Tietotekniikka / tietojenkäsittelytiede toisena tai kolmantena oppiaineena - mitä ja miksi?

(Kemian sivuaineinfo/alkukeitos 11.9.2023.)

Esityksen pitäjä "tehköön, mistä saarnaa": Pienen ohjelmointiharjoitteen avulla tämän nettisivun saa avattua myös esitysaikakellon kanssa: esitysaika 10 min | 7 min

Tarjonta kuvataan opinto-oppaassa virallisin sanoin

Virallinen tieto näistä opintokokonaisuuksista löytyy samasta paikasta kuin kaikista muistakin eli Opinto-oppaasta. Edistyneellä haulla saa näppärästi näkyviin esimerkiksi kaikki Informaatioteknologian tiedekunnan valinnaisena suoritettavat perusopintokokonaisuudet (täten). IT-tiedekunnan opetus tapahtuu yllä olevan kuvan Agora-rakennuksessa (kuvaaja: Sergei Chernov).

Tällä sivulla kerrotaan erityisesti tietotekniikasta, koska se on luonnontieteilijälle perinteisesti erityisen hyödyllinen. Ajankohtainen huomautus: Syksystä 2024 alkaen oppiaineen nimi tulee olemaan tietojenkäsittelytiede ja luultavasti myös opintokokonaisuuden nimi muuttuu vastaavasti. Täsmälinkit virallisiin kuvauksiin vielä tänä vuonna (2023) tietotekniikkana tunnettujen opintokokonaisuuksien jatkumosta:

Mitä tietotekniikan opiskelu on käytännössä

Perusopinnoista aina aloitetaan, joten puhutaan tänään eniten niistä. Ja puhutaan erityisesti oppiaineesta nimeltä tietotekniikka, joka on IT-tiedekunnan tarjonnasta ehkä suorimmin jonkin muun luonnontieteellisen tutkinnon opiskelijaa hyödyttävä aine.

Tietotekniikan perusopinnot (vähintään 25 op) alkavat tällaisista kaikille yhteisistä sisällöistä:

Aineopinnoissa (+35 op) on lisää aikaa miettiä muun muassa edellisiä kysymyksiä ja oppia samalla paremmaksi ohjelmoijaksi. Aineopinnoissa mukaan mahtuu myös esimerkiksi luonnontieteilijälle hyödyllisiä "numeronmurskaus" -kursseja eli ammattikielellä numeriikkaa. Kun valitsee huolellisesti tietyt ydinkurssit, tietotekniikan perus- ja aineopinnoista (yht. 25 + 35 = 60 op) saa olennaisesti saman ydinosaamisen kuin alan omilla kandidaateilla on.

Syventävät opinnot (+60 op) vastaavat läheisesti tietotekniikan maisteritutkinnon pääaineopintoja. Kokonaisuutena tämä tuskin mahtuu mukaan nykyisiin HOPSeihin, mutta yksittäisiä kurssejakin voi ilman muuta poimia sitten aineopintojen päälle. Esimerkiksi numeriikka ja datatiede ehditään viedä perille saakka vasta syventävissä kursseissa.

Mitä on lupa odottaa saavansa?

Tietotekniikan perusopinnot erillisinä opintoina (vanhalla slangilla "sivuaineena") tarjoavat:

Sivuaineopintojen suuntautuminen varsinkin pidemmälle edettäessä on jompikumpi seuraavista:

Tutkijaksi halajaville laskennallisten tieteiden opiskelu voi tukea oman alan tutkimusta kaikkein suorimmin. Jos opintoihin ei kuitenkaan luontevasti kuulu lisäksi matematiikkaa tai luonnontieteitä, Ohjelmisto- ja tietoliikennetekniikka lienee helpoiten avautuva vaihtoehto.

Opettajuuteen jo määrätietoisesti tähtääville puolestaan saattaa tarjota hyödyllisiä käytännön apuvälineitä Koulutusteknologia, joka on ollut syksystä 2020 alkaen ihan erillinen aineensa! Sen perusopinnoissa on ihan pieni, 2 kurssin kokoinen, eroavuus tietotekniikan perusopintoihin. Eli aika samasta puusta lähdetään veistämään myös koulutusteknologian opinnoissa.

Opintojen ajoittaminen

Aloitus ensimmäisistä kursseista onnistuu joko jonakin keväänä tai syksynä, lukukauden alkupäivistä alkaen. Ohjelmointi 1 on usein tarjolla myös kesäperiodissa.

Sen jälkeen voi edetä joko nopealla tai hitaalla tahdilla melko joustavasti. Yksityiskohtaiset tiedot kurssitoteutusten aikatauluista löytyy aina vuosittain Sisusta.

Miksi opiskella tietotekniikkaa erillisenä opintokokonaisuutena (ent. sivuaineena)?

Tässä esimerkkejä sovelluksista eri alojen opiskelijan tulevalla omalla alalla. Vain muutamia poimintoja loputtomista reaalimaailman sovellusesimerkeistä joidenkin koulutusohjelmien pääaineopiskelijoille:

Edellä oli vain muutama esimerkki tietotekniikan (erityisesti laskennan) monista sovelluksista. Lisäksi tietotekniikan osaaminen mahdollistaa aivan uudenlaiset mahdollisuudet tehostaa omaa työtään (tai aloittaa jännittävä ja palkitseva harrastus! Esimerkiksi tietotekniikan opiskelijoidemme aikoinaan perustama Instanssi kerää vuosittain digijuttujen harrastelijat oppimaan ja kisailemaan yhdessä, Jyväskylästä ja nykyään kauempaakin. Omiakin harrastehöpsöttelyjäni päätynyt nettiarkistoihin mm. tuolla, tuolla, tuolla, tuolla ja tuolla).