Jyväskylän yliopiston laadunhallinnan käsikirja

Mikä on laadunhallinnan käsikirja?

Laadunhallinnan käsikirja on tiivis esitys Jyväskylän yliopiston toimintaa ohjaavista päätöksistä, ohjeista yms. Sen on tarkoitus:

  • kuvata yliopistoyhteisön kaikille jäsenille yliopiston oleelliset toiminnot ja niihin liittyvät vastuut tiiviissä muodossa, jotta yliopistolaiset voivat asemoida oman toimintansa osaksi kokonaisuutta,
  • tarjota eri rooleissa toimiville ajantasainen yhteenveto keskeisistä tehtävistä, niille asetetuista tavoitteista ja toimintaa ohjaavista päätöksistä sekä
  • antaa laadunvarmistuksesta vastaaville koottu näkymä varmistettavista asioista.
Käsikirja keskittyy siihen, mitä tulee tehdä ja ketkä toimivat ja vastaavat toiminnasta. Se ei yritä kertoa yksityiskohtaisesti, miten tulisi toimia.

Miten käsikirjaa luetaan?

Käsikirja on kokonaisuutena yksitoikkosta ja puuduttavaa luettavaa eikä se saisi sisältää suuria yllätyksiä. Sen on tarkoitus toimia käsikirjana, josta lukija voi helposti löytää tarvitsemansa tiedon, koski se sitten yksittäistä toimintoa, tiettyyn rooliin littyviä tehtäviä tai toimintaan liittyviä asiakirjoja, sidosryhmiä, laatutavoitteita, jne. Tämän takia käsikirja on tarkoitettu käytettäväksi interaktiivisesti verkossa.

Käsikirjasta on tarjolla kolme versiota: rehtorin versio on kaikille julkinen, laadunohjauksen viralliset ja työversiot vain JY verkossa. Versiosta voi valita erilaisia näkymiä sekä näytettävien kenttien että näytettävien yksiköiden suhteen. kaikissa näkymissä näytetään yliopiston yhteiset (yliopiston, yliopistopalveluiden ja yksiköiden yhteiset sisällöt). Laitostason sisältöjä katsotaan ensisijaisesti tiedekuntakohtaisten näkymien kautta. Valittua versiota voi tarkastella suodattamalla esiin/pois eri organisaatioyksiköiden kuvauksia sekä eri kuvauskenttiä (painike oikean laidan yksikkölistassa ja kuvauskenttälistassa). Lisäksi voi rajata esiin vain ne toiminnot, joissa esiintyy toimijana tietty rooli (valinta roolinimen tai sen osan avulla).

Luonnosversion käytettävyys on vielä puutteellinen. Toimivin tapa, on ensin valita ne yksiköt ja ne kentät, jotka haluaa näkyviin. Tämän jalkeen tarvittaessa rajata haluttu rooli (rajaus huomioi, mitkä yksiköt on välittu näkyviin). Tämän jälkeen dokumentissa voi navigoida halutessaan prosessiluettelon avulla, mikäli haluttu prosessi on näkyvissä. Prosessien ja niiden aliprosessien näkyvyyttä voi kontrolloida prosessin otsikon yhteydessä olevalla napilla.

Kuvausnäkymät
Näytettävä versio:
Näytettävät kentät:
Näytettävä yksiköprofiili:
Kieli:
Alkunäkymä:

Muut linkit

Dokumenttiluettelo
Näytettävä yksiköprofiili:

Rooliluettelo
Näytettävä yksiköprofiili: