VIRKA- JA                       

TYÖEHTOSOPIMUS

OPETUSMINISTERIÖ

YLIOPISTO- JA TIEDEHALLINTO

Yliopistot

 

Virka- ja työehtosopimus uuden palkkausjärjestelmän käyttöönottamisesta yliopistoissa

 

Sopimus on tehty x päivänä kesäkuuta 2006 opetusministeriön ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry:n, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry:n sekä Palkansaajajärjestö Pardia ry:n välillä.

 

 

 

 

 

 

 

1 § Sopimuksen perusteet

 

Tämä sopimus on tehty uusien palkkausjärjestelmien kattavasta toteutuksesta valtionhallinnossa 14.12.2004 tehdyn keskustason virka- ja työehtosopimuksen mukaisesti.

 

 

2 § Sopimuksen soveltamisala ja aineellinen sisältö

 

Yliopistoissa otetaan 1.1.2006 käyttöön uusi palkkausjärjestelmä, jota koskevat sopimusmääräykset ovat liitteinä 1-5.

 

 

3 § Voimassaolo

 

Tämä sopimus tulee voimaan 1.1.2006 ja on voimassa 30.9.2007 saakka. Sopimuksen voimassaolo jatkuu tämän jälkeen vuoden kerrallaan, sikäli kun joku sopimusosapuolista ei irtisano sitä viimeistään kuusi viikkoa ennen sopimuskauden tai jatkovuoden päättymistä. Tämä sopimus tulee irtisanotuksi myös valtion palvelussuhteen ehtojen tarkistamisesta tehdyn virka- ja työehtosopimuksen irtisanomisella.

 

   

4 § Työrauhavelvoite

 

Virkaehtosopimusjärjestelmä

 

Tähän sopimukseen sidottu ei saa sopimuksen voimassaoloaikana ryhtyä työtaistelutoimenpiteisiin sopimuksen pätevyydestä, voimassaolosta tai oikeasta sisällöstä tai sopimukseen perustuvasta vaatimuksesta syntyneen riidan ratkaisemiseksi, voimassaolevan sopimuksen muuttamiseksi tai uuden sopimuksen aikaansaamiseksi.

 

Lisäksi tähän sopimukseen sidottu yhdistys on velvollinen valvomaan, että sen alaiset yhdistykset ja henkilöstö, joita sopimus koskee, eivät riko edellisessä momentissa tarkoitettua työrauhavelvoitetta eivätkä sopimuksen määräyksiä. Tämä yhdistyksille kuuluva velvollisuus sisältää sen, ettei yhdistys saa tukea tai avustaa kiellettyä työtaistelutoimenpidettä eikä muullakaan tavalla vaikuttaa sellaisiin toimenpiteisiin, vaan on velvollinen pyrkimään niiden lopettamiseen.

 

 

Työehtosopimusjärjestelmä

 

Tämän työehtosopimuksen voimassaoloaikana ei saa ryhtyä lakkoon, sulkuun eikä muuhun niihin verrattavaan toimenpiteeseen, joka kohdistuu tämän sopimuksen tai sen liitteiden määräyksiä vastaan tai tarkoittaa tämän sopimuksen tai sen liitteiden muuttamista.

 

Helsingissä xpäivänä kesäkuuta 2006

 

Opetusministeriö

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry

Palkansaajajärjestö Pardia ry

 

LIITE 1 Sopimusmääräykset yliopistojen uudesta palkkausjärjestelmästä

LIITE 2 Opetus- ja tutkimushenkilöstön tehtäväkohtaisen palkanosan taulukko

LIITE 3 Muun henkilöstön tehtäväkohtaisen palkanosan taulukko

LIITE 4 Opetus- ja tutkimushenkilöstön henkilökohtaisen palkanosan taulukko

LIITE 5 Muun henkilöstön henkilökohtaisen palkanosan taulukko


                                                                                      

                                                                                                             LIITE 1

 

 

Sopimusmääräykset yliopistojen uudesta palkkausjärjestelmästä                  

 

 

1 § Sopimusmääräysten tavoitteet

 

Yliopistojen uuden palkkausjärjestelmän tavoitteena on edistää palkkauksen oikeudenmukaisuutta, parantaa yliopistojen palkkakilpailukykyä työnantajana sekä tukea henkilöstön osaamisen kehittymistä ja entistä vaativampiin tehtäviin hakeutumista, kannustaa henkilöstöä parempiin työsuorituksiin sekä kehittää ja parantaa esimiestyötä ja johtamista.

 

2 § Soveltamisala ja rakenne

 

Määräyksiä sovelletaan yliopistojen vakinaisessa palvelussuhteessa olevaan virkasuhteiseen ja työsopimussuhteiseen henkilöstöön.

 

Sopimusta sovelletaan myös sellaisissa määräaikaisissa palvelussuhteissa, jotka yhdessä osassa tai toisiinsa keskeytyksettä liittyvissä osissa kestävät yli 6 kuukautta. Sopimusta sovelletaan sen osan alusta, jonka aikana 6 kuukautta täyttyy. Sopimusta ei sovelleta enintään tämän ajan kestävissä määräaikaisissa palvelussuhteissa. Niissä työnantaja vahvistaa euromääräiset palkat siten, että ne valtion yleisen virka- ja työehtosopimuksen 6 §:n 2 momenttia vastaavasti kokonaisuutena vastaavat tämän sopimuksen mukaisia palkkoja tehtävien vaativuuden ja henkilökohtaisen työsuorituksen osalta vastaavissa tehtävissä.

 

Edellä 2 momentissa tarkoitettuna keskeytyksenä ei pidetä sellaista katkosta, joka kestää enintään 30 päivää tai yhden kalenterikuukauden. Keskeytyksenä ei pidetä myöskään sellaista katkosta, joka kestää enintään 180 päivää tai 6 kalenterikuukautta, mikäli kysymyksessä on yliopistossa tapahtuviin jatko-opintoihin, tai tutkimustyöhön taikka taiteelliseen työhön liittyvä apurahakausi. Tällaisten keskeytysten aikaa ei kuitenkaan lueta palvelussuhteeksi.

 

Täydentävän rahoituksen piiriin kuuluvien määräaikaisten palvelussuhteiden osalta uutta palkkausjärjestelmää sovelletaan viimeistään 1.1.2007 lukien.

 

Määräyksiä ei sovelleta työnantajavirkamiehiin, harjoittelukoulujen opetushenkilöstöön eikä harjoittelutehtävissä oleviin tai tukityöllistetyksi palkattavaan henkilöstöön.

 

3 § Palkkaustekijät

 

Virkamiehen ja työntekijän palkkaus muodostuu tehtävien vaativuuteen perustuvasta tehtäväkohtaisesta palkanosasta, henkilökohtaiseen työsuoritukseen perustuvasta henkilökohtaisesta palkanosasta sekä 8 §:ssä tarkoitetuissa tapauksissa takuupalkasta.

 

4 § Tehtäväkohtainen palkanosa

 

Tehtäväkohtainen palkanosa määräytyy tehtävien vaativuustason perusteella. Yliopistoissa on käytössä kaksi arviointijärjestelmää, opetus- ja tutkimushenkilöstöön sovellettava arviointijärjestelmä sekä muuhun henkilöstöön sovellettava arviointijärjestelmä. Työnantaja päättää sovittujen kriteerien perusteella kumpaa arviointijärjestelmää henkilöön sovelletaan.

 

Tehtävien vaativuuden arvioinnissa käytettävät päävaativuustekijät ovat opetus- ja tutkimushenkilöstön järjestelmässä työn luonne ja vastuu, vuorovaikutustaidot sekä tiedolliset ja taidolliset valmiudet.

 

Muun henkilöstön järjestelmässä päävaativuustekijät ovat ongelmanratkaisu- ja organisointitaidot, vuorovaikutustaidot, vastuu sekä tiedolliset ja taidolliset valmiudet.

 

Opetus- ja tutkimushenkilöstön tehtäväkohtaisen palkanosan taulukko on liitteenä 2 ja muun henkilöstön tehtäväkohtaisen palkanosan taulukko on liitteenä 3.

 

Opetus- ja tutkimushenkilöstön järjestelmään ja sopimuksen soveltamisalaan kuuluvien perustutkinto-opiskelijoiden, jotka eivät ole suorittaneet vaadittavaa ylempää korkeakoulututkintoa, tehtäväkohtaisen palkanosan määrä on vähintään 75 % kyseisen vaativuustason palkasta.

 

Tehtävien vaativuusarviointi perustuu tehtävänkuvaukseen ja tehtävään sovellettavaan arviointijärjestelmään. Tehtävien vaativuutta ja vaativuustasoa tarkastellaan henkilön ja hänen esimiehensä välisissä arviointikeskusteluissa. Esimies tekee suorittamansa arvioinnin perusteella niistä ehdotuksen.

 

Opetus- ja tutkimushenkilöstön järjestelmässä käytännön arviointimenettelyt voivat poiketa yliopistokohtaisesti järjestelmän puitteissa. Arvioinnissa voidaan käyttää apuna myös useamman henkilön muodostamaa asiantuntijaryhmää.

 

Arviointikeskustelut käydään vuosittain. Opetus- ja tutkimushenkilöstön arviointijärjestelmän vaativuustasoille 5-11 sijoittuvan henkilöstön osalta arviointikeskustelut käydään kuitenkin vähintään kolmen vuoden välein.

 

Jokaisessa yliopistossa on kaksi työnantaja- ja palkansaajaosapuolten välistä arviointiryhmää, toinen opetus- ja tutkimushenkilöstölle ja toinen muulle henkilöstölle.

 

Työnantaja vahvistaa tehtävien vaativuusarvioinnit ja tasot sekä tehtäväkohtaiset palkanosat esimiesten ja arviointiryhmien ehdotukset saatuaan. Arviointiryhmät käsittelevät uusien ja muuttuneiden tehtävien vaativuusarvioinnit ja määrittelevät kantansa niihin.

 

Uusien tehtävien vaativuusarvioinnit käsitellään täydentävän rahoituksen henkilöstön osalta viimeistään kuuden kuukauden kuluttua palvelussuhteen alkamisesta ja muiden uusien tehtävien osalta viimeistään kolmen kuukauden kuluttua palvelussuhteen alkamisesta. Uusien tehtävien palkka maksetaan työnantajan tekemän alustavan vaativuusarvioinnin mukaisesti, kunnes vaativuus on edellä tässä momentissa sanotun tavoin vahvistettu. Uutena pidetään sellaista tehtävää, jonka tehtävien vaativuutta tai joita vastaavien tehtävien vaativuutta ei ole aikaisemmin käsitelty arviointiryhmässä. Budjettirahoitteisen toiminnan osalta vastaavina pidetään toisiaan olennaisesti vastaavia tehtäviä.

 

Momenttien 6-10 mukaista menettelyä noudatetaan silloinkin, kun henkilön tehtävät ovat muuttuneet olennaisesti. Silloin aloitteen arviointimenettelyyn ryhtymiseksi voi tehdä myös henkilö itse tai häntä edustava luottamusmies.

 

Tämän pykälän 8 momentin mukaisten vahvistettujen vaativuustason muutosten edellyttämät palkantarkistukset toteutetaan muun henkilöstön osalta kyseisen vuoden toukokuun alusta ja opetus- ja tutkimushenkilöstön osalta kyseisen vuoden elokuun alusta. Tämän pykälän 10 momentin mukaisten vahvistettujen vaativuustason muutosten edellyttämät palkantarkistukset tulevat voimaan arviointia seuraavan kuukauden alussa.

 

Työnantaja päättää tehtävistä ja niiden muutoksista. Muutettaessa tehtäviä vakinaisessa palvelussuhteessa tehtävien vaativuustaso yleensä pysyy ennallaan tai nousee. Mikäli työnantaja tekee aloitteen vakinaisen palvelussuhteen tehtävien muuttamiseksi, joka johtaisi vaativuustason alenemiseen, eikä henkilö suostu muutokseen, työnantajan on selvitettävä mahdollisuus järjestää tehtävät siten, että tehtävien vaativuustaso säilyy ennallaan. Arviointiryhmä määrittelee kantansa myös tehtävien muutokseen, sen perusteisiin ja sanottuun mahdollisuuteen. Edellä tässä momentissa sanottua sovelletaan myös sopimuksen soveltamisalaan kuuluvan määräaikaisen palvelussuhteen tehtävien muuttamiseen siihen annetun nimityksen tai määräyksen kestoaikana.

 

5 § Henkilökohtainen palkanosa

 

Henkilökohtainen palkanosa määräytyy henkilön suoritustason perusteella.

 

Yliopistoissa on käytössä kaksi arviointijärjestelmää, opetus- ja tutkimushenkilöstöön sovellettava arviointijärjestelmä sekä muuhun henkilöstöön sovellettava arviointijärjestelmä. Henkilökohtaisen työstä suoriutumisen arviointijärjestelmä määräytyy sen mukaan, kumpaa vaativuuden arviointijärjestelmää henkilöön sovelletaan.

 

Opetus- ja tutkimushenkilöstön arviointijärjestelmän pääarviointitekijät ovat opetukselliset ansiot, tutkimukselliset ansiot sekä yhteiskunnalliset ja yliopistoyhteisölliset ansiot.

 

Muun henkilöstön arviointijärjestelmän pääarviointitekijät ovat ammatinhallinta, vastuullisuus työssä ja toiminta työyhteisössä sekä laatu ja tuloksellisuus.

 

Henkilökohtainen palkanosa on enintään 46 % kulloinkin maksettavasta tehtäväkohtaisesta palkanosasta.

 

Opetus- ja tutkimushenkilöstön henkilökohtaisen palkanosan taulukko on sopimuksen liitteenä 4 ja muun henkilöstön henkilökohtaisen palkanosan taulukko on sopimuksen liitteenä 5.

 

Henkilökohtaista työsuoritusta ja suoritustasoa tarkastellaan arviointikeskusteluissa. Suoritusarviointi koskee henkilön suoriutumista tehtävässään ja hänelle asetetuista tavoitteista. Esimies tekee suorittamansa arvioinnin perusteella ehdotuksensa työsuorituksen arvioinniksi ja suoritustasoksi.

 

Opetus- ja tutkimushenkilöstön järjestelmässä käytännön arviointimenettelyt voivat poiketa yliopistokohtaisesti järjestelmän puitteissa. Arvioinnissa voidaan käyttää apuna myös useamman henkilön muodostamaa asiantuntijaryhmää.

 

Arviointikeskustelut käydään vuosittain. Opetus- ja tutkimushenkilöstön arviointijärjestelmän vaativuustasoille 5-11 sijoittuvan henkilöstön osalta arviointikeskustelut käydään kuitenkin vähintään kolmen vuoden välein.

 

Työnantaja vahvistaa henkilökohtaiset työsuoritusarvioinnit ja -tasot sekä henkilökohtaiset palkanosat, myös muissa alla mainituissa tapauksissa.

 

Tässä pykälässä mainituin tavoin menetellään muulloinkin kun henkilön tehtävät muuttuvat olennaisesti. Silloin aloitteen arviointimenettelyyn ryhtymiseksi voi tehdä myös henkilö itse tai henkilön suostumuksella häntä edustava luottamusmies.

 

Henkilön tullessa uutena yliopiston palvelukseen maksetaan henkilökohtainen palkanosa aluksi sellaisen suoritustason mukaisesti, jonka arvioidaan vastaavan hänen pätevyyttään, työkokemustaan ja aikaisempaa suoriutumistaan. Suoritustaso arvioidaan viimeistään kuuden kuukauden kuluttua palvelussuhteen alkamisesta, jolloin henkilökohtainen palkanosa määräytyy suoritustason mukaisesti. Niissä tapauksissa missä opetus- ja tutkimushenkilöstöön kuuluvan henkilön osalta noudatetaan vuotta pidempää arviointijaksoa, noudatetaan 12 kuukauden määräaikaa.

 

Tehtävän vaativuustason muuttuessa henkilökohtainen palkanosa maksetaan siihenastisen suoritustason mukaisena uudesta tehtäväkohtaisesta palkanosasta laskettuna, kunnes suoritustaso uudessa tehtävässä on arvioitu. Uuden tehtävän mukainen suoritustaso arvioidaan viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tehtävien vaativuustason muuttumisesta, jolloin henkilökohtainen palkanosa määräytyy suoritustason mukaisesti. Niissä tapauksissa missä opetus- ja tutkimushenkilöstöön kuuluvan henkilön osalta noudatetaan vuotta pidempää arviointijaksoa, noudatetaan 12 kuukauden määräaikaa.

 

Mikäli henkilön tehtävien vaativuus tai tehtäväkohtainen palkanosa nousee a) toiseen virkaan tai määräaikaiseen virkasuhteeseen nimittämisen vuoksi tai toiseen työsuhteiseen tehtävään ottamisen vuoksi, tai b) tehtävien vaativuus nousee vähintään kahdella tasolla, taikka c) henkilö siirtyy arviointijärjestelmästä toiseen, hänen henkilökohtainen palkanosansa maksetaan aluksi sellaisen suoritustason mukaisesti, jonka arvioidaan vastaavan hänen pätevyyttään, työkokemustaan ja aikaisempaa suoriutumistaan. Kokonaispalkkaus ei tässä vaiheessa kuitenkaan saa alentua. Todellinen suoritustaso arvioidaan siten kuin edellisessä momentissa on todettu.

 

Mikäli arviointikeskustelussa todetaan suoritustason alentuneen, keskusteluihin liittyen hyväksytään yhteisesti myös työsuorituksen parantamista tukevat toimenpiteet. Uusi arviointi tehdään mahdollisimman pian, muun henkilöstön osalta 6 kuukauden kuluttua edellisestä arvioinnista sekä opetus- ja tutkimushenkilöstöön kuuluvan henkilön osalta, silloin kun noudatetaan vuotta pidempää arviointijaksoa, 12 kuukauden kuluttua edellisestä arvioinnista. Mikäli suoritustaso ei uuden arvioinnin mukaan ole parantunut ennalleen, tarkistetaan henkilökohtainen palkanosa uutta arviointia vastaavaksi.

 

Kohtien A) ja B) määräyksiä noudatetaan tilanteissa, joissa henkilö on ollut arvioinnin kohteena olevalla ajalla sairauslomalla tai valtion yleisen virka- ja työehtosopimuksen perusteella lapsen syntymän tai hoidon vuoksi myönnettävällä vapaalla.

 

A) Jos henkilö on ollut osan arviointijakson tai vuotuisen kehityskeskustelun jakson ajasta sairauslomalla tai edellä sanotulla vapaalla, hänen työsuorituksensa arvioidaan jakson muun ajan perusteella. Mikäli poissaolo on kestänyt yli kuusi kuukautta, maksetaan henkilökohtainen palkanosa sellaisen suoritustason mukaisesti, jonka arvioidaan vastaavan henkilön pätevyyttä ja työkokemusta sekä suoriutumista.

 

B) Jos henkilö on ollut huomattavan osan 15 momentissa tarkoitettujen kahden arvioinnin kohteena olevasta ajasta A)-kohdassa tarkoitetulla sairauslomalla tai vapaalla, voidaan suorittaa kolmas arviointi, joka tehdään viivytyksettä kolmen kuukauden kuluttua edellisestä arvioinnista. Mikäli suoritustaso ei kolmannen arvioinnin mukaan ole parantunut ennalleen, tarkistetaan henkilökohtainen palkanosa kolmatta arviointia vastaavaksi.

 

Jos edellä mainituissa molemmissa arvioinneissa suoritustason alenemisen voidaan katsoa johtuneen lapsen syntymän tai hoidon vuoksi myönnetystä vapaasta, henkilökohtaista palkanosaa ei sen johdosta kuitenkaan tarkisteta.

 

Tämän pykälän 9 momentin mukaisten vahvistettujen suoritustason muutosten edellyttämät palkantarkistukset toteutetaan muun henkilökunnan osalta kyseisen vuoden toukokuun alusta ja opetus- ja tutkimushenkilökunnan osalta kyseisen vuoden elokuun alusta. Tämän pykälän 11 momentin mukaisten vahvistettujen suoritustason muutosten edellyttämät palkantarkistukset tulevat voimaan arviointia seuraavan kuukauden alussa.

 

6 § Siirtymälisä

 

Henkilöllä, joka oli käyttöönottoajankohtana yliopiston palveluksessa ja joka oli siihen saakka saanut ja olisi välittömästi sen jälkeen saanut kylmänalueenlisää tai kylmän seudun lisää, maksetaan euromääräistä siirtymälisää. Lisä on 50 % kylmänalueenlisästä tai kylmän seudun lisästä, jota hänelle oli käyttöönottoajankohtaan asti maksettu.

 

Lisän euromäärä lasketaan ja vahvistetaan kullekin käyttöönottoajankohdan mukaisena. Lisä toteutetaan siirtymäkaudella osana virkaehtosopimuksen 8 §:ssä tarkoitettua vaiheittaista toteuttamista siten, että etenemää laskettaessa uuden palkan määrää korotetaan tällä lisällä. Lisä lakkaa tai alenee, jos henkilö siirtyy palvelemaan paikkakunnalle, jossa ei olisi ollut oikeutta kylmänalueenlisään tai kylmän seudun lisään, taikka jossa on oikeus alempaan kylmänalueenlisään tai kylmän seudun lisään. Lisä lakkaa, kun henkilön palvelus yliopistossa lakkaa.

 

7 § Työaikakorvaukset

 

Työajoista tehdyn valtion virka- ja työehtosopimuksen 13 §:n 1 momentissa tarkoitettuihin korvauksiin ovat virastotyötä tekevistä oikeutettuja ne, joiden tehtävät sijoittuvat opetus- ja tutkimushenkilöstöllä enintään vaativuustasolle 6 ja muulla henkilöstöllä enintään vaativuustasolle 10. Sanotun sopimuksen 18 §:n mukaisiin korvauksiin oikeutettuja ovat ne, joiden tehtävät sijoittuvat tätä ylemmälle vaativuustasolle, mutta jotka eivät kuitenkaan ole johtavassa asemassa.

 

 

 

 

 

8 § Palkkausjärjestelmän käyttöönotto ja siirtymäkausi

 

Uuden palkkausjärjestelmän käyttöönottoajankohta on kaikissa yliopistoissa 1.1.2006. Jäljempänä 8a §:ssä ovat määräykset käyttöönotosta ja siirtymäkaudesta täydentävän rahoituksen piiriin kuuluvien palvelussuhteiden osalta.

 

Heinäkuun 1. päivästä 2006 lukien palkat muuttuvat euromääräisiksi ja silloin lakkaavat A-palkkaustaulukoiden ja niihin liittyvien palkkausperusteiden ja niitä koskevien keskus- ja virastotason virka- ja työehtosopimusmääräysten soveltaminen sekä kaikkien muidenkin palkkausperusteiden, lisien ja lisäpalkkioiden maksaminen lukuun ottamatta hallintotehtäväpalkkiota, luottamusmiespalkkiota ja työsuojeluvaltuutetun palkkiota.

 

Tehtäväkohtainen palkanosa ja hallintotehtäväpalkkio, luottamusmiespalkkio ja työsuojeluvaltuutetun palkkio maksetaan 1.1.2006 lukien täysimääräisenä. Muutoin uuden palkkausjärjestelmän palkat toteutetaan siirtymäkauden kuluessa vaiheittain seuraavasti.

 

Vaihe 1 (käyttöönottoajankohdasta 1.1.2006 lukien)

 

Henkilöllä on käyttöönottoajankohdasta lukien oikeus

 

a) käyttöönottoajankohdan mukaiseen euromääräiseen palkkaan tai sitä korkeampaan tehtäväkohtaiseen palkanosaan; sekä lisäksi

b) henkilökohtaisesta palkanosasta määrään, joka vastaa 25,0 prosenttia hänen täysimääräisen uuden järjestelmän mukaisen palkkansa ja a-kohdan mukaisen palkkansa välisestä erotuksesta.

 

Jos henkilön uuden ja vanhan järjestelmän palkkojen välinen erotus on käyttöönottoajankohtana enintään 35 euroa, tarkistus toteutetaan hänelle kokonaisuudessaan käyttöönottoajankohdasta lukien.

 

Vaiheet 2-4:

Palkkoja tarkistetaan 1.6.2006 29,5 prosentilla, 1.10.2007 39,2 prosentilla ja 1.10.2008 51,5 prosentilla kullekin silloin maksetun palkan ja uuden järjestelmän mukaisen täysimääräisen palkan jäljellä olevasta erotuksesta.

 

Vaihe 5 (siirtymäkauden lopputarkistus)

Palkkaus maksetaan täysimääräisesti uuden järjestelmän mukaisena 1 päivästä lokakuuta 2009 lukien.

 

Vaiheissa 1- 4 tarkoitettua erotusta laskettaessa uuden järjestelmän mukainen palkka määräytyy henkilön kulloistenkin tehtävien vaativuustason ja henkilökohtaisen suoritustason perusteella. Jos tehtävien vaativuustaso tai henkilön suoritustaso muuttuu siirtymäkauden aikana arviointikeskustelun, vuotuisen kehityskeskustelun yhteydessä tai muuna aikana, kulloinkin maksettavaa palkkaa tarkistetaan samassa suhteessa kuin uuden järjestelmän mukainen täysimääräinen palkka tasomuutoksen johdosta muuttuu.

 

Yliopiston palvelukseen siirtymäkauden aikana tulevalle uudelle henkilölle maksetaan tehtäväkohtainen palkanosa ja 5 §:n 7 momentin mukaisesti määrättävä henkilökohtainen palkanosa siten, että niiden yhteismäärä vastaa siirtymäkauden sen vaiheen palkkakäytäntöä viraston vastaavissa tehtävissä, vastaavilla vaativuus- ja suoritustasoilla. Sen jälkeen hänen palkkaustaan tarkistetaan siirtymäkauden aikana edellä tässä pykälässä sanotun mukaisesti.

 

Vuoden 2005 liittoerä ja vuoden 2006 liitto- ja tasa-arvoerät sekä keskustason sopimuksiin perustuvat muutkin käyttöönottoajankohdan jälkeen toteutettavat virastokohtaiset palkantarkistuserät, kuten liitto-, järjestelyvara- ja tasa-arvoerät, käytetään edellä sanotun vaiheittaisen toteuttamisen rahoitukseen kokonaisuudessaan sitä mukaa kuin ne keskustason sopimusten mukaan tulevat virastotasolla toteutettaviksi, yhteensä 2,4 prosentin määrään saakka.

 

Henkilökohtaisen palkanosan taulukon enimmäismäärä korotetaan 48 prosentiksi ja taulukon muita prosenttimääriä korotetaan samassa suhteessa kuin enimmäismäärää, sitä mukaa kuin toteutettavaksi tulee edellisessä momentissa mainitunlaisia virastokohtaisesti kohdennettavia sopimuseriä, joita ei ole sidottu asteittaisen toteuttamisen rahoituksen.

 

8a § Palkkausjärjestelmän käyttöönotto ja siirtymäkausi täydentävän rahoituksen piiriin kuuluvien määräaikaisten palvelussuhteiden osalta

 

Täydentävän rahoituksen piiriin kuuluvien määräaikaisten palvelussuhteiden osalta uuden palkkausjärjestelmän käyttöönottoajankohta on kaikissa yliopistoissa viimeistään 1.1.2007. Jos käyttöönottoajankohta on aikaisempi kuin 1.6.2006, noudatetaan 8 §:n siirtymäkausimääräyksiä. Jos käyttöönottoajankohta on 1.6.2006 tai myöhäisempi, noudatetaan seuraavia siirtymäkausimääräyksiä.

 

Heinäkuun 1. päivästä 2006 lukien palkat muuttuvat euromääräisiksi ja silloin lakkaavat A-palkkaustaulukoiden ja niihin liittyvien palkkausperusteiden ja niitä koskevien keskus- ja virastotason virka- ja työehtosopimusmääräysten soveltaminen sekä kaikkien muidenkin palkkausperusteiden, lisien ja lisäpalkkioiden maksaminen lukuun ottamatta luottamusmiespalkkiota ja työsuojeluvaltuutetun palkkiota.

 

Tehtäväkohtainen palkanosa, luottamusmiespalkkio ja työsuojeluvaltuutetun palkkio maksetaan käyttöönottoajankohdasta lukien täysimääräisenä. Muutoin uuden palkkausjärjestelmän palkat toteutetaan siirtymäkauden kuluessa vaiheittain seuraavasti.

 

Vaihe 1 (käyttöönottoajankohdasta, viimeistään 1.1.2007 lukien)

 

Henkilöllä on käyttöönottoajankohdasta lukien oikeus

 

a) käyttöönottoajankohdan mukaiseen euromääräiseen palkkaan tai sitä korkeampaan tehtäväkohtaiseen palkanosaan; sekä lisäksi

b) henkilökohtaisesta palkanosasta määrään, joka vastaa 47,1 prosenttia hänen täysimääräisen uuden järjestelmän mukaisen palkkansa ja a-kohdan mukaisen palkkansa välisestä erotuksesta.

 

Jos henkilön uuden ja vanhan järjestelmän palkkojen välinen erotus on käyttöönottoajankohtana enintään 35 euroa, tarkistus toteutetaan hänelle kokonaisuudessaan käyttöönottoajankohdasta lukien.

 

 

 

Vaiheet 2-3:

Palkkoja tarkistetaan 1.10.2007 39,2 prosentilla ja 1.10.2008 51,5 prosentilla kullekin silloin maksetun palkan ja uuden järjestelmän mukaisen täysimääräisen palkan jäljellä olevasta erotuksesta.

 

Vaihe 4 (siirtymäkauden lopputarkistus)

Palkkaus maksetaan täysimääräisesti uuden järjestelmän mukaisena 1 päivästä lokakuuta 2009 lukien.

 

Vaiheissa 1- 3 tarkoitettua erotusta laskettaessa uuden järjestelmän mukainen palkka määräytyy henkilön kulloistenkin tehtävien vaativuustason ja henkilökohtaisen suoritustason perusteella. Jos tehtävien vaativuustaso tai henkilön suoritustaso muuttuu siirtymäkauden aikana arviointikeskustelun, vuotuisen kehityskeskustelun yhteydessä tai muuna aikana, kulloinkin maksettavaa palkkaa tarkistetaan samassa suhteessa kuin uuden järjestelmän mukainen täysimääräinen palkka tasomuutoksen johdosta muuttuu.

 

Yliopiston palvelukseen siirtymäkauden aikana tulevalle uudelle henkilölle maksetaan tehtäväkohtainen palkanosa ja 5 §:n 7 momentin mukaisesti määrättävä henkilökohtainen palkanosa siten, että niiden yhteismäärä vastaa siirtymäkauden sen vaiheen palkkakäytäntöä viraston vastaavissa tehtävissä, vastaavilla vaativuus- ja suoritustasoilla. Sen jälkeen hänen palkkaustaan tarkistetaan siirtymäkauden aikana edellä tässä pykälässä sanotun mukaisesti.

 

Vuoden 2005 liittoerä ja vuoden 2006 liitto- ja tasa-arvoerät sekä keskustason sopimuksiin perustuvat muutkin käyttöönottoajankohdan jälkeen toteutettavat virastokohtaiset palkantarkistuserät, kuten liitto-, järjestelyvara- ja tasa-arvoerät, käytetään edellä sanotun vaiheittaisen toteuttamisen rahoitukseen kokonaisuudessaan sitä mukaa kuin ne keskustason sopimusten mukaan tulevat virastotasolla toteutettaviksi, yhteensä 2,4 prosentin määrään saakka.

 

Henkilökohtaisen palkanosan taulukon enimmäismäärä korotetaan 48 prosentiksi ja taulukon muita prosenttimääriä korotetaan samassa suhteessa kuin enimmäismäärää, sitä mukaa kuin toteutettavaksi tulee edellisessä momentissa mainitunlaisia virastokohtaisesti kohdennettavia sopimuseriä, joita ei ole sidottu asteittaisen toteuttamisen rahoituksen.

 

9 § Takuupalkka

 

Henkilöllä, joka uuden palkkausjärjestelmän käyttöönottoajankohtana on yliopiston vakinaisessa palvelussuhteessa, on oikeus euromääräiseen takuupalkkaan. Takuupalkkaoikeus säilyy niin kauan kuin henkilö on käyttöönottoajankohdasta alkaen keskeytyksettä saman yliopiston vakinaisessa palvelussuhteessa. Takuupalkkaa maksetaan siltä ajalta, jona se on korkeampi kuin tämän sopimuksen mukaisen palkkausjärjestelmän palkka.

 

Takuupalkkaan luetaan kaikki säännöllisesti toistuvat, tietyn suuruisina kuukausittaisina erinä maksettavat palkkaustekijät, palkanlisät ja lisäpalkkiot, sen määräisinä kuin henkilöllä oli oikeus niihin käyttöönottoajankohtana. Jos henkilö on käyttöönottoajankohtana ollut vakinaista palvelussuhdettaan korkeampipalkkaisessa määräaikaisessa palvelussuhteessa, takuupalkka määräytyy vakinaisen palvelussuhteen käyttöönottoajankohdan palkan mukaan, kun hän palaa siihen. Jos määräaikainen etuus lakkaa tai alentuu, takuupalkkaa alennetaan vastaavasti.

                                                    

Jos henkilö olisi 1.1. – 31.12.2006 välisenä aikana tullut oikeutetuksi vanhan palkkausjärjestelmän mukaiseen uuteen ikälisään tai palvelusvuosilisään, korotetaan hänen takuupalkkaansa tätä lisää vastaavalla määrällä sanotusta ajankohdasta alkaen.

 

Jos henkilölle on syntynyt oikeus palkankorotukseen 1.1.- 30.6.2006 välisenä aikana vanhan palkkausjärjestelmän mukaisesti muuten kuin edellisessä momentissa tarkoitetulla tavalla, korotetaan hänen takuupalkkaansa tätä korotusta vastaavasti korotuksen voimaantulosta alkaen. Jos kysymyksessä on määräaikainen korotus, takuupalkka palaa ennalleen tämän määräajan päätyttyä.

 

Myös henkilöllä, joka on käyttöönottoajankohtana määräaikaisessa palvelussuhteessa, on oikeus takuupalkkaan tämän määräajan. Takuupalkkaoikeus säilyy sen jälkeenkin niin kauan kuin hän keskeytyksettä jatkaa palvelustaan samassa yliopistossa sellaisessa palvelussuhteessa, jonka tehtävät ovat vähintään samalla vaativuustasolla kuin hänen tehtävänsä käyttöönottoajankohtana olivat. Jos hänet nimitetään vakinaiseen palvelussuhteeseen, noudatetaan 2 momentin toisessa virkkeessä mainittua periaatetta.

                     

Keskeytyksenä ei pidetä sellaista katkosta, joka kestää enintään 30 päivää tai yhden kalenterikuukauden. Keskeytyksenä ei pidetä myöskään sellaista katkosta, joka kestää enintään 180 päivää tai 6 kalenterikuukautta, mikäli kysymyksessä on yliopistossa tapahtuviin jatko-opintoihin, tai tutkimustyöhön taikka taiteelliseen työhön liittyvä apurahakausi. Tällaisten keskeytysten aikaa ei kuitenkaan lueta palvelussuhteeksi.

                     

Takuupalkkaa tarkistetaan keskustasolla sovittavilla yleiskorotuksilla. Yleiskorotus määräytyy henkilön uuden palkkausjärjestelmän mukaisen palkan perusteella, jos korotus siten on suurempi.

 

Myös takuupalkkaa saavan henkilön tehtävien vaativuus ja henkilökohtainen työsuoritus arvioidaan siten kuin 4 ja 5 §:ssä on sanottu. Jos henkilö itse hakeutuu tehtäviin, joiden vaativuustaso on alempi, kuin hänen vakinaisessa palvelussuhteessaan käyttöönottoajankohtana, takuupalkka alenee vastaavalla määrällä.

 

Henkilön takuupalkkaan luetaan 8 §:ssä tarkoitetun siirtymäkauden loppuun eli 30.9.2009 saakka myös sellaiset yliopisto- ja tiedehallinnon tarkentavan virkaehtosopimuksen mukaiset määräaikaiset professorin tutkijankoulutuslisäpalkkiot sekä yliopistonlehtorin, lehtorin ym., tohtoriassistentin, yliassistentin, assistentin, apulaisopettajan ja kliinisen opettajan tuloksellisuuslisät, johon hänellä oli oikeus käyttöönottoajankohtana 1.1. 2006.

 

10 § Tietojen saanti ja tilastoyhteistyö

 

Henkilöllä on oikeus saada kirjallinen tieto tehtäviensä vaativuuden ja henkilökohtaisen työsuorituksensa arviointituloksista ja niiden perusteista sekä tehtäväkohtaisesta ja henkilökohtaisesta palkanosastaan samoin kuin muistakin tämän sopimuksen mukaisista palkkaustekijöistään ja niiden perusteista.

 

Sopimusosapuolilla sekä pääluottamusmiehillä ja, oman toimipiirinsä tai työpaikkansa osalta, muilla luottamusmiehillä on oikeus vuosittain sekä 8 §:ssä tarkoitettujen käyttöönotto- ja siirtymävaiheiden yhteydessä sekä ennen palkkausta koskevia neuvotteluja luottamuksellisesti saada tiedot tämän sopimuksen soveltamisalaan kuuluvan henkilöstön sijoittumisesta vaativuus- ja suoritustasoille tilastotietona, tilastotiedot henkilöiden kokonaispalkkauksesta ja sen kehityksestä arviointijärjestelmittäin, vaativuustasoittain, henkilöstöryhmittäin, koulutustasoittain ja sukupuolen mukaan ryhmiteltynä yliopistoittain ja yliopistokohtaisesti organisaatioyksiköittäin.

 

Luottamusmiehellä on lisäksi 2 momentissa tarkoitetussa tilanteissa ja edellytyksin oikeus saada tiedot edustamiensa henkilöiden tehtävänkuvauksista, vaativuusarvioinneista ja -ta­soista sekä kokonaispalkkauksesta palkkaustekijöittäin eriteltynä ja niiden perusteista. Henkilökohtaisen palkanosan perusteista koskevan tiedon antaminen edellyttää kuitenkin, että henkilö on suostunut siihen yksilöidyllä valtakirjalla.

 

Edellä sanotulla ei kuitenkaan ole tarkoitus muuttaa voimassaolevan luottamusmiessopimuksen tai tilastoyhteistyösopimuksen soveltamista.

 

Tässä pykälässä tarkoitettuja tietoja annettaessa on otettava huomioon tietosuojavaatimukset. Tiedot luovutetaan maksutta.

 

11 § Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Mikäli tehtävien vaativuuden tai henkilökohtaisen työsuorituksen arvioinnista syntyy erimielisyyttä, se pyritään selvittämään jäljempänä esitetyllä tavalla.

 

Vaativuusarviointia koskeva asia käsitellään kussakin yliopistossa henkilön tai hänen pyynnöstään häntä edustavan luottamusmiehen vaatimuksesta henkilön esimiehen tai muun palkkausjärjestelmäasioista vastaavan työnantajan edustajan kanssa ja jommankumman osapuolen aloitteesta arviointiryhmässä.

 

Henkilökohtaisen työsuorituksen arviointia koskeva asia käsitellään kussakin yliopistossa henkilön tai hänen pyynnöstään häntä edustavan luottamusmiehen vaatimuksesta henkilön esimiehen, tai esimiehen käsiteltyä asian ylemmän esimiehen, tai muun palkkausjärjestelmäasioista vastaavan työnantajan edustajan kanssa.

 

Työnantaja vahvistaa edellä tässä pykälässä tarkoitetuissa tapauksissa muutokset arvioinneissa, tasoissa ja palkkauksissa.

 

Mikäli asia edelleen jää erimieliseksi, se voidaan, samoin kuin muut tämän sopimuksen soveltamista ja tulkintaa koskevat erimielisyydet, saattaa ratkaistavaksi neuvottelumenettelyllä. Virkamiesten osalta neuvottelumenettelystä noudatetaan valtion virkaehtosopimusasioiden pääsopimuksessa sovittua ja työntekijöiden osalta noudatetaan soveltuvin osin pääsopimuksen 5 §:n 3 momentin ja 6 momentin viimeisen virkkeen mukaista menettelyä.

 

12 § Palkkausjärjestelmän seuranta ja kehittäminen

 

Sopimusosapuolet seuraavat ja varmistavat yhteistyössä palkkausjärjestelmän toteuttamista, yhdenmukaista soveltamista ja muuta toimivuutta sekä siirtymäkaudella että sen jälkeen. Vuosittain osapuolet tarkastelevat yhteisesti, miten järjestelmä on toteuttanut tarkoitustaan, ja sopimusalan palkkausten kilpailukykyä suhteessa valtion ja yleisten työmarkkinoiden palkkatasoon sekä järjestelmän kehittämistarpeita ja -mahdollisuuksia.

 

 

13 § Vuosien 2005 ja 2006 liitto- ja tasa-arvoerien kertaluonteiset maksatukset

 

Vuoden 2005 liittoerää vastaava kertaluonteinen erä 1.3. – 31.12.2005 väliseltä ajalta sekä täydentävän rahoituksen piiriin kuuluvien määräaikaisten palvelussuhteiden osalta myös 1.1. – 31.5.2006 väliseltä ajalta, maksetaan niille jotka olivat palvelussuhteessa yliopistoon maaliskuussa 2006. Maksatus tapahtuu viimeistään marraskuun 2006 palkanmaksun yhteydessä.

 

Täydentävän rahoituksen piiriin kuuluvien määräaikaisten palvelussuhteiden osalta vuosien 2005 ja 2006 liitto- ja tasa-arvoeriä vastaava kertaluonteinen erä 1.6.2006 ja käyttöönottoajankohdan väliseltä ajalta, maksetaan niille jotka olivat palvelussuhteessa yliopistoon maaliskuussa 2006.

 


                                                                                                             LIITE 2

 

Opetus- ja tutkimushenkilöstön tehtäväkohtaisen palkanosan taulukot

 

 

                                            Tehtäväkohtainen                 Tehtäväkohtainen

Vaativuustaso palkanosa (€/kk) 1.1.2006  palkanosa(€/kk) 1.6.2006

 

1                                          1 492                                   1 512,89

2                                          1 597                                   1 619,36

3                                          1 761                                   1 785,65

4                                          2 043                                   2 071,60

5                                          2 350                                   2 382,90

6                                          2 723                                   2 761,12

7                                          3 130                                   3 173,82

8                                          3 821                                   3 874,49

9                                          4 274                                   4 333,84

10                                        4 886                                   4 954,40

11                                        5 605                                   5 683,47

 

                                                                                                             LIITE 3

 

Muun henkilöstön tehtäväkohtaisen palkanosan taulukot

 

 

                                            Tehtäväkohtainen                 Tehtäväkohtainen

Vaativuustaso palkanosa (€/kk) 1.1.2006   palkanosa (€/kk) 1.6.2006

 

2                                          1 305                                   1 323,27

3                                          1 429                                   1 449,01

4                                          1 511                                   1 532,15

5                                          1 588                                   1 610,23

6                                          1 691                                   1 714,67

7                                          1 818                                   1 843,45

8                                          2 059                                   2 087,83

9                                          2 369                                   2 402,17

10                                        2 657                                   2 694,20

11                                        2 978                                   3 019,69

12                                        3 398                                   3 445,57

13                                        3 888                                   3 942,43

14                                        4 483                                   4 545,76

15                                        4 955                                   5 024,37


LIITE 4

 

Opetus- ja tutkimushenkilöstön henkilökohtaisen palkanosan taulukko

 

 

Arviointitulos  Suoritustaso                         Henkilökohtainen palkanosa

 

1,00 – 1,88                          1                                          0 %                                    

1,89 − 2,77                         2                                          4,0 %

2,78 – 3,66                          3                                          10,0 %

3,67 − 4,55                         4                                          16,0 %

4,56 – 5,44                          5                                          22,0 %

5,45 – 6,33                          6                                          28,0 %

6,34 – 7,22                          7                                          34,0 %

7,23 – 8,11                          8                                          40,0 %

8,12 – 9,00                          9                                          46,0 %

 

                                                                                                                                   LIITE 5

Muun henkilöstön henkilökohtaisen palkanosan taulukko

                                           

 

Arviointitulos  Suoritustaso                         Henkilökohtainen palkanosa

 

9,00 - 12,99                        1                                          0 %                                    

13,00 − 16,99                     2                                          4,0 %

17,00 – 20,99                      3                                          10,0 %

21,00 − 24,99                     4                                          16,0 %

25,00 – 28,99                      5                                          22,0 %

29,00 – 32,99                      6                                          28,0 %

33,00 – 36,99                      7                                          34,0 %

37,00 – 40,99                      8                                          40,0 %

41,00 – 45,00                      9                                          46,0 %

 

                     

 

 

 

 

 


 

 

Pöytäkirja opetusministeriön sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry:n, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry:n ja Palkansaajajärjestö Pardia ry:n neuvotteluista, jotka koskivat yliopistojen 1 päivästä tammikuuta 2006 sovellettavaa virka- ja työehtosopimusta uudesta palkkausjärjestelmästä.

 

 

 

 

 

Neuvotteluosapuolet ovat yksimielisiä seuraavasta:

 

 

 

 

1 § Allekirjoituspöytäkirjan sisältö

 

Neuvotteluosapuolet ovat uudesta palkkausjärjestelmästä x.6.2006 tehtyyn virka- ja työehtosopimukseen liittyen sopineet eräistä sen käyttöönottoon ja soveltamiseen liittyvistä asioista tämän pöytäkirjan ja sen liitteiden mukaisesti.

 

 

2 § Vaativuuden arviointijärjestelmät ja vaativuuden arviointia koskevat yleiset periaatteet

 

Määräysten soveltaminen perustuu kahden arviointijärjestelmän käyttöön seuraavasti:

1.      Opetus- ja tutkimushenkilöstön arviointijärjestelmä (liite 1)

2.      Muun henkilöstön arviointijärjestelmä (liite 2)

 

Opetus- ja tutkimushenkilöstön tehtävien vaativuuden arviointijärjestelmää käytetään tehtävän nimikkeestä riippumatta arvioitaessa opetus- ja tutkimustehtävissä työskentelevien henkilöiden tehtävien vaativuutta. Järjestelmässä arvioitavien tehtävien tulee painottua tieteelliseen tutkimukseen tai sen johtamiseen tai siihen perustuvaan yliopistolliseen tutkintoon johtavaan opetukseen tai näihin tutkintoihin sisältyvien opinnäytteiden ohjaukseen.

 

Henkilöön, jonka tehtävät kuuluvat opetus- ja tutkimushenkilöstön arviointijärjestelmään, sovelletaan sitä edelleen, vaikka henkilö valittaisiin määräajaksi luottamustoimiseen johtamistehtävään, johon sisältyy huomattavasti hallinnollista työtä (esim. laitoksen johtajan, dekaanin tai vararehtorin tehtävät).

 

Opetus- ja tutkimushenkilöstön järjestelmää sovelletaan myös yliopistoon palvelussuhteessa oleviin perustutkinto-opiskelijoihin, joiden tehtäviin kuuluu osallistuminen opettamiseen ja joiden tehtävänä on tutkintoon tähtäävien opintojen suorittaminen.

 

Päätöksen käytettävän arviointijärjestelmän valinnasta tekee työnantaja näiden edellä määriteltyjen kriteerien puitteissa. Mikäli järjestelmän valinnasta syntyy erimielisyyttä, tulee työnantajan kuulla asianomaisen henkilöstöjärjestön edustajaa ennen päätöksen tekoa. Arviointijärjestelmän valinta ei vaikuta henkilöön sovellettavaan työaikajärjestelmään ja vuosilomajärjestelmään.

 

Tehtävien vaativuustasot määritellään liitteessä 1) vaativuustasokarttana opetus- ja tutkimushenkilöstölle ja liitteessä 2) vaativuuskehikkona muulle henkilöstölle.

 

Taidealoille on laadittu yleisen opetus- ja tutkimushenkilöstön vaativuustasokartan lisäksi erillinen opetus- ja tutkimushenkilöstön vaativuustasokartta (liite 1). Tehtävien vaativuustasoa määriteltäessä sovelletaan sitä vaativuustasokarttaa, joka parhaiten soveltuu asianomaiseen tehtävään. Esimerkiksi professorien tehtävissä jatkokoulutusvastuun sijasta voi korostua perusopetus.

 

3 § Tehtävän vaativuuden arviointi

 

Tehtävän vaativuus arvioidaan tehtäväkuvauksen perusteella ja noudatettavan arviointijärjestelmän mukaisesti.

 

Tehtävän vaativuus otetaan uudelleen arvioitavaksi, jos esimies katsoo tehtävän muuttuneen niin, että uusi arviointi on tarpeen sen selvittämiseksi, tuleeko vaativuustasoa muuttaa. Myös henkilö itse tai häntä edustava luottamusmies voi pyytää arvioinnin tekemistä.

 

Opetus- ja tutkimushenkilöstön järjestelmässä käytännön arviointimenettelyt voivat poiketa yliopistokohtaisesti järjestelmän puitteissa. Menettely valmistellaan kussakin yliopistossa tavoitteena saada sen sisällöstä yhteisymmärrys asianomaista henkilöstöryhmää edustavan ammattijärjestön paikallistason edustajien kanssa. Arvioinnissa voidaan käyttää apuna myös useamman henkilön muodostamaa asiantuntijaryhmää.

 

4 § Henkilökohtaisen työstä suoriutumisen arviointi

 

Opetus- ja tutkimushenkilöstön henkilökohtaisen työstä suoriutumisen arviointi toteutetaan liitteessä 3) määritellyn arviointijärjestelmän mukaisesti.

 

Muun henkilöstön henkilökohtaisen työstä suoriutumisen arviointi toteutetaan liitteessä 4) määritellyn arviointijärjestelmän mukaisesti.

                         

5 § Arviointiryhmät

 

Yliopistossa on kaksi työnantaja- ja palkansaajaosapuolten yhteistä arviointiryhmää: oma ryhmä opetus- ja tutkimushenkilöstön tehtävien vaativuuden arviointia varten ja oma ryhmä muun henkilöstön tehtävien vaativuuden arviointia varten.

 

Yliopisto nimeää arviointiryhmiin työnantajan edustajat ja näille varaedustajat ja henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt nimeävät omat edustajansa ja näille varaedustajat. Ryhmien puheenjohtajana toimii yliopiston nimeämä työnantajavirkamies. Järjestöjen nimeämien edustajien määrä tulee olla vähintään yhtä suuri kuin työnantajan edustajien määrä. Mahdollisuuksien mukaan arviointiryhmien kokoonpanossa otetaan huomioon tasa-arvonäkökulma. Ryhmien koon päättää kukin yliopisto.

 

 

 

6 § Arviointien vahvistaminen

 

Työnantaja vahvistaa 31.5.2006 mennessä tehtyihin arviointeihin perustuvat vaativuus- ja suoritustasot sanottuun ajankohtaan mennessä, mikäli siihen ei ole ylitsepääsemätöntä estettä.

 

7 § Uusien arviointien seuranta

 

Ennen kuin tämän sopimuksen mukaiset palkat ensimmäistä kertaa maksetaan, osapuolet kokoontuvat tarkastelemaan kevään 2006 jälkeen tehtyjä arviointeja ja vahvistettuja vaativuus- ja suoritustasoja sekä niiden vaikutusta kustannustason 7,24 % toteutumisen kannalta. Ensimmäinen tarkastelu tehdään viimeistään 15.9.2006. Seuraavat tarkastelut tehdään sitä mukaa kun arviointeja valmistuu ja ennen palkkojen maksua.

 

8 § Vaikutus muihin sopimuksiin

 

Tällä neuvottelutuloksella sovitaan yliopistojen uudesta palkkausjärjestelmästä, eikä sillä ole tarkoitus muutoin muuttaa voimassa olevien virka- ja työehtosopimusten sisältämiä palvelussuhteen ehtoja, kuten työaikakorvauksia.

                     

9 § Pääluottamusmiehen ja luottamusmiehen sekä työsuojeluvaltuutetun palkkauksen määrittäminen

 

Pääluottamusmiehen ja luottamusmiehen sekä työsuojeluvaltuutetun (jäljempänä luottamusmies) palkkauksesta yliopistojen uudessa palkkausjärjestelmässä noudatetaan tässä pykälässä sovittua.

 

Luottamusmiehen tehtäväkohtainen ja henkilökohtainen palkanosa määräytyvät lähtökohtaisesti siten, kun siitä on uutta palkkausjärjestelmää koskevassa virka- ja työehtosopimuksessa sovittu.

 

Mikäli luottamusmies on kokonaan vapautettu varsinaisista palvelussuhteeseen kuuluvista tehtävistään, maksetaan hänelle valtion yleisen virka- ja työehtosopimuksen edellä sanotun liitteen 6.4 §:n perusteella sopimuksen 8 §:n mukainen palkka tai palkkaus todetaan tai sovitaan kussakin tapauksessa erikseen.

 

Jos työnantaja ja osittain varsinaisista työtehtävistään vapautettu luottamusmies yhdessä toteavat, että varsinaisia työtehtäviä on luottamusmiestehtävän vuoksi syytä järjestellä luottamusmiestehtävän ajaksi ja järjestely aiheuttaa tehtävien vaativuuden alenemisen, korotetaan hänen tehtäväkohtaista palkanosaansa alenemista vastaavalla lisäpalkkiolla. Lisäpalkkio rinnastetaan tehtäväkohtaiseen palkanosaan, mukaan lukien yleiskorotusten toteuttaminen. Samassa yhteydessä sovitaan tehtävien järjestelystä luottamusmiestehtävien päättyessä.

 

Osittain varsinaisista työtehtävistään vapautetun luottamusmiehen työsuoritus ja suoritustaso arvioidaan hänen varsinaisissa työtehtävissään työskentelynsä perusteella eikä työsuorituksen katsota alentuneen osittaisen vapauden johdosta.

 

Mikäli luottamustehtävässä olevan henkilökohtainen työsuoritus hänen varsinaisessa työtehtävässään ei, vapautuksen määrä ja kohdentuminen huomioon ottaen, sovellu lainkaan hänen suoritusarvionsa perusteeksi tai jos vapautusta myönnetään vähintään puolta varsinaisista työtehtävistä vastaavasti, ja jos työnantaja ja luottamustehtävässä oleva tämän yhdessä toteavat, henkilökohtainen palkanosa maksetaan sellaisen suoritustason mukaisesti, jonka arvioidaan vastaavan hänen pätevyyttään ja kokemustaan sekä suoriutumistaan varsinaisista työtehtävistään, kuitenkin vähintään viimeksi vahvistetun suoritustason mukaisesti.

 

10 § Käsikirja

 

Osapuolet valmistelevat 31.8.2006 mennessä työnantajan näiden neuvottelujen kuluessa esittämän koosteen perustalta yliopistojen uutta palkkausjärjestelmää koskevan käsikirjan.

 

11 § Erillinen lisäpalkkio

 

Lehtorilla, joka saa takuupalkkaa ja jolla oli käyttöönottoajankohtana oikeus lehtorin tuloksellisuuslisään, on oikeus erilliseen 150 euron määräiseen lisään niin kauan kuin hän toimii lehtorina keskeytyksettä saman yliopiston palveluksessa kuin käyttöönottoajankohtana.

 

12 § Yliopistokohtaiset erillispalkkiot

 

Yliopistot ovat maksaneet omiin päätöksiinsä perustuen eräitä lisiä ja palkkioita. Näiden lisien ja palkkioiden maksamisen mahdollisesta jatkamisesta päätetään edelleen yliopistotasolla. Lisät ja palkkiot eivät saa olla päällekkäisiä upj-palkkatekijöiden kanssa.

 

13 § Toiseen kalleusryhmään kuuluvia yliopistoja koskeva tarkastelu

 

Toiseen kalleusryhmään kuuluvissa yliopistoissa ja yliopistojen toimipisteissä, lukuun ottamatta Turun yliopistoa, työnantajien ja henkilöstöjärjestöjen edustajat yhdessä tarkastelevat tehtyjä suoritus- ja vaativuusarviointeja 31.8.2006 mennessä suhteessa valtakunnallisen linjaan. Näiden tarkastelujen tulokset saatetaan osapuolten tarkasteltaviksi 7 §:ssä tarkoitetun menettelyn yhteydessä. Tarkastelusta johtuvat arviointimuutokset vahvistetaan ja toteutetaan käyttöönottoajankohdasta lukien.

 

14 § Helsingin yliopiston eläinsairaalan päivystyskorvaukset

 

Osapuolet tarkastelevat 31.8.2006 mennessä Helsingin yliopiston eläinsairaalan klinikoiden toimintaan liittyviä lisiä ja päivystyskorvauksia tavoitteena järjestelmän selkeyttäminen.

 

15 § Palkan turvaaminen eräissä tapauksissa

 

Jos henkilö on tullut yliopiston palvelukseen ja uuden palkkausjärjestelmän piiriin 2.1.–30.6.2006 välisenä aikana, hänellä on oikeus tänä aikana maksettuun palkkaukseen, jos uuden palkkausjärjestelmän palkka on sitä alempi ja niin kauan kuin hän on keskeytyksettä tässä palvelussuhteessa.

 

16 § Lopullinen henkilökohtaisen palkanosan taulukko

 

Sopimusmääräysten 8 ja 8a §:n viimeisessä momentissa mainittu 48 % henkilökohtaisen palkanosan taulukko on seuraava.

 

Suoritustaso                         Henkilökohtainen palkanosa

 

1                                          0 %                                    

2                                          4,3 %

3                                          10,6 %

4                                          16,8 %

                      5                                          23,0 %

                      6                                          29,3 %

                      7                                          35,5 %

8                                          41,8 %

                      9                                          48,0 %

 

17 § Palkkausjärjestelmän seuranta ja kehittäminen

 

Palkkausjärjestelmän kehittämistarpeita, yhdenmukaista soveltamista ja toimivuutta seuraa ja varmistaa opetusministeriön asettama neuvotteluryhmä. Ryhmässä on ministeriön, yliopistotyönantajan ja henkilöstöä edustavien järjestöjen edustus. Tarvittaessa voidaan asettaa järjestelmäkohtaiset seurantaryhmät.

                     

Yliopistot vastaavat osaltaan uuden palkkausjärjestelmän käyttöön ja tilastoyhteistyöhön liittyvästä esimiesten ja henkilöstön koulutuksesta ja perehdyttämisestä sekä tiedottamisesta henkilöstölle. Henkilöstöjärjestöt osallistuvat koulutuksen suunnitteluun.

 

18 § Pöytäkirjan voimassaolo

 

Tämä pöytäkirja on voimassa 1.1.2006 lukien ja on voimassa kuten tämän pöytäkirjan 1 §:ssä mainittu virka- ja työehtosopimus.

 

Tämä allekirjoittamispöytäkirja ei ole voimassa virka- ja työehtosopimuksena. Pöytäkirja ilmaisee osapuolten yksimielisen käsityksen siinä käsitellyistä asioista.

 

19 § Allekirjoitukset

 

Tätä allekirjoituspöytäkirjaa on tehty neljä samansisältöistä kappaletta, yksi kullekin allekirjoittajaosapuolelle.

 

Helsingissä xpäivänä kesäkuuta 2006

 

Opetusministeriö

 

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry

 

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry

 

Palkansaajajärjestö Pardia ry