(Perustuu Riku Järvisen ohjeisiin, jotka on tehty Originin varhaisemmalle versiolle)
Tämä ohje ei ole Fysiikan laitoksen virallinen ohje. Aikaisempia OriginPro:n ohjelmaversioita varten tehdyt, mutta edelleen käyttökelpoiset viralliset ohjeet löytyvät atk-luokasta. Tämä nettisivu on allekirjoittaneen oma ohjeistus ryhmätöihin liittyviä atk-tunteja varten.
Työselostus on palautettava kahden viikon kuluessa mittauspäivästä. Kaikki työhön liittyvät dokumentit palautetaan yhteen nidottuna, kotitehtävissä 2 tehty kansilehti paketin päällimmäisenä. Palauttakaa siis
Add New Column.
Set as -> X_Error.Y:n virheen sarakkeelle tehdään vastaava toimenpide sillä erotukselle, että nyt valitaan
Set as -> Y_Error.
Plot -> Symbol -> Scatter.Tällöin pitäisi syntyä kutakuinkin kuvan 2 kaltainen kuvaaja.
Plot Details...
Properties...Voit muuttaa akselin skaalausta kohdista
Fromja
To.Lisäksi voit muuttaa akselille merkittyjen lukuarvojen väliä kohdasta
Increment.
Analysis -> Fitting -> Linear Fit -> Open Dialog...Ruudulle pitäisi lävähtää kuvan 3 kaltainen ikkuna.
Do you want to switch to the report sheet?Me vastaamme kyllä eli yes, jolloin saamme näkyviin kaikenlaista enemmän tai vähemmän hyödyllistä tietoa aineistostamme, kuvaajasta sekä suoransovituksesta.
Graph -> Add Function Graph...
Y(x)voit lisätä oman yhtälösi. Oikeamuotoiset funktiokomennot löytyy kentän viereisestä nuolinapista. Maksimivirhesuoran saat lineaarisen sovituksen tapauksessa kirjoittamalla kenttään
Y(x)=(slope+slopeError)*x+intercept-interceptError .(Huom! Slope = kulmakertoimen arvo NUMEROINA, slopeError = kulmakertoimen virhe NUMEROINA jne.) Minimisuora tehdään vastaavasti, paitsi että suoran kulmakerroin lasketaan erotuksena ja vakio summana. Tuloksena pitäisi olla kuvan 7 kaltaiset virhesuorat.
Virhesuorat pitää vielä merkitä yläkulman laatikkoon. Tämä tapahtuu klikkaamalla kyseistä laatikkoa hiiren oikeanpuoleisella napilla ja valitsemalla
Properties
Lisää aukeavaan ikkunaan teksti
\l(5) Virhesuorat
Klikkaa ok.
Computer -> Private homeon oiva paikka. Huomaa tiedostopääte .opj, joka on Originin oma. Tiedostoa ei saa auki kuin Originilla.
File -> Export Graphs...ja tallenna sopivalla nimellä, kuten esimerkiksi
FYSP101sovitus.png .
Huom! Emme tehneet graafista suoran sovitusta, vaan määritimme PNS-menetelmällä pisteisiin parhaiten sopivan regressiosuoran, joka sitten piirrettiin mittapisteiden joukkoon.
Kuvaajia käytetään normaalisti osana työselostusta kuvan 6 malliin, eikä niitä laiteta liitteeksi ilman erittäin hyvää syytä. Hyvä syy tässä tapauksessa on se, että varsinaista työselostusta ei ole. Kuvat asetellaan työselostuksen sivun ylä- tai alalaitaan ja niille annetaan kuvatekstit, joiden avulla kuvan sisältö on itsenäisesti ymmärrettävissä. Toisinsanoen tekstin tulee ilmaista kuvan sisältö ilman, että itse työselostusta tarvitsee lukea.
Työosaston virallinen malliselostus löytyy työosaston sivuilta https://www.jyu.fi/fysiikka/opiskelu/tyoosasto
Työosaston arviointiohjeita (https://www.jyu.fi/fysiikka/opiskelu/tyoosasto/toiden_arvostelu.html) kuvista, kuvaajista ja taulukoista voi vilkuilla vielä ennen palautusta:
Omista kuvista, kuvaajista ja taulukoista arvioidaan niiden sisältö. Kuvaajien ja taulukoiden arvioinnissa on ensi- ja toissijaisia perusteita. Puutteet ensisijaisissa perusteissa TEKEVÄT SELOSTUKSESTA VÄLITTÖMÄSTI BUMERANGIN, joten katso joka kerta selostusta palauttaessasi alla oleva lista lävitse ja varmista, että omat kuvaajasi/taulukkosi täyttävät annetut ehdot. Puutteet toissijaisissa perusteissa johtavat pistemenetyksiin, mutta eivät välttämättä bumerangiin. Liitekuvat arvostellaan samoin kuin muutkin kuvat.
Arvostelu: Ensisijaisten perusteiden pistevähennykset ovat pysyviä. Toissijaisissa joko pistemenetys tai korjaus ja korjattu osio pisteytetään uudelleen.
Ensisijaiset perusteet (perusopinnoissa max -1p yhteensä, aineopinnoissa -1p/kohta.)
Toissijaiset perusteet: (max -0,5 p/kohta)
Jos selostukseen ei liity yhtään omaa kuvaa tai taulukkoa, kyseinen osio jätetään arvostelusta pois. Kokonaispistemäärä normitetaan 36 pisteeseen.