KEMIAN PERUSTEET 4 (KEMP105)

 

Pääsivu        Kurssin tavoitteet                                           In English

 

Hei kurssille osallistuja !

Tälle sivulle on lyhyehkö info-paketti kurssin sisällöstä. Kurssi perustuu kurssikirjaan ja luennoilla esitettyihin asioihin ja tehtäviin. Kurssilla on normaalit laskuharjoitukset sekä verkkolaskuharjoitukset jotka toteutetetaan Moodle-verkkoympäristössä. Verkosta ladattavaa valmista materiaalia tällä kurssi on vähän, sillä parhaimman oppimistuloksen saat, kun käytät kynää ja paperia mahdollisimman paljon. Varsinaista luentomoniste siis ei ole. Moodle verkkoympäristö toimii kurssin tukena josta saa oheistietoa ja materiaalia kurssin aikana.

Luennoitsija

Olen Juhani Huuskonen ja toimin yliopistonlehtorina kemian laitoksen orgaanisen kemian osastolla. Minut löytää orgaanisen kemian osastolta huoneesta O502 (ylin 5. kerros), puhelin 014-2602656 ja s-posti: etunimi.sukunimi@jyu.fi

Kurssikirja

Tämä kurssi luennoidaan Janice Gorzynski Smith, Organic Chemistry kirjan mukaan. Kirjan nykyinen painos  on 2.painos, mutta jos olet hankkinut/saanut käytetyn 1. painoksen kirjasta se sopii myös kurssille.

Luentoajat

Kurssin luentoajat ovat ti 10-12 ja ke 14-16 ja luennot alkavat akateemisen käytännön mukaan 15 min yli. Pidän luentotunnit yhteen menoon, joten luento loppuu siis 15 vailla. Huom ! Laskuharjoitusviikolla ei ole tiistaina luentoa.

Vastaanottoajat

Varsinaista vastaanottoaikaa minulla ei ole, mutta olen aina tavattavissa luennon jälkeen ja muuna aikana sopimuksen mukaan. Yrittäkää kuitenkin ajoittaa kurssia koskevat kysymyksenne ja tiedustelunne heti luennon jälkeen. Kurssin sisältöä koskevia kysymyksiä ja epäselvyyksiä voitte toki esittää luennon aikana ja se on myös enemmän kuin toivottavaa, sillä luennoitsijan puolentoista tunnin monologit ovat varsin tylsiä ja puuduttavia molemmin puolin. Olkaa siis aktiivisia, sillä sen mielenkiintoisempaa tämä touhu on mitä enemmän olette siinä itse mukana! Kurssilla ei ole pelkästään tarkoitus opiskella orgaanisen kemian perusteita vaan opetella myös akateemista ajattelua ja keskustelua.

Yleistä orgaanisen kemian opiskelusta

Orgaanisen kemian oppiminen ja ymmärtäminen perustuu pitkälti visuaalisen havainnointiin rakenteista ja niiden eri osista. Isoistakin monimutkaisista rakenteista on mahdollista havaita yhdisteen reaktiiviset paikat eli funktionaaliset ryhmät, joihin yhdisteen kemia perustuu. Em. vuoksi orgaanisen kemian oppimista helpottaa rakenteiden piirtäminen paperille ja näin käden ja silmän yhteistyöllä oppii hahmottamaan molekyylejä.

Joitakin asioita on pakko osata ”ulkoa”. Näitä asioita ovat mm. orgaanisten yhdisteiden nimeämisen yleiset säännöt, funktionaaliset ryhmät, yhdisteryhmien tyypillisimmät reaktiot. Älä kuitenkaan yritä opetella kaikkea ulkoa ymmärtämättä asiaa. Näin toki voi tenteistä päästä läpi, mutta mitä hyötyä siitä sinulle on esim. 2 vuoden päästä tai jopa aiemmin jos ja kun näitä asioita satut tarvitsemaan. Ymmärretty asia pysyy paremmin mielessä vielä vuosien päästäkin ja sen päälle on hyvä rakentaa vaikka minkälaista osaamista. Pyri siis ymmärtämään se mitä yrität mieleesi painaa. Tämä koskee niin pää- kuin sivuaineopiskelijoita, sillä luonnontieteet lähestyvät taas 100 vuoden ”avioeron” jälkeen toisiaan. Tästä hyvänä esimerkkinä on nanotiede, jossa tutkijat tarvitsevat biotieteiden, fysiikan ja kemian ymmärtämistä ja osaamista kaikilta kolmelta alueelta.

Kurssi on orgaanisen kemian perusteisiin menevä ja pyrkimyksenä on, että vaikeammin omaksuttavat asiat mennään hitaasti läpi. Jos et ole kuitenkaan menestynyt hyvin lukion kemiassa tai lukion kemia on rajoittunut ”minimiin” niin suosittelen todella vakavaa paneutumista asiaan. Pelkkä luennoilla istuminen ja tenteissä käyminen ”yrittämässä” läpi pääsyä ei todellakaan riitä. Lukion tietoja voi kerrata ja täydentää itsenäisesti lukion kirjoista, jos asiat ovat päässeet unohtumaan

 

Laskuharjoitukset

Laskuharjoituksia kurssilla on n. joka kolmas viikko joten yhteen välikoealueeseen kuulu kolmet laskuharjoitukset ja yhdet verkkolaskuharjoitukset. Verkkoharjoituksista ja Moodle-verkkoympäristöstä tarkemmin ensimmäisellä luentokerralla. Laskuharjoitus hyvitys on max. 3 pistettä välikoealuetta kohti. Tarvitset ns. kurssiavaimen (salasana) päästäksesi Moodlessa kurssille sisälle, joten ota yhteyttä minuun s-postilla (etunimi.sukunimi(at)jyu.fi) tai kysy esim. luennon jälkeen.

Kurssin suoritus

Kurssi suoritetaan kahdella välikokeella. Välikokeita (osakokeita) voi suorittaa myös yleisenä tenttipäivänä tenttiohjelman mukaan. Välikokeissa on neljä kysymysaluetta 1. 2. 3. ja 4. jotka voivat jakaantua useampaan kysymys kohtaan esim. 1a, 1b, 1c jne. Jokaisesta kysymys alueesta max. pistemäärä on 6 pistettä eli osatentin max. pistemäärä on 4x6p = 24 pistettä. Välikoe on hyväksytty, jos siitä saa vähintään 12 pistettä (puolet oikein, välikokeen pistemäärä + laskuharjoitukset).

HUOM ! Ensimmäiseen välikokeeseen tuleva asia on tutumpaa ja siten mahdollisesti helpompaa kuin välikokeeseen 2 tuleva asia, joten jos ja kun ensimmäinen välikoe menee hyvin niin älä lopeta opiskelua/työntekoa tähän vaan sitä on päinvastoin lisättävä, jotta myös välikoe 2:sta selviää kunnialla läpi.

 

Arvosanan määräytyminen

Kurssin arvosana määräytyy hyväksyttyjen välikokeiden yhteenlasketusta kokonaispistemäärästä max. 2x24p = 48p (+askuharjoituksista max. 6p, jolloin max. 54p). Hyväksytty osatenttisuoritus on voimassa kalenterivuoden (seuraavan lukukauden) eli tämän kurssin tapauksessa vuoden loppuun (31.12.2009) saakka, joten siihen mennessä myös toinen välikoe on saatava hyväksytysti suoritettua.

 

Arvosana                   Kokonaispisteet

    1                                 24-28

    2                                 29-33

    3                                 34-38

    4                                 39-43

    5                                 44 tai enemmän

 

Tietokoneohjelmat

Rakenteiden piirto-ohjelma: ISIS-Draw, ladattavissa netistä osoitteesta http://www.mdli.com vaatii rekisteröitymisen. Yliopiston verkossa olevista koneista ohjelman pitäisi löytyä suoraan. Toinen piirto-ohjelma joka sisältää myös 3D-osan on ACD/Labs:n ChemScetch, josta on freeware windows-versio ja sen voi ladata osoitteesta http://www.acdlabs.com/download/.

 

Molekyylimallit

Suosittelen molekyylimallisetin hankkimista etenkin pääaineopiskelijoille, mutta myös sivuaineen tekijöille. Ne maksavat jonkin verran, mutta niistä on verraton hyöty orgaanisten rakenteiden kolmiulotteisuuden (3D) hahmotuksessa ja etenkin stereokemian ymmärtämisessä. Hyviä molekyylimallisettejä voi ostaa esim. MFKA:n (MAOL:n omistama kustannusosakeyhtiö) verkkokaupasta täältä. MFKA:n välittämä molekyylimallisetti HSC Maruzen Orgaanisen kemian C-sarja (oppilassarja) on varsin hyvä.

Linkit

Mekanismien harjoitteluun

Ohjelmia molekyylien visualisointiin

Virtuaalinen orgaanisen kemian kirja

 

Yhteistyöterveisin Juhani

 

 

Last update 11.01.2010 JH