Näyte syldaviasta

Tintin seikkailut
linja  Tintin kuuseikkailu
  Uudessa kuvalehdessä ja Uudessa maailmassa

  Kun Tintti ja Haddock palasivat matkoiltaan Mühlenhofiin (Moulinsartiin) Uuden kuvalehden numerossa 49 joulukuun 1961 ensimmäisenä päivänä Nestor kertoo, että Balduin Bienlein (Theofilus Tuhatkauno) lähtenyt matkoille. Pian häneltä tuleekin sähke, jolla profesori kutsuu ystävänsä apuun.

  Seikkailu pääsee alkuun ja etenee sivu kerrallaan kerran viikossa ilmestyvässä, ohentuvassa lehdessä aina 40-sivuiseen kaksoisnumeroon 30-31 26. heinäkuuta 1963. Se oli Ilmari Turjan päätoimittaman Uuden kuvalehden viimeinen numero. Uusi kuvalehti ja Naisten maailma lehdet yhtyivät kesällä ”uudenlaiseksi koko perheen” Uusi maailma -lehdeksi. Muodollisesti Uuden maailman kolme ensimmäistä numeroa olivat edeltäjiensä ”yhteisnumeroita”. Näin laskien Uuden kuvalehden viimeinen numero oli 36-37.

  Uudessa kuvalehdessä 1960-luvun alun ajan viisi sarjakuvaa: Tintin lisäksi Tove Janssonin Muumi-stripeistä koottu sivu, kaksirivinen kotimainen Possu Pekoni -kuvasarja, Mac Raboyn puolisivuinen Flash Gordon ja Bill Kavanaghin ja Frank Fletcherin Vihtori ja Klaara. Lyhyemmin lehdessä vierailivat Saku & Sirpa (Dobs & Barry Appleby) ja Virtasen katti (Al Smith).

  Uusi maailma sai kaksi päätoimittajaa, Jussi Talven ja Alli-Julia Tolvasen. Lehden sarjakuvavalikoima tuli kokonaisuudessaan kuvalehdestä – kaikki viisi perussarjaa jatkoivat. Numerossa 9 Flash Gordonin korvasi Steve Roper.

  Uusi maailma ilmestyi kerran kahdessa viikossa. Tintti sijoitettiin ”Lasten maailma” osioon Possu Pekonin kanssa. Jo Uudessa kuvalehdessä oli jätetty kokosivun ruudut julkaisematta (PK sivut 35 ja 42) ja siirtymä Päämääränä kuu -albumista Kuun kamaralla -albumiin hoidettiin yhdistämällä Tintin -lehden tapaan edellisen albumin viimeinen puolisivuinen seuraavan albumin ensimmäiseen puolisivuiseen.

  Suurempia muutoksia oli tulossa. Uudessa kuvalehdessä julkaistu Kuun kamaran ensimmäinen kapteeni Haddockin juopottelukohtaus sotkee sivujen julkaisujärjestystä, mutta sivujen muotoiluun ei kosketa. Uudessa maailmassa jätettiin kapteenin toinen, kuolemanpelkoinen, ahdistunut kännäys kokonaan pois. Kieltämättä se ei olisi Lasten maailman muun aineiston rinnalle sopinut.

  Suuret leikkaukset alkavat albumisivusta 54. Se ja seuraava sivu yhdistettiin yhdeksi sivuksi (näyte1). Seuraavat seitsemän sivua on yhdistetty rajusti yhdeksi sivuksi (näyte2). Näin kapteenin känni jää pois ja myös lopun pelko hänen kuolemastaan osteologi Trischenkelin (tohtori Rotulen) elvyttävän viski-sanan kera. Tosin viimeisessä ruudussa Haddock ehdottaa viskin ottamista kuun kunniaksi…

  Sitä en osaa kertoa, onko leikkaukset tehty Uuden maailman toimituksessa vaiko Tanskassa, joka julkaistavan materiaalin välitti, vaiko peräti Saksassa, jossa tehdyn käännöksen PIB suomalaisille toimitti.

  Tintin kuumatkan suomentaja ja tekstaaja jäävät myös hämärän peittoon. Aikaisemmin Uudessa kuvalehdessä julkaistun Sarvipään salaisuuden (Yksisarvisen salaisuus) ainakin tekstasi lehden taittaja-taiteilija Ronald Westrén-Doll. Hän toimi lehden taittajana, kuvittajana ja satunnaisesti myös pilapiirtäjänä.

  Jussi Karjalaisen Sarjainfoon (n:o 120, 3/2003) haastattelema molempien lehtien toimittaja Jaakko Lintinen muistelee Uuden kuvalehden vaikeassa taloustilanteessa olleen ”hiton pienet palkat” ja kaikki joutuivat tekemään kaikkea. Itse hän muistaa joskus kääntäneensä Muumeja ja Vihtoria ja Klaaraa.

  Lehden muuttuessa Uudesta kuvalehdestä Uudeksi maailmaksi ei Tintin tekstauksessa tapahdu muutosta, vaikka Westrén-Dollin tilalle tulee Paavo Leino. Pian Leinon tilalle ”taiteilijaksi” vaihtui Veikko Roininen. Uuden kuvalehden toimituksesta Uuteen maailmaan siirtyivät Ea Rahikainen, Juhani Lehtisalo ja jo mainittu Lintinen. Viimeksi mainitun mukaan toimitussihteeri/erikoistoimittaja Ea-Maritta Rahikainen oli hyvin aktiivinen ehdottamaan uutta lehteen. Tästä joukosta löytynevät myös Tintin suomentaja ja tekstaaja.

  Uusi kuvalehti oli kauttaaltaan mustavalkoinen, joten Tinttikin oli. Uudessa maailmassa sen sijaan osa sivuista painettiin väreissä, mutta siitä huolimatta Tintti jatkoi seikkailunsa loppuun asti mustavalkoisena.

  Reijo ValtaJohdanto

Päämääränä kuu

Kuun kamaralla

Tintti Neuvostojen maassa Tintti Afrikassa Tintti Amerikassa Faaraon sikarit Sininen lootus Särkynyt korva Mustan saaren salaisuus Kuningas Ottokarin valtikka Kultasaksinen rapu Salaperäinen tähti Yksisarvisen salaisuus Rakham Punaisen aarre Seitsemän kristallipalloa Auringon temppeli Mustan kullan maa Päämääränä kuu Tintti kuun kamaralla Tuhatkaunon tapaus Seikkailu Punaisella merellä Tintti Tiibetissä Castafioren korut Lento 714 Tintti ja Picarot Tintti ja aakkostaide Elokuvakirjat Kultaisen taljan arvoitus Tintti ja siniset appelsiinit Auringon temppeli Tintti Haijärvellä

Muita tuotoksia

Etusivu

Kommentoi!

linja