16.3.2020: Ennakointi taltuttaa koronaviruksen reagointia paremmin

Aineistosta

Aineiston lähde on European Centre for Disease Prevention and Control (linkki). Aineistoon mahdollisesti liittyviä virheitä ei ole enää korjattu muista lähteistä.

Mallinnuksesta

Käytämme ennustemallina Bayes-malleja, joissa tapausmäärien ja kuolemien oletetaan käyttäytyvän samankaltaisesti kaikissa maissa. Näin ollen “lainaamme informaatiota” niistä maista joissa epidemia on levinnyt pidemmälle mutta sallimme myös maakohtaisia eroja. Jätämme siis huomioimatta maiden luonnolliset eroavaisuudet kuten väestöntiheys, erot niissä toimissa jota taudin leviämisen eteen on jo tehty, mahdollisesti muuttuneet testauskäytännöt, ja viruksen biologiset ym. epidemiologiset ominaisuudet. Tautitapausten ja kuolemien määrää mallinnamme toisistaan riippumatta, mutta samankaltaisella mallilla.

Tämänhetkinen malli olettaa tautitapausten jatkuvan kasvun, koska aineisto ei anna vielä mahdollisuutta mallintaa todettujen tartuntamäärien kasvun hidastumista. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että tautitapausten ja kuolemien määrän kasvu Italiassa on hidastumassa. Tästä syystä emme esitä ennustetta Italialle.

Olemme valinneet tarkasteltaviksi Euroopan maat, joissa tautitapausten yhteenlaskettu määrä 23.3. oli vähintään 300. Tällä menettelyllä rajataan pois epidemian alkupäivät, jolloin testauskäytännöt olivat erilaisia. Päivä jolloin maan tautitapausten määrä saavutti 300 tapausta, on asetettu kullekin maalle tarkastelun alkuhetkeksi.

Ennuste perustuu muiden Euroopan maiden kehitykseen ja sen epävarmuus kasvaa sitä suuremmaksi mitä kauemmas tulevaisuuteen ennustetaan. Tartuntamäärien todellinen kehitys riippuu rajoitustoimien tehokkuudesta. Ennuste antaa vertailukohdan, johon toimenpiteiden tehoa voi verrata.

Ennustettu kasvuvauhti

Keskimääräinen kasvuvauhti Euroopassa: mallin mukaan todetut tapaukset kymmenkertaistuvat 14.3 päivässä (mallin antama 95% luottoväli (12.4, 16.6)).

Suomen ennusteet

Kuvassa punaiset pisteet vastaavat todettuja tapauksia, viiva mediaaniennustetta ja punainen alue mallin antamaa ennusteen 95% luottoväliä. Mustat pisteet vastaavat kuolemia, viiva mediaaniennustetta ja harmaa alue mallin antamaa ennusteen 95% luottoväliä. Pystyakselilla on käytetty logaritmista asteikkoa, jossa yksi asteikkoväli vastaa tautitapausten kymmenkertaistumista. Suomen tapausten kasvuvauhti: Todettujen tapausten määrä (yhteensä) kymmenkertaistuu 19 päivässä (mallin antama 95% luottoväli (17.8, 20.2)).

Pysty-akseli luonnollisella asteikolla, joka havainnollistaa epävarmuuden kasvua mahdollisten tapausten määrän kasvaessa:

Suomi, Ruotsi ja Norja

Suomi, Ruotsi ja Norja, pisteet vastaavat todettuja tartuntoja, viivat mediaaniennusteita, ja värilliset alueet 95% luottoväliä:

Sama logaritmi-skaalalla:

Euroopan maiden ennusteet ja havainnot

Kaikki kuvat vapaasti käytettävissä CC BY lisenssin mukaisesti.

Lisätietoja: jouni.helske ja juha.karvanen at jyu.fi.