Portfolioni,

Hei,

Omakuva Olen Susanna Haavisto, kuvataiteilija joka opiskelee Jyväskylän yliopistossa taidehistoriaa. Tämä on portfolioni, jossa haluan kertoa sinulle itsestäni ja mielenkiinnon kohteistani. Toivottavasti viihdyt!
Niin kornilta kuin se kuulostaakin, totesin jo taaperona, että haluan taiteilijaksi. Niinpä opiskelin kuvataiteilijaksi, valmistuin Lahden taideinstituutista vuonna 2011. Valmistumiseni jälkeen muutin Jyväskylään, sillä pääsin yliopistoon opiskelemaan taidehistoriaa. Miksi halusin jatkaa opintojani? Entä mitä tapahtui taiteelliselle työskentelylle? Vastaukset näihinkin kysymyksiin löydät skrollaamalla alemmas!

Työkokemus

Toimin tällä hetkellä projektitutkijana ammatillisten museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO:n kolmannen poolin eli ns. Arki-poolin nykydokumentointihankkeessa Suomi syö ja juo. Hankkeen puitteissa tehtäviini kuuluu projektin koordinointi, osallistuminen aineiston analysointiin ja kartoittamiseen museoissa, verkkosivuston toteutus ja ylläpito, viestintä ja markkinointi sekä yhteydenpito yhteistyökumppaneihin. Projektitutkija toimii avoimen datan osalta museoiden tukena, auttaa datan avaamiseen liittyvissä teknisissä kysymyksissä sekä jakaa kokeilujen tuloksia museoille.
Syksyllä 2013 olin museologian opintoihini kuuluvassa harjoittelussa Tampereen museokeskus Vapriikin kuva-arkistossa ja kokoelmakeskuksessa, ja ihastuin museotyöhön. Ehdottomasti yksi opintojeni huippuhetkiä oli vuoden 2012-2013 kansallisen museologian seminaarin järjestäminen kaksitoistahenkisen työryhmämme kanssa. Tässä työryhmässä toimin puheenjohtajana, ja lukuvuoden mittainen projekti oli hyvin opettavainen ja antoisa. Syksyllä 2012 olin mukana myös Jyväskylän kaupunginkirjaston 150-vuotisjuhlanäyttelyn toteuttaneessa työryhmässä. Erilaisia projekteja tarjoaa myös ainejärjestötoiminta, jossa olen aktiivisesti mukana Corpus ry:n koulutuspoliittisena vastaavana. Tällä hetkellä polttava kysymys omalla laitoksellamme on palautekulttuuri, jota pyrimme mm. erilaisin tapahtumin edistämään ja parantamaan. Projektiluonteinen työ onkin osoittautunut minulle luontevaksi ja antoisaksi työskentelytavaksi. Lisää työhistoriastani voit lukea täältä. Linkin takaa löydät CV:ni, jossa minusta kerrotaan mm. seuraavaa:

Susanna Haavisto suoriutui
tehtävistään erinomaisesti.
Tehtävänsä Susanna Haavisto on suorittanut
erittäin huolellisesti, oma-aloitteisesti ja tunnollisesti.

Taide

Valmistuin kuvataiteilijaksi Lahden Taideinstituutista keväällä 2011. Tuolloin työskentelin öljyväreillä suurille kankaille. Tässä esillä olevat teoskuvat ovat tuon talven ja kevään aikana valmistuneita teoksia, jotka ovat osa laajempaa teoskokonaisuutta. Tuosta sarjasta kolme teosta oli esillä vuosikurssimme keväällä pidetyssä päättötyönäyttelyssä Lahden taidemuseolla.
Päättötyöni kirjallisessa osassa käsittelin Nicholas Bourriaudin ajatuksia relationaalisesta estetiikasta suhteessa omaan työskentelyyni. Bourriaudin ajatusten parissa heräsi uteliaisuus laajemminkin taiteen teorioita ja niiden historioita kohtaan. Halusin oppia lisää taiteen historioista ja siitä, mitä taiteesta on milloinkin kirjoitettu, sanottu ja ajateltu. Halusin kouluttautua pidemmälle, ja hain Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan taidehistoriaa.

teoskuva1 teoskuva2 teoskuva3 teoskuva4 teoskuva5

Taiteentutkimus

Aloitin opintoni syksyllä 2011 Jyväskylän yliopiston Taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella. Perinteisen taiteen historian sijaan olen opintojeni aikana ollut kiinnostunut ennemminkin taiteen teorioista. Tällä hetkellä aloittelen Pro Gradu-prosessiani, jonka teoreettiset perustukset laskeutuvat psykoanalyyttisen taiteentutkimuksen ja semiotiikan alueille. Proseminaarityössäni keväällä 2013 käsittelin kuvanveistäjä Berlinde de Bruyckeren teoksia Julia Kristevan abjekti-käsitteen kautta. Pro Gradu-työssäni laajennan tuossa tekstissä syntyneitä ajatuksia pidemmälle. Voit ladata proseminaarityöni luettavaksesi täältä.
Taidehistorian lisäksi olen opiskellut sivuaineina museologiaa, joka on vienyt minut mukanaan. Kulttuurihistoriaan liittyvät kysymykset ja käytäntö ovat mielenkiintoisia ja antoisia. Museologian lisäksi olen opiskellut psykologiaa, sekä runsaasti kieliä kuten espanjaa, saksaa ja italiaa.

Yhteystiedot

Kiitos käynnistäsi!
Terveisin,
Susanna