Maailmankartta

Tehtävänanto: Maailmankartta

Lue lehtiartikkeli Tutkija näyttää, miten maailmankartat vääristävät todellisuutta (Helsingin Sanomat, 16.10.2013).

Olet Kiinalaisen keisarin kartanpiirtäjä 1500-luvulla. Tehtäväsi on tehdä maailmankartta Kiinalaisesta näkökulmasta. Tee kuitenkin kartta huolella, koska jo 1500-luvulla ihmisarvo ei ole Kiinanmaassa korkeassa arvossa - huonosta kartasta, joka ei miellytä keisari voi kartanpiirtäjä menettää päänsä.

  1. Käynnistä Google Earth. Pyörittele maapalloa hieman ja sommittele valtakunnan alue näkymään kartalla. Näkymä Kiinasta Google Earth -ohjelmassa
  2. Paina ALT + Print Screen (Prt Scr) -näppäimiä. Print Screen -näppäin löytyy yleensä F12 ja Pause/Break -näppäinten luota. Joskus näppäimessä lukee myös Prt Scr tai Prt Scn.

    - Print Screen -näppäimellä voit ottaa ruutukaappauksen työpöydälle mistä ohjelmasta tahansa. Pelkän Print Screen -näppäimen painallus kopioi kaiken näytöllä näkyvän. ALT + Print Screen (Prt Scr) -näppäinten painallus kuvakaappaa vain valittuna olevan ikkunan sisällön.

  3. Avaa GIMP-kuvankäsittelyohjelma.
  4. Paina ctrl+V (pikanäppäin paste-toiminnolle), jolloin kuva kopioidaan kuvankäsittelyohjelmaan työpöydältä.
  5. Valitse Rectangle selection tool Rectangle selection tool. Ctrl-pohjassa rullaa hiirellä ja loitonna kuvaa hieman ja rajaa alue kuvan ulkopuolelta. Näin saat poistettua automaattisen koko kuvan rajausvalinnan. Nyt rajaa vain maapallo näkyviin ruutukaapapuksesta, kuten kuvassa: Kuvan rajaus

    Keisarin IT-open vinkki: Viemällä kursorin valinta-alueen reunoille, voit muokata rajauksen reunojen sijaintia.

  6. Valitse ylävalikoista Image - Crop to Selection. Tämän jälkeen kuva näyttää suurinpiirtein tältä: Rajattu Kiina
  7. Valitse Rectangle selection tool Rectangle selection tool:lla keskus-Kiinan alue. Tämän jälkeen Perspective Tool Perspective tool -työkalulla muokkaa kartta haluamaksesi. Kuvassa punaisella näkyvät laatikot, joista kuvaa voi venyttää. Lopulta kuva muokkautuu vihertävän sinisen laatikon alueeksi (huomaa vihertävän sinisen laatikon sisäpuolella oleva katkoviivainen laatikko, joka kertoo tästä). Kuvan perspektiivin muutos Lopuksi hyväksy mittasuhteiden muutokset Transform -nappia hiirellä painamalla. Huomaa, miten kartan mittasuhteet muuttuvat! Perspektiivin muunnoksen hyväksymisikkuna

    Keisarillinen vinkki: Ctrl + Z -pikanäppäimellä (undo) voit perua viimeksi tekemäsi muutoksen - ja yrittää uudelleen!

  8. Lisää Text tool Text tool -työkalulla vielä teksti "Kiinan maailmankartta" kuvaan Valmis Kiinan kartta
  9. Tallenna kuva .jpg -tiedostomuodossa Save -File valikosta omalle verkkolevyn kotihakeemistoosi.
  10. Nosta kätesi kutsuaksesi luokkahuoneen Keisarin, opettajan paikalle tarkastamaan karttasi - ja saatko pitää pääsi.
Itse tekeminen

Palaa Google Earth -ohjelmaan. Tee joko Australian maailmankartta tai maailmankartta Suomen näkökulmasta. Miten saat vääristettyä karttaa siten, että Suomen pinta-ala näyttää mahdollisimman suurelta muihin maihin verrattuna? Entä miten sijoitat Australian mahdollisimman näyttävään, maalle edulliseen asemaan?

Esimerkkiratkaisut

Eriyttämistä ja lisätehtäviä nopeille

Nämä tehtävät voit tehdä, kun olet tehnyt jo aiemmat tehtävät:

  1. Kartassa tärkein laitetaan keskelle. Toisaalta, karttaprojektion avulla korostetaan oman maan pinta-alaa tai asemaa. Mitä Hesarin lehtiartikkelin kartat kertovat sen aikaisten ihmisten arvostuksista ja maailmankuvasta?
  2. Rajaa muinaisen Kiinan alue Google Earthissä tai kuvankäsittelyohjelmalla äsken valmistamaasi kuvaan. Harjoittele tiedonetsintää ja etsi historialliset rajat ja faktat netistä.
  3. Etsi jokin maailmankarttakuva netistä. Mikä on sen mukaan lyhyin reitti linnuntietä Helsingistä New Yorkiin? Avaa sitten Google Earth -ohjelma ja tutki, mikä on sen mukaan lyhyin reitti Helsingistä "Isoon omenaan" (=New York).
    Toisessa reitti kulkee Islannin ja Grönlannin yli, kun seinäkartan mukaan lyhyin reitti on Lontoon ja Atlantin ylitse. Kumpi on oikeassa? Miksi?

JyU, TIE361