Seuraavien harjoitusten tarkoituksena on opettaa C++ -ohjelmointiympäristön. C++ -ohjelmien editointia ja kääntämistä harjoitellaan IDE:ssä ja komentorivillä Linux-koneella
Valitse ensin IDE jolla haluat harjoitella. Kun tuo harjoitus loppuu, palaa tähän harjoitukseen jatkamaan yleistä osaa.
Muokataan edellisessä luvussa kirjoitettua ohjelmaa niin, että parametrejä ei välitetäkään osoittimien avulla.
Lisätietoa C++:n funktioista ja parametrinvälityksestä on vuoden 2002 kurssin luentomonisteessa: luku 8.
Aloitetaan jo tutuksi tulleella Hello World! -ohjelmalla. Ota johonkin atk-keskuksen Linux-koneeseen yhteys ssh:lla (esim. jalava) tai kokeile onko sinulla tunnus koneessa charra.it.jyu.fi.
#include <iostream> using namespace std; int main(void) { cout << "Hello World!\n"; return 0; }
g++ hello.cpp -o hello... ja ajaminen näin:
./hello
Eli yksinkertaisimmillaan annetaan kääntämiskäsky (g++), käännettävä koodi (hello.cpp) ja nimi tuotokselle (-o hello). Huomaa että g++ on pelkästään C++-kääntäjä. Voit käyttää myös halutessasi gcc kääntäjää joka on sekä C-, että C++-kääntäjä.
Sama ohjelma voidaan tehdä myös C:llä. Erona C:ssä on se, että syötössä ja tulostuksessa pitää käyttää printf ja scanf-funktioita ja aliohjelmien parametrienvälitys pääohjelmaan pitää tehdä osoittimien avulla.
Vihjeitä: C:ssä et voi käyttää iostream-otsikkotiedostoa, joten käytä stdio.h-otsikkotiedostoa. Yritä korvata cout ja cin käskyt c:n vastaavilla printf ja scanf käskyillä. Sekä muuta referenssimuuttujat osoittimilla. Apua voit katsoa taas monisteen luku 8.
Lisätietoa C++ -kielestä mm. seuraavissa lähteissä: