Ohjelmointi 1 / 2009

Demo 8 / 2.11

Tehtävät

V1.

Tee Ville-tehtävät: 5.7, 5.9, 5.10, 5.12, 5.13.

T1.

Katso Wikistä OhjOpetuksenTyopaja kohdasta ComTest kuinka ComTestiä käytetään. Kirjoita testit ja aja ne tehtäviin 3-5.

1.

M: 15. Toistorakenteet, 14. Taulukot: Tee reaalilukuja kyselevä aliohjelma kysyLuvut(kysymys, otsikko ,n,alku), joka toimii esimerkiksi seuraavasti:
double[] luvut = kysyLuvut("Anna kolme lukua","luku",3,1);

kyselisi käyttäjältä tyyliin:

Anna kolme lukua
1. luku>3.2[ret]
2. luku>2.1[ret]
3. luku>5.9[ret]
Viimeinen parametri säätää sen, mikä on ensimmäisenä kysyttävän luvun järjestysnumero.

2.

M: 14. Taulukot: Tee edellisen tehtävän aliohjelmaa käyttäen ohjelma, joka kysyy käyttäjältä kuuden kuukauden keskilämmöt (kuut 1-6) ja piirtää niistä kuvan niin, että alle nollan olevat kuut piirretään vihreällä ympyrällä ja yli 10 asteen kuut piirretään punaisella ympyrällä. Kuusi kuukautta siksi, että kukaan ei jaksa testata syöttämällä 12 kuukauden tulokset. Ohjelma pitää kuitenkin olla helposti muutettavissa 12 kuukauden versioksi.

3-4.

M: 13. Ehtolauseet, 13.7 switch-rakenne, 15. Toistorakenteet, 14. Taulukot: Kirjoita 3 erilaista funktiota vuodenaika(int kuukausi), joka palauttaa merkkijonona sen vuodenajan, joka parametrina vietynä kuukautena on. Yksi käyttää käyttää if-lausetta, toinen switch-lausetta ja kolmas taulukkoa.

5.

M: 13. Ehtolauseet: Tee totuusarvoinen funktio karkausvuosi(vuosi), joka palauttaa tosi jos vuosi on karkausvuosi. Karkausvuosia ovat neljällä jaolliset vuodet paitsi neljällä jaottomat vuosisadat (esim. 1900 ei ollut karkausvuosi). Mieti kunnon testiohjelma.

6.

M: 21. Esimerkki: Hirsipuupeli: Muuta Hirsipuu.java:n koodia niin, että saman kirjaimen uudelleen antaminen ei aiheuta mitään toimenpiteitä. Muuta vielä ohjelmaa sillä tavalla, että ei ole väliä onko sanoissa isoja vai pieniä kirjaimia.

B1-2.

M: 15. Toistorakenteet, 13. Ehtolauseet: Katso kuvaa jakajat.png. Siinä on kuvattu lukujen jaollisuutta niin, että kunkin x-pisteen (kokonaisluku) kohdalle on piirretty ympyrä jos luku on jaollinen vastaavalla y-arvolla (kokonaisluku). Mikäli luku on alkuluku (jaollinen vain itsellään ja 1:llä), on sen kohdalle piirretty vihreä viiva. Tee ohjelma joka piirtää vastaavan kuvan. Vinkki: piirrä ensin itse käsin vastaavaa kuvaa ja mieti mitä teet.

GURU-tehtävät

G1-2.

Tee Hirsipuu -pelistä versio, joka tulostaa hirsipuun vaiheita tekstinä komentoriville tyyliin:
Naru alkaa häämöttämään...
...
Kohta roikut...
Koita päästä mahdollisimman hyvään muokattavuuteen.