Näyte syldaviasta

Tintin seikkailut
linja  Tintin äänisadut

  Vuonna 1987/8 ilmestyi suomeksi kolme Tintti-äänisatua, joita myytiin C-kasetteina. Ne käsikirjoitti Aapo I. Piippo ja ne ohjasi Matti Ranin.

  Kaikki kolme tulivat markkinoille ilmeisesti samaan aikaan. Sarja oli numeroitu, Tintin seikkailut 1 tarinana oli Tuhatkaunon tapaus. Toisena ilmestyi Päämääränä kuu ja kolmantena Kultasaksinen rapu. En ole kuullut näitä kuunnelmia, joten en osaa sanoa sisältääkö toisena julkaistu Päämääränä kuu molemmat kuuseikkailun osat.

  Tintin roolissa esiintyi Matti Olavi Ranin ja Haddockina Matti Ranin itse. Nestorin ja Dupondtien rooleissa oli Pekka Autiovuori.

  Koteloiden kansitaide oli suoraan Tintti -albumeista. Tintin ”kuunnelmia” esiteltiin Avussa 1/1988. Toimittaja arvioi, että ”sarjakuvien muuttaminen kuunnelmaksi ei ole helppo juttu”. Sopivaksi käyttötavaksi hän arveli kuuntelun samalla kun sarjakuvaa katsellaan. Lisäksi ”automatkoille Tintti-kasetit tuovat mukavaa vaihtelua”.

  Matti Ranin oli jo tuolloin legendaarinen Disneyn äänikirjojen tekijä, joten ammattitaidon puutteesta ei ollut kyse. Tintti monitasoisempana ei ilmeisesti samalla muotilla äänisaduksi asettautunut. Erityisenä ongelmana Avun toimittaja piti kertojan runsasta käyttöä.

  Mutta tällainenkin kuriositeetti löytyy.

  Reijo ValtaJohdanto

Tuhatkaunon tapaus

Päämääränä kuu

Kultasaksinen rapu

Tintti Neuvostojen maassa Tintti Afrikassa Tintti Amerikassa Faaraon sikarit Sininen lootus Särkynyt korva Mustan saaren salaisuus Kuningas Ottokarin valtikka Kultasaksinen rapu Salaperäinen tähti Yksisarvisen salaisuus Rakham Punaisen aarre Seitsemän kristallipalloa Auringon temppeli Mustan kullan maa Päämääränä kuu Tintti kuun kamaralla Tuhatkaunon tapaus Seikkailu Punaisella merellä Tintti Tiibetissä Castafioren korut Lento 714 Tintti ja Picarot Tintti ja aakkostaide Elokuvakirjat Kultaisen taljan arvoitus Tintti ja siniset appelsiinit Auringon temppeli Tintti Haijärvellä

Muita tuotoksia

Etusivu

Kommentoi!

linja