Luentomateriaalia

1. luento 25.10.

Eri ohjelmia eri tarkoituksiin

Kurssilaiset opiskelevat matemaattisiin asiantuntijatehtäviin. Tietokone voi auttaa monessa asiassa:

Tietokoneesta on kunnolla hyötyä vasta, kun ymmärtää mitä se osaa ja mitä ei. Tällä kurssilla etsitään tietokoneiden rajoja symbolisessa laskennassa.

Eri ohjelmilla voi tehdä eri asioita:

Ohjelmia voi käyttää moniin tarkoituksiin. Tällä kurssilla keskitytään Maximan käyttöön symboliseen laskentaan ja sivuroolissa LaTeXiin.

Ohjelmien hinnoissa on valtavia eroja. Tällä kurssilla käytetään vain ilmaisia ohjelmia, joita voi helposti käyttää myös kurssin ja opintojen jälkeen.

Jotta ohjelmasta on hyötyä, tarvitaan kaksi asiaa: käyttötaito ja ymmärrys.

Muita kursseja

Muita symboliseen laskentaan erikoistuneita kursseja ei tiettävästi ole.

Tavoite

Kurssin jälkeen sinun pitäisi osata

Luennon tapahtumia

Luennolla käsiteltiin LaTeXia pintapuolisesti ja näytettiin, mitä sillä voi tehdä. Lisää on harjoituksissa.

Maximasta näytettiin valmis esimerkki sekä improvisoitu esimerkki. Näihin tiedostoihin voi tutustua harjoitusten yhteydessä jos tahtoo. Luentojen esimerkkitiedostot ilmestyvät muiden tiedostojen sekaan tänne.

Kurssin loput luennot ovat luonteeltaan erilaisia. Ne pidetään tietokoneluokassa, ja myös kuulijat käyttävät Maximaa. Luokasta ei riitä kaikille omaa konetta, joten omien kannettavien tuominen on suotavaa jos Maxima on saatu asennettua. (Asennusongelmissa voi auttaa luentotauolla tai pääteohjauksissa.)

2. luento 1.11.

Luennolla käsiteltiin wxMaximan ja Maximan eroa, yhtälönratkaisua, derivointia ja integrointia. Luentojen materiaali löytyy kurssin tiedostolistalta tiedostoista "luento2a.wxm" ja "luento2b.wxm".

3. luento 15.11.

Luennolla käsiteltiin piirtämistä. Luentojen materiaali löytyy kurssin tiedostolistalta tiedostosta "luento3.wxm". Lisäksi käsiteltiin harjoitustyötä ja vertaisarviointia.

4. luento 29.11.

Luennolla käsiteltiin vertaisarviota ja harjoitustyötä. Ainoana varsinaisena luentoaiheena olivat listat ja part-komento. Jaettavaa luentomateriaalia ei tullut, mutta luennolla kirjoitettua wxm-tiedostoa voi nähdä harjoituksissa pyynnöstä. Harjoitustyöasiat on koottu omalle sivulleen, johon kannattaa tutustua.