Text Box: Mikä on karjalanpiirakka?
Karjalanpiirakkaa pidetään perinteisenä suomalaisena herkkuna. Suomalaisen juhlapöydän erottamattomana osana piirakka on tunnettu ulkomaillakin. Toisaalta piirakan nimi viittaa karjalaisiin juuriin.  Tarkoittaako se, ettei karjalanpiirakka ole osa suomalaista perinteistä ruokakulttuuria?  Mikä on karjalanpiirakan historia? Miten se on saapunut Suomeen? Onko se todella niin suosittu suomalaisten joukossa, kuten uskotaan?
Text Box: Karjalanpiirakka—suomalainen herkku? Anastasia ja Birgit
Text Box: Numero 1
Text Box: Sivu #

Karjala-Seuran varsinainen piirakkamestari Eeva Virolainen

Lähde: http://www.etelahameenkarjalaseurat.com/hameenlinna

Miten tehdään karjalanpiirakoita?

Vanhoista ajoista karjalaiset kehittivät piirakoitaan kokeillen erilaisia muotoja ja täytteittä. Laatokan Karjalassa ja Pohjois-Karjalassa tehtiin avonaisia ja sokeita piirakoita, Raja Karjalan piirakka oli taas muodoltaan kapeahko ja siro. Täytteeksi käytettiin aluksi ohraa ja talkkunaa, 1800-luvulta lähtien perunaa ja tattaria sekä myöhemmin kaupan välityksellä Karjalaan saapuneet riisiä ja hirssiä. Nykyäänkin piirakan mallit vaihtelivat eri puolilla Venäjän Karjalaa ja Suomea. Kaupoissa myydään riisi-, peruna- ja jopa porkkanapiirakoita.

Mielipide: karjalanpiirakka on karjalanpiirakka... ja riisipiirakka on riisipiirakka... herran jestas! kyllähän niitte ero pitäis ymmärtää... (Lähde:http://www.ytlehti.vtoy.fi/etkeskustelu/messages/266.html)

Meidän haastateltavamme pitävät riisipiirakoita aitoina Karjalan piirakkoina, vaikka jotkut heistä suosivat perunapiirakoita.

Maria Savolainen voitelee piirakoita.
Kurkijoki, Särkijärvi 1930–44.
Kuva: Kurki-säätiö(Lähde:

http://minunkarjalani.susiraja.net)

KARJALANPIIRAKKAOHJE

Kuori:

2 dl kylmää vettä

2 tl suolaa

51/2 dl sihtiruisjauhoja

 

Täyte:

5 dl vettä

3 dl riisiä

1 l maitoa

1 ½ tl suolaa

Keitä täytteeksi riisipuuro. Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä kunnes vesi on imeytynyt eli 7-10 minuuttia. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen välillä sekoittaen noin 30 minuuttia. Mausta valmis puuro suolalla. Sekoita käsin vedestä, suolasta ja jauhoista kuoritaikina. Leivo taikina pitkäksi pötköksi ja jaa se 25 palaan.

Pyöritä palat palloiksi. Litistä ne kädellä painaen litteiksi ja pane työpöydälle muovin alle. Kaaviloi piirakkapulikalla taikinapalat ohuiksi pyöräksi piirakankuoriksi käyttäen apuna jauhoja. Pinoa ne työpöydälle ja ripottele väliin jauhoja, peitä muovilla. Täytä piirakat puurolla ja käännä reunat rypyttäen. Paista 300°:ssa 15–20 minuuttia. Kasta kypsät piirakat voi-maitoseoksessa ja kokoa kulhoon pehmenemään voipaperilla ja liinalla peittäen. Tarjoa piirakat lämpiminä munavoin kanssa.

(Lähde: http://www.luovutettukarjala.fi/perinne/ruoka/ruokaperinne.htm)

KATSO JA KUUNTELE

Katso muistiin merkitty lumivaaralainen karjalanpiirakanteko ohje

Katso video karjalanpiirakan kaulinnasta

Katso video Karjalanpiirakan rypytyksestä

Kuuntele asiantuntijamme, Maija Silvennoisen, karjalanpiirakoiden teko-ohje (Tulossa...)

 

Vuosisatoja karjalanpiirakoita paistettiin ainoastaan Itä-Suomessa, suhteellisen pienellä alueella.  Läntiseen Suomeen ne levisivät vasta Toisen maailmansodan jälkeen. Länsisuomalaisten vastaanotto ei aina ollut lämmintä: Syön mieluummin leivän leipänä ja puuron puurona, sanoivat he usein aluksi. Vähitellen karjalanpiirakka voitti kuitenkin myös länsisuomalaisten sydämet, ja siitä on tullut osa yhteistä suomalaista ruokaperintöä.

Meidän haastateltavamme pitävät karjalanpiirakoita juhlaruokana, vaikka he syövät niitä myös illallisella tai välipalana kahvin kanssa. Myös syömistavat eroavat vähän: perinteisenä tapana he ilmoittavat piirakat munavoin kera, mutta arkipäivisin niistä nautitaan mielellään tavallisen voin, salaatin, vihanneksien tai juuston kanssa.

Useat leipomot kiinnostuivat karjalanpiirakasta ja ottivat sen tuotantoonsa. Nykyään karjalanpiirakoita voidaan ostaa melkein jokaisesta suomalaisesta kaupasta Eräät leipomot vievät omat piirakkansa ulkomaillekin. Suomalaisen keittiön erikoisuutena karjalanpiirakat tunnetaan Virossa, Venäjällä ja muissa Pohjoismaissa.

Karjalanpiirakoita tekevät mm:

· Fazer Leipomot Oy

· Myllyn Paras Oy

· Pirkka

· Moilas Oy

 Meidän haastateltavistammekin kaupasta ostetut piirakat eivät maistu yhtä herkullisilta kuin omatekoiset, mutta kukaan heistä ei valmista piirakoita enää kotona. Vaikka piirakoiden valmistaminen oli heidän perheillään tapana, ja jotkut heistä tietävät ohjeen, he eivät tee niitä itse, enimmäkseen koska se on työlästä ja aikavievää.

Karjalanpiirakka ON suomalainen herkku!

Tarkoituksemme oli antaa mahdollisimman täydellinen kuva karjalanpiirakan kulttuurista. Yritimme löytää vastauksia edellä oleviin kysymyksiin käyttäen erilaisia lähteitä. Piirakoiden historiaa koskevia tietoja olemme hankkineet kirjastosta ja netistä, kun taas karjalanpiirakoiden nykytilanteen selvittämisessä meitä auttoivat Jyväskylän asukkaat. Siinä yhteydessä haluaisimme lämpimästi kiittää kaikkia, jotka olivat valmiita vastamaan kysymyksiimme. Erityisesti olemme kiitollisia meidän asiantuntijallemme, Maija Silvennoiselle, hänen ystävällisestä avustaan ja kiinnostavasta keskustelusta.

 

Saamiemme tietojen mukaan karjalanpiirakka on todella suosittu nyky-Suomessa. Perinteisenä herkkuna sitä syödään lähes jokaisessa suomalaisessa perheessä vähintään kerran kuukaudessa. Toiset tekevät piirakoita kotona, toiset taas ostavat kaupasta. Useille suomalaisille karjalanpiirakka on edelleen juhlaruoka, mutta yhtä useammat syövät sitä myös välipalana. Piirakoiden valmistamis- ja syömistapa myös vaihtelee perheittäin. Kaikista muutoksista ja uudistuksista huolimatta karjalanpiirakan perinne on kuitenkin Suomessa säilynyt 2000-luvulle asti.