FOOL-DRIVE 2 -rakennusprojekti

"Mikä on, kun ei taidot riitä, mikä on kun ei onnistu"...

Kun projektissa on edetty niin pitkälle, että uusi Fool-Drive 2 on kytketty kitaran ja vahvistimen väliin, saattaa suuren urheilujuhlan tuntua hieman latistaa se, että laite ei toimikaan toivotulla tavalla.

Heti ensimmäiseksi ei kuitenkaan kannata lähteä etsimään pihanpuun vahvinta oksaa köyden kanssa, sillä peli ei ole välttämättä vielä menetetty. Tällä sivulla on esitetty muutama vinkki, joiden avulla on hyvinkin mahdollista palauttaa kotikonstein kuolleet takaisin muonavahvuuteen.

 

Laite on rakennettu ohjeen mukaan, mutta ääntä ei kuulu...

- Tarkista vielä kerran silmämääräisesti komponenttien tyypit ja arvot, napaisuudet (elektrolyyttikonkat, transistorit, diodit, OP-vahvistin ovat oikein päin kytkettyjä), ja että kaikki komponentit on kunnollisesti tinattu piirilevyyn, MYÖS HYPPYLANGAT, eikä piirilevyllä näy tinasiltoja tai johdonpätkiä, jotka voivat aiheuttaa oikosulkuja. Myös johdotus on syytä käydä läpi kertaalleen "ajatuksen kanssa". Ja onhan se 9 voltin patterikin tuore ja oikein päin kiinni patterinepparissa... onhan?

 

- Meneekö ääni läpi edes Bypass -tilassa?

Jos ei, tutki ohmimittarilla pedaalin ollessa virrattomana jakkien ja ohituskytkimen toiminta, sekä näiden kaapeloinnit. Olen itse joskus törmännyt jalkakytkimeen, jossa uutenakaan kaikki kontaktit eivät toimineet.

 

- Ääni menee läpi Bypass -tilassa, muttei efektin ollessa päällä.

Jos jakeissa/ ohituskytkimessä/ kaapeloinnissa ei ollut vikaa, tarkasta palavatko LEDit kun pedaalissa on paristo kiinnitettynä, ja INPUT-jakissa on plugi. Jalkakytkimien painelun pitää vaihtaa ledien tilaa, menipä ääni sitten läpi tai ei.

Jos LEDitkään eivät pala, tarkista, että ne ovat oikeinpäin kytkettyjä. Äänen kuitenkin pitäisi mennä läpi, vaikka LEDit olisivatkin kytketty väärinpäin.

 

- LEDit palavat ja kytkimet toimivat, silti ääni hukassa...

Nyt tarvitaan jo voimakeinoja. Irroita OP-vahvistin kannastaan (pedaalin ollessa virrattomana), ja kytke sen jälkeen pedaaliin virta uudelleen.

Mittaa yleismittarilla jännitteet piirin kannasta sekä transistorien johtimista maata (runkoa) vasten. Kytkimien asennolla ei ole merkitystä mittauksen aikana, mutta älä kuitenkaan muuta niitä kesken mittauksen, koska esim. LEDien palaessa voi paristojännite hieman pudota.

Jännitemittauksesta on tässä lavastettu kuva, josta myös ilmenee mittapisteissä olevat jännitteet, kun paristojännite on 9,2 V. Mittaustulokset voivat siis hieman vaihdella, riippuen käytössä olevan pariston "tuoreudesta". Vertaa tuloksia myös kytkentäkaaviossa olevien mittapisteiden arvoihin.

OP-vahvistimen nastassa 8 tulisi olla täsmälleen paristojännite, ja nastan 4 tulisi olla rungossa, riippumatta siitä, onko INPUT-jakissa plugi paikoillaan vai ei.

 

- Edellä olevia mittauksia voi myös hyödyntää, jos ääni menee "läpi", mutta laite käyttäytyy muuten oudosti.

HUOM! Näillä sivuilla julkaistu materiaali on tarkoitettu vain elektroniikan harrastajien yksityiskäyttöön, eikä sitä saa kopioida tai julkaista kaupallisessa tarkoituksessa!

 

Paluu edelliselle sivulle!