Vanhaa matematiikkaa
tuoreella tavalla

(In English, please)
(Bitte auf deutsch)

Tässä esitellään näyte -- DEMODISK1 -- tekeillä olevasta matematiikan oppimateriaalista ja sen ideoista. Materiaalia voi käyttää osana tulevaa multimediapakettia tai erillisenä.

DEMODISK1 -näytelevy sisältää animaationpätkiä seuraavista aiheista. (Napsuttamalla tästä saat nyt vain stillkuvia. Animaatioista lisää alempana.)

Käyrät. Ajata riippuvia ilmiöitä:

Kartioleikkauksia ja astroidi:

Kardioidi ja sykloidi. Kinemaattinen näkökulma:

Differenssiyhtälöiden ratoja


  • Osoitteemme ja linkkimme
  • Lisätietoja saat tästä


    HUOMAUTUKSIA:

    Oppimateriaalimme on tarkoitettu osaksi matematiikan opetuksen uudistamista.

    DEMODISK1 ei esitä sanallisia tehtäviä, vaan käyttää tietokoneen antamia mahdollisuuksia kuvalliseen ilmaisuun. Kuvat ja animaatiot ovat itsessään kehoitus pohtia relevantteja asioita ja etsiä vastauksia esiintuleviin kysymyksiin. Emme rajoita omatoimisuutta: tarkoitus on, että oppilas ja opettaja käyttävät monenlaisisia lähteitä: kirjoja, Mathematicaa, Maplea tai muista symbolisen laskennan ohjelmia. Mikään ei myöskään estä vaikka kysymästä kavereilta ja käyttämästä tervettä järkeä.

    Mallilevykkeellä tutkimme tasokäyriä esimerkkinä siitä, miten yhden aiheen ympärille voidaan koota järkevä kokonaisuus, joka sivuaa monia koulumatematiikan eri aloja: geometriaa, algebraa, differentiaalilaskentaa, analyyttistä geometriaa, trigonometriaa...

    Grafiikka tekee mahdolliseksi käyttää opetuksen apuna jo vanhentuneiksi luultuja 1600- ja 1700- luvun differentiaalilaskennan havinnollisia käsitteitä. Esimerkiksi Newtonin ja Johann Bernoullin luennot sisältävät paljon tasokäyriä koskevaa materiaalia, joka sopii lähes sellaisenaan käyttöömme. Käytämme historiaa hyväksemme, emme tutki tai opeta sitä.

    Lataa jokin DOS-pohjaisista animaatio-ohjelmistamme:

    Toivottavasti näet, että myös kaunis toteutus on oppimista motivoiva tekijä.

    Voit tilata koko DEMODISK1:n noin viidellä kympillä (15 taalaa) e-mail-osoitteesta stowass@math.tu-berlin.de.


    Kommentit ja kyselyt: Vesa-Matti Paananen, University of Jyväskylä <vmpa@jyu.fi>