Lopuksi vielä pikainen katsaus omien komponenttien tekemiseen.
Visual Basicin vahvin puoli on erittäin helppo valmiiden komponenttien käyttäminen. Tämä ominaisuus on myös Delphissä. Visual Basicissa omien komponenttien tekeminen on todella työlästä ja vaatii Windowsin perus-API -ohjelmointia.
Delphissä omien komponenttien tekeminen on "lähes" samanlaista kuin Object Pascalin luokkien tekeminen ja voidaan siis tehdä ja testata Delphillä.
Hyvin tehtyjen ja testattujen komponenttien avulla ohjelmointi on helppoa ja koodin kirjoittamisen tarve vähenee radikaalisti. Oikeastaan aina kun tekee uuden luokan, kannattaa miettiä olisiko siitä uudelleen käytettäväksi komponentiksi.
Seuraavassa tehdään ensin yksinkertaistettu autolaskuriin kelpaavasta komponentista.
Kirjoittamisvinkki Delphi 4.0: 1) Lisää ensin rivi: property Count : integer; 2) Paina Shift+Ctrl+C (Complete Class at Cursor) 3) Täydennä syntynyt SetCount -metodi. 4) Kirjoita rivi: constructor Create(... 5) Paina Shift+Ctrl+C 6) Täydennä Create-metodi 7) Täydennä puuttuvat virtual -määritykset
unit laskuri; interface uses SysUtils, Classes, Controls, Graphics, StdCtrls; type TLaskuri = class(TLabel) private FCount : integer;{ Ominaisuuksien attribuutit nimetään yleensä F-alkuisiksi} protected procedure SetCount(const Value: integer); virtual; public constructor Create(AOwner:TComponent); override; function Inc(i:integer) : integer; virtual; published { Published declarations } { Yleensä vain ominaisuudet. } { Ominaisuuksiin ilmoitetaan miten niitä luetaan ja miten asetetetaan sekä } { mahdollinen oletusarvo. Oletusarvo on ainoastaan ohje siitä, ettei } { arvoa talleteta resurssitiedostoon, jos arvo on sama kuin oletus. } { Luku/kirjoitusohje voi olla saman tyyppisen attribuutin nimi tai } { aliohjelma asettamiseen ja funktio lukemiseen } property Count:integer read FCount write SetCount default 0; end; procedure Register; implementation constructor TLaskuri.Create(AOwner:TComponent); begin inherited Create(AOwner); { Muista tämä!!! Muuten käy huonosti!!!} Count := 0; end; procedure TLaskuri.SetCount(const Value: integer); begin FCount := Value; inherited Caption := IntToStr(Count)+' '; { Välilyönti lop. on paremman näk. } end; function TLaskuri.Inc(i:integer) : integer; begin Count := Count + i; Result := Count; end; procedure Register; { Komponentit pitää rekisteröidä komponenttisivulle } begin RegisterComponents('Samples', [TLaskuri]); end; end.
Komponentissamme on vielä pieni vika: voidaan tehdä esimerkiksi sijoitus:
lask.Caption := 10;
ja kun tämän jälkeen lisätään laskurin arvoa, ei seuraava arvo olekaan 11, vaan yksi suurempi kuin FCount-attribuuttiin on jäänyt edelliseltä kerralta.
Miten vika voidaan poistaa? Suositeltavin vaihtoehto olisikin periä luokka TCustomLabel. Ero TLabel-luokkaan on siinä, että TCustomLabelissa on kaikki samat ominaisuudet kuin TLabelissa, mutta protected-osassa, eli niitä ei voi ulkopuolinen käyttää. Tällöin em. sijoitus ei olisi mahdollista. Kuitenkin moni muukin TLabelin kiva ominaisuus jäisi suojatuksi. Ominaisuuksia voidaan siirtää kyllä julkaistulle puolelle kirjoittamalla:
published // ks mallia TLabel-komponentin lähdekoodista StdCtrl.pas property Align; property Alignment; property Anchors; property AutoSize; property BiDiMode; // property Caption; // Tätä ei julkaista property Color; . . .
Yleensä kaikista komponenteista on ensin TCustom... -versio joka on tarkoitettu perittäväksi.
Toinen mahdollisuus on tehdä uusi Caption-ominaisuus, joka korvaa TLabelin Caption-ominaisuuden:
Lisää
published . . . property Caption:string read GetCaption write SetCaption stored false;
ja tee vastaavat metodit (käytä luokkatäydennintä):
function TLaskuri.GetCaption: string; begin Result := Trim(inherited Caption); { Varo rekursiota!!! } end; procedure TLaskuri.SetCaption(const Value: string); begin Count := StrToIntDef(Trim(Value),0); end;
Huomaa inherited avainsanan käyttö edeltäjäluokan ominaisuuden käyttämiseksi.
Jos haluamme laskurimme tulevan valmiiksi isommalla fontilla oikeaan reunaan, voimme tehdä vielä pieniä parannuksia:
Lisää valmiiden ominaisuuksien uudet oletusarvot:
published . . . property Alignment default taRightJustify; property AutoSize default False; property Color default clAqua; property ParentColor default false;
Tämä on vasta tieto siitä, että jos ominaisuuden arvo sattuu olemaan sama kuin oletus, niin arvoa ei tarvitse tilan säästämisen vuoksi tallettaa lomakkeelle. Varsinainen arvon asetus pitää tehdä itse:
constructor TLaskuri.Create(AOwner:TComponent); begin inherited Create(AOwner); { Muista tämä!!! Muuten käy huonosti!!!} Count := 0; { Defaulteissa luvatut arvot: } Alignment := taRightJustify; Color := clAqua; ParentColor := False; Font.Height := -32; Font.Style := [fsBold]; AutoSize := False; end;
Jotta komponentti olisi tunnistettavissa työkalupalkissa, sille kannattaa piirtää ikoni:
Komponentti voidaan lisätä kirjastoon seuraavasti (Delphi 3.0-):