa ja teoksessa on enemmän kuvia, mutta myös Toivasen opasta voi tutkia ja oppia tietokoneilun perusteita siitä.
Tässäkin kannattaa huomioida, onko seuraavassa painoksessa käsitelty uudempaa Windows-versiota. (2008 1. painoksessa käsitellään jo-vanhentunutta Windows Vistaa - Windows 7:n edeltäjää)
Myös selkokielellä olevia Selko-oppaita voi kysyä tietotekniikasta.
Yleisten perusoppaiden lisäksi on olemassa juuri seniorien lukijakuntaa ajatellen kirjoitettuja tietokoneoppaita eri aihealueittain. Esimerkiksi Marjatta Laineen Mummo ja vaari verkkoon - seniorin opas sosiaaliseen mediaan (Docendo, 2011). Tai vaikkapa Petri Ilmosen Tikas-sanasto - Tieto- ja viestintätekniikan sanoja selkokielellä (Oppimateriaalikeskus Opike, 2010). Kysy tarkemmin kirjastosta!
Kirjaston osaavat informaatikot osaavat antaa lisää senioreille sopivia tietotekniikkaopasvinkkejä.