Apua voi löytyä myös Ari Lehtosen TeX-oppaasta.
Ohjelmistot löytyvät valmiiksi useilta yliopiston koneilta. Valikoima vaihtelee hieman tietokoneluokittain. Kaikki kurssilla käytettävät ohjelmat ovat vapaasti saatavilla kotikoneelle.
Ensin tarvitset LaTeX-ohjelman (tai pikemminkin TeX-distribuution), joka tuottaa .tex-tiedostoista .pdf-tiedostoja. Jotkin muutkin tiedostomuodot onnistuvat. Suositeltavaa on asentaa MiKTeX-niminen distribuutio. Asennusohjeet löytyvät linkin takana olevilta sivuilta.
Kun asennus on valmis, voit käyttää LaTeXia komentoriviltä. Tämä on kuitenkin hyvin epäkätevää, joten kannattaa asentaa myös jokin editori. Tällä kurssilla käytämme TeXworks-editoria. Päivitys: TeXworks sisältyy näköjään MiKTeXiin, joten sitä ei tarvitse erikseen asentaa.
Jos ohjelma ei suostu toimimaan, kokeile seuraavia toimenpiteitä:
\documentclass{article} \begin{document} Moi! \end{document}Siirry mutkikkaampaan tiedostoon vasta kun tämä toimii.
Maximaan tarvitaan samaan tapaan "ydinohjelma" ja käyttöliittymä. Nämä voit kuitenkin ladata ja asentaa yhtenä kokonaisuutena osoitteesta wxmaxima.sourceforge.net.
Alla on lyhyt ohjeistus kurssilla käytettyjen ohjelmistojen, LaTeXin ja wxMaximan, asentamiseksi Linux-järjestelmään. Mikäli kohtaat ongelmia LaTeXin tai wxMaximan asentamisessa Linux-järjestelmääsi, voit kysyä apua kurssin harjoitusten toiselta pitäjältä, Jere Lehtoselta. Internetin hakukoneilla löytyy myös runsaasti tietoa LaTeXin asentamisesta, käytöstä ja editoreista sekä Maximan ja wxMaximan asentamisesta ja käytöstä.
LaTeX yleisimpine lisäpaketteineen löytyy useimmista jakeluista paketinhallintajärjestelmästä texlive-alkuisista paketeista.
Esimerkiksi Debianin/Ubuntun paketinhallintajärjestelmästä löytyy useampikin texlive-alkuinen paketti. Osa paketeista sisältää vain TeX-järjestelmän olennaiset osat, ei ollenkaan LaTeXia (kuten texlive-base), ja osa on erilaisia lisäpaketteja järjestelmälle (mm. kielituki- tai matematiikkapaketteja). LaTeXin ja suuren määren lisäpaketteja (mm. suomenkielen kielipaketit) saa asentamalla paketin texlive-full.
Hakemalla hakukoneella "jakelu + latex" löytyy yleensä ohjeet LaTeXin asentamiseksi kyseessä olevaan Linux-jakeluun.
LaTeX-paketit eivät sisällä mitään graafista editoria, vaan sellainen pitää asentaa erikseen. Toki järjestelmää voi käyttää suoraan komentoriviltä käsin niin, että tavallisella tekstieditorilla muokkaa tex-tiedostoa ja komentoriviltä luo sen pohjalta pdf-tiedoston käyttäen pdflatex-komentoa. Monet tekstieditorit tukevat LaTeX-merkintöjen väritystä/korostusta.
Esimerkiksi kurssilla/tehtäväpaketissa mainittu TeXworks-ohjelma löytyy myös Linuxille. Muita Debianille/Ubuntulle löytyviä ovat esimerkiksi Gummi, LaTeXila, LyX, Kile, Texmaker sekä TeXstudio.
Maxima löytyy Debianille/Ubuntulle paketinhallintajärjestelmästä paketista maxima. Maxima itsessään ei sisällä graafista käyttöliittymää vaan toimii komentoriviltä. Kurssilla käytetty wxMaxima kuitenkin löytyy paketista wxmaxima, joten kannattaa asentaa se.
Piirtämiseen Maxima käyttää gnuplot-ohjelmaa, joten se kannattaa myös asentaa, mikäli se ei asennu Maximan riippuvuutena. Se löytyy paketista gnuplot.
Huomaathan, että kaikille jakeluille wxMaxima ei välttämättä löydy suoraan paketinhallinnasta.
Kurssin opettajat eivät ole Mac-yhteensopivia. Kysy tarvittaessa apua Ari Lehtoselta.