Prev Next Up Title Contents Index

Semanttiset verkot ja käsitemallit

Kaiken maailman esineitä, asioita ja ilmiöitä voidaan kuvata semanttisilla verkoilla, joissa käsitteet piirretään solmuiksi ja niiden väliset riippuvuudet kaariksi, joihin liittyy riippuvuuden tyyppi. Esimerkiksi seuraavassa kuvassa on esitetty, miten eläimet, nisäkkäät, ihmiset, opiskelijat, kurssit, R. Lahdelma ja Sim&sysanal liittyvät toisiinsa:

Click here for Picture

Kuva . Semanttinen verkko

Ensinnäkin graafissa on kahdenlaisia solmuja. Neliskulmaiset solmut ovat joukkoja eli luokkia kuvaavia käsitteitä ja pyöreäkulmaiset yksittäisiä alkioita eli olioita. Nisäkkäiden joukko on osajoukko kaikkien eläinten joukosta, vastaavasti ihmisten joukko on osajoukko eläimistä (biologisessa mielessä) ja opiskelijat muodostavat osajoukon ihmisten joukosta (ainakin Jyväskylän yliopistossa on näin). Opiskelijat ovat kuitenkin myös nisäkkäitä ja eläimiä, mutta ei välttämättä päinvastoin. R. Lahdelma on eräs ihminen, joten myös hän on nisäkäs ja eläin. Lisäksi R. Lahdelma opettaa kurssia Sim&sysanal. Opiskelijat voivat suorittaa kursseja yleensä, ja vaikka sitä ei ole kuvaan piirrettykään, eräät opiskelijat voivat suorittaa nimenomaan Sim&sysanal-kurssin.

Jako luokkiin ja olioihin ei itse asiassa ole semanttisissa verkoissa yksikäsitteistä. Esimerkiksi Sim&sysanal voisikin tarkoittaa joukkoa eri vuosina luennoitavaa samaa kurssia. Tarvittaisiin esimerkiksi olio Sim&sysanal_94 esittämään tämän vuoden kurssia ja Sim&sysanal_95 ensi vuodelle. Yleensäkin abstrakteista käsitteistä puhuttaessa luokan ja yksittäisen olion välinen ero ei aina ole selvä. Sen sijaan konkreettiset esineet ovat yleensä selkeästi yksittäisiä olioita.

Semanttisen verkon solmuihin ja väleihin voidaan liittää erilaisia lisäattribuutteja, eli ominaisuuksia. Esimerkiksi kurssilla näitä voisivat olla opintoviikkomäärä, suoritusvaatimukset, tenttipäivämäärä jne.


Prev Next Up Title Contents Index