TIEA361 Tietotekniikan opettajan työvälineitä - Oppimistehtävä 4

Linkit

Roipan index

 

Oppimistehtävä 4 - Kuvaussuunnitelma.

otsikkofilmi

Tiedosto päivitetty su 10.10 klo 9.44

Yleinen kuvaus

Näkökulma tehtävään

Oppimateriaalin tuottaminen videona.
 

Kurssi

Visuaalinen myyntityö ja mainostekstauksen osa-alue.
 

Kohderyhmä

Toisen asteen liiketalouden opiskelijat
 


Tavoitteet

Oppiaine

Opiskelija tunnistaa mainostekstauksen peruvälineet. Opiskelija oppii mainostekstauksen perustekniikan ja numeroiden tekemisen.

Perusteet opetussuunnitelmasta: Opiskelija tai tutkinnon suorittaja toteuttaa esillepanon tai kampanjan tuoteryhmäalueellaan, seuraa myymäläilmettä ja ylläpitää sitä sekä tuottaa asiakasinformaatiota.
Arvioinnin perusteet: Opiskelija soveltaa mainostekstausta ja tietoteknisiä ohjelmia tehdessään hintalappuja ja julisteita


Suunnitelmat

Synopsis

Video esittelee mainostekstauksen perusteet. Videon perusteella opitaan valitsemaan oikeat välineet ja työtavat mainostekstauksen tekemiseen. Varsinaisen tekstauksen osalta video keskittyy numeroiden tekemiseen. Video on myös muistutus tietotekniikan haavoittuvuudesta mahdollisten teknisten ongelmien sattuessa.

Videon juoni lähtee liikkeelle ihmisten uskosta tietotekniikan ylivertaisuudesta. Kantava teema on, että "mitä jos tietokone ei toimikaan?". Millä tavoin voidaan kuitenkin tuottaa perusgrafiikka erilaisiin myymälöihin?

Video toteutetaan mykkäfilmi-tyylillä, jossa video on harmaasävyinen ja taustalla soi paljon pianolla soitettua musiikkia. Tekstit toteutetaan mykkäfilmien tapaan liikkuvien kuvien (ja still-kuvien) välissä.

Video on ensimmäinen osa trilogiaa. Seuraavassa osassa kuvataan kirjamien teko ja sarjan viimeisessä osassa keskitytään sommitteluun eli tekstin ja numeroiden sijoitteluun paperilla. Oppimistehtävässä kuvataan vain ensimmäinen osa.

Trilogian kahdessa seuraavassa osassa videon alku on ensimmäisen kaltainen, mutta toisessa osassa tuskastutaan toimimattomaan tulostimeen. Kolmannessa mainostoimistosta soitetaan, että eivät voikaan toimittaa tilattuja lappuja ajoissa. Eli pyritään hakemaan tilanteita, joissa tekstaus on hyvä vaihtoehto tietokoneelle. Samalla yritetään unohtaa sellainen mahdollisuus, että monta vuotta nurkissa lojuneet tussit eivät välttämättä enää toimi...

Kuvaussuunnitelma

 
 

Intro, 25 sekuntia
 • 10 sekuntia lähikuvaa tietokoneen näytöstä, jossa grafiikkaohjelma auki. Myymälämainonnan tekstien tekeminen on nykyään niin helppoa tietokoneen avulla. Katsokaas näin se tapahtuu vektorigrafiikkaohjelmalla. Media: Musiikki ja video
 • 10 sekuntia. Lähikuva. Näyttö sammuu. Verbaalista iloittelua, koska tietokone sammuu. Media: Musiikki, video, still-kuvana "kirosanat eli %#@..."
 • 5 sekuntia. Kun sitä ei koskaan voi tietää. Media: Teksti
Alustus aiheelle, 15 sekuntia
 • 5 sekuntia. Pelastus. Välähdyksiä mainostekstauksesta. Media:Teksti ja kuvat
 • 5 sekuntia. Käsi ja tussi, lähikuva. Tussia pitelevä käsi liukuu paperilla. Media: Video ja musiikki
 • 5 sekuntia. Onneksi on aina ihminen. Media: Teksti
Tekstaustekniikka osa 1, 40 sekuntia
 • 10 sekuntia. Käsi ja tussi, lähikuva. Mainostekstaus-teksti ja edelleen liukuva käsi tussin kanssa. Media: Teksti ja video
 • 30 sekuntia. Välineiden esittely (Tussit, viivotin, lyijykynä, pyyhekumi, paperi) lähikuvina ja selitystekstien avulla. Media: Still-kuvia ja tekstiä
Tekstaustekniikka osa 2, 75 sekuntia
 • 15 sekuntia. Lähikuva. Kuinka valita oikea paperi?. Media: Teksti ja Video
 • 15 sekuntia. Lähikuva. Kuinka piirretään apuviivat paperille? Media: Teksti ja Video
 • 30 sekuntia. Lähikuva. Kuinka tussia pidetään kädessä ja käden liikuttaminen? Media: Teksti ja Video
 • 15 sekuntia. Lähikuva. Apuviivojen pyyhkiminen paperista. Media: Teksti ja Video
Tekstaustekniikka osa 3, 90 sekuntia
 • 90 sekuntia. Lähikuvina. Apuviivat ja Numeroiden 0-9 tekstaus. Media: Video ja musiikki
Lopetus [asian alleviivausta], 60 sekuntia
  60 sekuntia. Laajakuva. Kilpailu ihmisen ja tietokoneen välillä. Kumpi saa valmiiksi hintalapun tuotteelle nopeammin lähtien liikkeelle siitä, että kone pitää käynnistää... Media: Video ja musiikki
Kiitokset, 10 sekuntia
 • 10 sek. Kuvaaja + tekstausapurin käsi. Media:Teksti
Videon kokonaiskesto 5 minuuttia 15 sekuntia 
 


Tehtyjen valintojen taustaa ja pohdintaa
Tekstauksen tärkein osa-alue on käden ja tussin liike. Tämän takia kuvakulmina on lähikuvat.

Kuvaussuunta tekstaukseen vielä avoin ja vaatii useamman otoksen, jotta paras suunta löytyy.

Videon eri osien aikojen laskeminen haastavaa ja oletettavasti oikeat tarkat ajat syntyvät editointivaiheessa. Itse idealle ja aiheiden jaksotukselle ei tule muutoksia.

Suoritus ja aikataulu
Teen työn kurssin puitteissa yksin, mutta olen jo kysynyt avuksi "käden" tekstaamaan. Kuvausvälineet on työpaikan puolesta. Kurssin aikataulussa on tarkoitus luonnollisesti pysyä. Kuvaaminen tehdään lokakuun aikana ja editointi viimeistään marraskuun ensimmäisellä viikolla. Kuvaamisen aikataulun tarkempi suunnittelu vielä vaikeaa, kun pitää yhdistää kiireisen ohjaajan/kuvaajan ja kiireisen "käden" aikataulut yhteen.

Kuvaamiseen kuluu aikaa 2-4 tuntia ja editointiin yksi ilta 3-5 tuntia.