Kurssilla käytettyjen ohjelmistojen asentaminen eri käyttöjärjestelmiin

Apua voi löytyä myös Ari Lehtosen TeX-oppaasta.

Windows

Ohjelmistot löytyvät valmiiksi useilta yliopiston koneilta. Valikoima vaihtelee hieman tietokoneluokittain. Kaikki kurssilla käytettävät ohjelmat ovat vapaasti saatavilla kotikoneelle.

LaTeX

Ensin tarvitset LaTeX-ohjelman (tai pikemminkin TeX-distribuution), joka tuottaa .tex-tiedostoista .pdf-tiedostoja. Jotkin muutkin tiedostomuodot onnistuvat. Suositeltavaa on asentaa MiKTeX-niminen distribuutio. Asennusohjeet löytyvät linkin takana olevilta sivuilta.

Kun asennus on valmis, voit käyttää LaTeXia komentoriviltä. Tämä on kuitenkin hyvin epäkätevää, joten kannattaa asentaa myös jokin editori. Tällä kurssilla käytämme TeXworks-editoria. Päivitys: TeXworks sisältyy näköjään MiKTeXiin, joten sitä ei tarvitse erikseen asentaa.

Jos ohjelma ei suostu toimimaan, kokeile seuraavia toimenpiteitä:

 1. Käytä mahdollisimman yksinkertaista tex-tiedostoa, esim:
  \documentclass{article}
  \begin{document}
  Moi!
  \end{document}
  
  Siirry mutkikkaampaan tiedostoon vasta kun tämä toimii.
 2. Valitse TeXworksin valikosta Edit -> Preferences. Välilehdellä "Typesetting" on ensimmäisenä lista tiedostopolkuja. Varmista, että jostain listalla olevasta kansiosta löytyy iso kasa exe-tiedostoja, mm. pdflatex.exe. Jos näin ei ole, etsi oikea kansio ja lisää se listalle +-merkistä. Tyypillinen polku on "C:/Program Files (x86)/Miktex 2.9/miktex/bin". Huomaa, että kansiot "Program Files (x86)" ja "Program Files" eivät ole sama asia.
 3. Sulje TeXworks. Valitse käynnistä-valikosta All Programs -> MiKTeX 2.9 -> Maintenance -> Settings. (Voit valita myös admin-vaihtoehdon.) Paina "Refresh FNDB". Kun se on suoritettu, paina "Update formats".
 4. MiKTeX-asennuksen mukana tulee joitain peruspaketteja, muttei aina kaikkea mitä tarvitaan. Erityisesti suomen kielituki (\usepackage[finnish]{babel}-komento) puuttuu usein. Valitse käynnistä-valikosta All Programs -> MiKTeX 2.9 -> Maintenance -> Package Manager. Täällä voit asentaa paketteja tarpeen mukaan. Mainittu kielituki löytyy nimellä "babel" tai "babel-finnish" tai ehkä jotain muuta. Kirjoita Name-kenttään "babel" ja paina Filter-nappia, niin saat listan. Kääntäjä ilmoittaa, jos paketti puuttuu eikä suostu kääntämään loppuun. Paketti voi olla asennettuna vaikka se puuttuisi listalta; listalla olevat paketit voivat sisältää monta pakettia tai jonkin paketin vain osittain. Listalla olevan paketin sisältö selviää klikkaamalla pakettia hiiren oikealla, valitsemalla "Preferences" ja välilehti "Files". Suomea tukeva babel-paketti sisältää "finnish"-alkuisia tiedostoja. Asennetun paketin tunnistaa listalla näkyvästä asennusaikaleimasta. Jos aikaa ei ole, ei pakettia ole asennettu. Asentaminen onnistuu +-napilla.

Maxima

Maximaan tarvitaan samaan tapaan "ydinohjelma" ja käyttöliittymä. Nämä voit kuitenkin ladata ja asentaa yhtenä kokonaisuutena osoitteesta wxmaxima.sourceforge.net.

Linux

Alla on lyhyt ohjeistus kurssilla käytettyjen ohjelmistojen, LaTeXin ja wxMaximan, asentamiseksi Linux-järjestelmään. Mikäli kohtaat ongelmia LaTeXin tai wxMaximan asentamisessa Linux-järjestelmääsi, voit kysyä apua kurssin harjoitusten toiselta pitäjältä, Jere Lehtoselta. Internetin hakukoneilla löytyy myös runsaasti tietoa LaTeXin asentamisesta, käytöstä ja editoreista sekä Maximan ja wxMaximan asentamisesta ja käytöstä.

LaTeXin asentaminen

LaTeX yleisimpine lisäpaketteineen löytyy useimmista jakeluista paketinhallintajärjestelmästä texlive-alkuisista paketeista.

Esimerkiksi Debianin/Ubuntun paketinhallintajärjestelmästä löytyy useampikin texlive-alkuinen paketti. Osa paketeista sisältää vain TeX-järjestelmän olennaiset osat, ei ollenkaan LaTeXia (kuten texlive-base), ja osa on erilaisia lisäpaketteja järjestelmälle (mm. kielituki- tai matematiikkapaketteja). LaTeXin ja suuren määren lisäpaketteja (mm. suomenkielen kielipaketit) saa asentamalla paketin texlive-full.

Hakemalla hakukoneella "jakelu + latex" löytyy yleensä ohjeet LaTeXin asentamiseksi kyseessä olevaan Linux-jakeluun.

LaTeX-paketit eivät sisällä mitään graafista editoria, vaan sellainen pitää asentaa erikseen. Toki järjestelmää voi käyttää suoraan komentoriviltä käsin niin, että tavallisella tekstieditorilla muokkaa tex-tiedostoa ja komentoriviltä luo sen pohjalta pdf-tiedoston käyttäen pdflatex-komentoa. Monet tekstieditorit tukevat LaTeX-merkintöjen väritystä/korostusta.

Esimerkiksi kurssilla/tehtäväpaketissa mainittu TeXworks-ohjelma löytyy myös Linuxille. Muita Debianille/Ubuntulle löytyviä ovat esimerkiksi Gummi, LaTeXila, LyX, Kile, Texmaker sekä TeXstudio.

Maximan asentaminen

Maxima löytyy Debianille/Ubuntulle paketinhallintajärjestelmästä paketista maxima. Maxima itsessään ei sisällä graafista käyttöliittymää vaan toimii komentoriviltä. Kurssilla käytetty wxMaxima kuitenkin löytyy paketista wxmaxima, joten kannattaa asentaa se.

Piirtämiseen Maxima käyttää gnuplot-ohjelmaa, joten se kannattaa myös asentaa, mikäli se ei asennu Maximan riippuvuutena. Se löytyy paketista gnuplot.

Huomaathan, että kaikille jakeluille wxMaxima ei välttämättä löydy suoraan paketinhallinnasta.

Mac

Kurssin opettajat eivät ole Mac-yhteensopivia. Kysy tarvittaessa apua Ari Lehtoselta.