Edellinen sivu
Back
 

Allan J. Baker

Head, Department of Natural History
Royal Ontario Museum
Toronto, ON
Canada

 

Lesser White-fronted Goose genetics - Apr 2007

(Kiljuhanhen genetiikka; suomennos on alla)

 

Lesser White-fronted Goose genetics
So, 01. Apr 2007
Allan Baker<allanb@rom.on.ca>
Hi Johan:

 

I am sorry my reply is late and may be of no real value to you. However, I did read the material you sent only today because I have had a hectic week since I returned from fieldwork in Argentina.

The genetic analysis by Michael Wink is thorough and convincing, and it is a great pity that it has not been published quickly so the evidence would be acceptable to everybody.

Because the speciation of Anser is obviously so recent it is not surprising that a number of species can hybridize and that selection against hybrids is weak or non-existant. However, I guess that for captive breeding and release everyone would favour a pure stock that excludes potential hybrids, which clearly you could do with the German stock.

Unless the existing Fennoscandian birds can be shown to be genetically separable from German stock I cannot see any reason not to use the latter birds to help restore the Fennoscandian population.

Cheers, Allan.

 

Dr. Allan J. Baker
Head, Department of Natural History
Royal Ontario Museum
Toronto, ON
Canada
Ph: 416-586-5520

Kiljuhanhen genetiikka

01. Apr 2007

Allan Baker<allanb@rom.on.ca>

(Lihavoinnit ja käännös: Lauri Kahanpää)

 

Olen pahoillani, että vastaukseni on myöhässä eikä ehkä enää ole sinulle todella avuksi. Mutta olen lukenut lähettämäsi materiaalin vasta tänään, sillä takanani on työntäyteinen viikko palattuani kenttätyöstä Argentiinasta.

Michael Winkin geneettinen analyysi on perusteellinen ja vakuuttava ja on suuri vahinko ettei sitä ehditty julkaista niin ajoissa, että todisteet olisivat kelvanneet kaikille. Koska Anser-hanhien lajiutuminen on mitä ilmeisimmin tapahtunut lähellä nykyaikaa, ei ole yllättävää, että useatkin hanhilajit voivat risteytyä ja että luonnonvalinta voi karsia risteymiä heikosti, jos ollenkaan.

Mutta arvaan kyllä, että tarhaukseen kaikki haluaisivat puhtaan kannan ilman mahdollisia hybridejä. Ja sellaisen olette selvästi saaneet aikaan Saksan kannasta. Jos ei voida todistaa, että Fennoskandian linnut ovat geneetttisesti erilaisia kuin Saksan linnut, en näe mitään syytä, miksi jälkimmäisiä ei voisi käyttää Fennoskandian kannan palauttamiseen.

 

Dr. Allan J. Baker
Head, Department of Natural History
Royal Ontario Museum
Toronto, ON
Canada
Ph: 416-586-5520