Verkkoteorian sivulle

 

Sosiometrisistä verkoista

 

Sosiometriset verkot eli sosiogrammit kuvaavat erilaisia suhteita eri tyyppisissä yhteisöissä. Sosiometrisia verkkoja tutkimalle voidaan yhteisöistä ja organisaatioista paljastaa ja selvittää erilaisia ominaisuuksia ja paljastaa piileviä rakenteita ja yhteyksiä. Sosiogrammeja käytetään mm. sosiologiassa ja sosiaalipsykologiassa ja niiden isänä pidetään Jacob Morenoa (1892 - 1974).

Seuraavalla sivulla muutamia sosiogrammeja, jotka kuvaavat tämän luentokurssin osallistujia. Verkot on muodostettu kevään 1998 luennolla leikkimielessä tehdyn yksinkertaisen kyselyn. Kaiken kaikkiaan sosiogrammi sisältää infoa 25:stä kurssilaisesta.

Ensimmäinen verkko on muotoiltu tietojärjestelmäkaavion malliin. Ulkopuolisiksi vaikuttajiksi on asetettu ne, jotka jättivät kyselyyn vastaamatta. Tulkinta jääköön lukijalle.

Vasemmanpuoleisessa kuvassa on kuvattu henkilöiden väliset löyhemmätkin yhteydet, oikeanpuoleinen kuva esittää samaa joukkoa, mutta vain kiinteämmät yhteydet on jätetty. Kuvia voi lukea monin tavoin, ensin huomio kiintyy solmun 12 keskeiseen asemaan joukossa, se on oikeanpuoleisessa verkossa myös leikkaussolmu. Toinen huomiota herättävä piirre heikko klikkiytyminen, maksimiklikki on pienin mahdollinen eli kolme solmua. Ainoastaan ylimmästä verkosta saadaan yksi neljäsolmuinen klikki (7, 8, 12, 20). Edelleen voidaan todeta, että verkon kromaattinen luku on kolme, joten kolmivärittyvänä se voidaan jakaa kolmeen riippumattomaan joukkoon. Vasemmanpuoleisen verkon yhtenäisen osan (tarkoitetaan tässä verkkoa ilman solmuja 5, 9, 11, 14 ja 15) suurin riippumaton joukko on kooltaan jopa viisi (3,4,7,10,13), tämä on siis suurin mahdollinen joukko, jonka kaikki keskinäiset välit puuttuvat.

 

Operaatiotutkimuksen ja matematiikan perusteet, Tietojenkäsittelytieteiden laitos, Informaatioteknologian tiedekunta, Jyväskylän yliopisto