Kurssin logoksi tarkoitettu kuva on generoitu komentoriviohjelmalla.
-- Etusivu -- Opettajat Videonootti  

ITKA203 Käyttöjärjestelmät --- kevät 2024 --- Yleistä tietoa opintojaksosta

Opetusmuodot keväällä 2024: Keväällä 2024 tehdään taas jotakin aivan uutta siitä tilanteesta käsin, jossa ollaan: Materiaalia on kertynyt vuosien varrella videoihin, tekstiksi ja käytännön harjoitteiksi. Hyödynnetään niitä, ja käytetään kevään aikana yhteinen aika hyödyllisemmin: keskusteluun, avustamiseen, hengennostatukseen, tsemppaamiseen, valmennukseen, vertaispöhinään, kulttuurin rakentamiseen ... mitä ikinä keksitäänkään. Yritetään hyödyntää blendiä: kohtaamisia fyysisissä tiloissa ja etänä, viestintäkanavia ja keskustelua. Täysi etäopiskelu on mahdollista luentotallenteiden avulla. Suuri osa käytännöistä ja aikatauluista joustaa suuntaan ja toiseen, mutta muutamien kiinteiden rajoitteiden puitteissa. Jokaisen oma vastuu oman työn ohjauksesta korostuu. Massatentit tapahtuvat Moodlen etätentteinä ennakkoon ilmoitetussa aikaikkunassa.

Tästä on kyse:

Tervetuloa opiskelemaan käyttöjärjestelmien perusteita, IT-alan teknisemmissä tehtävissä elintärkeätä ja muissakin yhteyksissä hyödyllistä perustietoa. Tästä opintojaksosta sanottua: JYUn kurssin luennot olivat ehkä parhaiten toteutettu luentosarja mihin olen tähän mennessä törmännyt, joten en aivan hirveästi kehittämisehdoituksia keksi. Eniten luentoja seuratessa auttoi se että näytöllä tapahtui kokoajan jotain eikä vain näkynyt jotain masentavaa powerpoint-diaa. -- toisen suomalaisen korkeakoulun opiskelija, joka seurasi JYU:n luentovideoita oman kurssisuorituksensa tueksi.

Only for non-Finnish students: Brief description of passing the course in English (Information is still for the Spring of 2019; observe that the official teaching language is Finnish, and the English version is a bit of a volunteer effort available upon strongly justified reasons only; but don't hesitate to contact Paavo to try your luck ;)).

HUOM 1: Opintojakson vastuuopettaja opiskeli muutama vuosi sitten Aikuiskouluttajan Pedagogiset Opinnot (APO) ja on sen jälkeen ollut pari kertaa mukana vetämässä kasvatustieteen laitoksen tarjoamaa yliopistopedagogista koulutusta kollegoilleen. Matkan varrella hän on varmistunut opetusfilosofiastaan, jonka mukaan opettaminen on uuden kokeilemista, onnistumista, epäonnistumista ja tästä kaikesta oppimista. Näin ollen kevään toteutuksella saatetaan tehdä taas jotain uutta ja yllättävää. Ilmoitellaan näistä sitten, jos/kun jotain jännää keksitään.

HUOM 2 (seuraus edellisestä): Kaikki suunniteltu voi muuttua, ja vasta jälkeenpäin tiedetään mitä oikein tapahtui. Opintojaksokin on muutoksessa elävän maailman osa.

Kaikki suomenkieliseen opintojaksototeutukseen liittyvä löytyy seuraavien linkkien ja palveluiden takaa:

Tärkeätä ennakkotietoa ennen opintojakson alkua!

Tässä vaiheessa, kun vielä on mahdollista tasapainottaa oman kevääsi opintosuunnitelmaa, pyydän varmistamaan, että opintojakso sopii omaan suunitelmaasi. Huomioithan erityisesti seuraavat asiat:

Muita asioita:

Byrokratia lyhyesti

Opintojakson laajuus on 5 op, mikä tarkoittaa 135 tunnin työmäärää. Yritämme pitää itsemme ja opiskelijat sopivan kiireisenä lukuvuoden neljännen opetusperiodin ajan.

Yliopiston opetuksessa on viikon mittainen pääsiäistauko. Opintojaksototeutuksen ohjeellinen aikataulutus sijoittuu näin ollen noin 8 aktiivisen viikon ajalle, joten sen parissa tulisi käyttää viikossa keskimäärin reilut 16 tuntia (luennot, harjoitteet, materiaalin selailu ja asioiden ymmärtäminen) ja lopuksi istua vielä se max. neljä tuntia tentissä. Minkä taaksesi jätät, sen edestäsi löydät! Ahkerasti ja tasaisesti heti alusta lähtien!

Ensimmäinen tenttikerta on 24.5.2024 klo 8:15-12:15 (viimeinen luentokerta, huomaa 4 tunnin kesto!), jolloin toivottavasti suurin osa saa opintojakson suoritettua alta pois. Ja kyllä: pitää herätä aamulla, että saa osaamisen näytettyä! Ajankohta kannattaa jo laittaa kalenteriin. Tentti tehdään kotona tai muussa rauhallisessa ja yksityisessä paikassa etänä Moodleen.

Tentistä on kaksi uusintaa: to 11.7.2024 klo 16:15-20:15 sekä ke 21.8.2024 klo 12:15-16:15. Laita omaan kalenteriin, koska näitä ei saada teknisistä syistä Sisuun.

Tenteistä lisää aikanaan. Tässä vaiheessa keskitytään aiheen oppimiseen ilman huolta huomisesta! Heinäkuun tentti mahdollistaa suoritusmerkinnän lukuvuodelle 2023-2024. Elokuussa suoritusmerkintä tulee jo lukuvuodelle 2024-2025. Useampiin massauusintoihin ei ole resursseja. Painavin perustein voidaan sopia yksittäisistä uusinnoista Paavon kanssa syyskuusta alkaen. Koeta raivata kalenteriin tilaa johonkin kolmesta massatenttipäivästä. Ne on yritetty sijoitella niin, että työvuorojen ja viikonloppureissujen väistäminen olisi luonnostaan mahdollista. Ajankohdat on ilmoitettu 20.3.2024 eli 5 kuukautta ennen viimeistä uusintaa.

Yksi poikkeus luvattiin aloituspäivänä: Jos tarvitset opiskelupaikan hakemista varten suoritusmerkinnän tästä opintojaksosta rekisteriin 31.5.2024 mennessä, ota yhteyttä Paavoon. Kerätään kyseinen porukka kuulolle keskenään ja koetetaan saada oma menettely tentin tekemiseksi jo ennen ensimmäistä massatenttikertaa. Tähän poikkeukseen venytään, jotta opintopolku pysyy jouhevana ulkoisen byrokratian määräämistä dediksistä huolimatta.

Vaatimukset ja arvostelu keväällä 2024

Arvostelu uudistuu keväällä 2024 hieman aiemmasta. Tässä uusi ohje ja siirtymäohjeita, jos on aiempia osasuorituksia.

Opintojakson suorittamiseksi vaaditaan hyväksytty suoritus tentistä ja pakollisista demoista (numerot 1, 2, 3, 4, 4b ja 5).

Pelkällä tentillä voi saada arvosanaksi korkeintaan 4.

Demon 6 tekemällä voi korottaa tenttipisteitä +5 pistettä eli yhden arvosanan verran. Kevään 2024 toteutuksella demo 6 on joko tehty hyväksytysti (+5p) tai ei vielä tehty hyväksytysti (0p), eikä sitä arvioida tai pisteytetä hienojakoisemmin.

Tentin maksimipistemäärä on 48, ja läpi päästäkseen on saatava vähintään puolet eli 24 pistettä. Tarvittaessa demolla 6 voi nostaa rajalla olevan tenttituloksen hyväksytyn puolelle. Arvosanat määrittyvät seuraavasti. Tolpan tienoilla on tarkoituksella leveä skaala:

Miten muuttui aiemmasta: Jos tekee demon 6, pisteytys on käytännössä sama kuin aiemmin demon 6 ollessa kaikille pakollinen. Rajoja hiplattiin kuitenkin sen verran, että jokainen arvosanalokero on nyt 5 pisteen laajuinen - aiempina vuosina oli todella historiallisesta pyöristyksestä johtuva anomalia jossain kohtaa taulukkoa.

Siirtymäohje niille, jotka ovat tehneet tentin jonakin aiempana vuonna, mutta demo 6 jäi jostain syystä puuttumaan: Ota Paavoon yhteyttä sähköpostitse, mikäli haluat kuitata tämän uuden kaavan mukaisen arvosanan. Saat siis opintojakson takautuvasti läpi ilman demoa 6, jos otat vastaan tämän taulukon mukaisen arvosana-alentuman aiempana vuonna ilmoitettuun pisteytykseen. Vastaavasti tarjoutuu mahdollisuus päästä läpi aiemmin hylätyllä pistemäärällä (vähintään 19), kun vaan saat tehtyä sen puuttuvan demon 6.

Perustelu muutokselle: Pitkäaikainen tavoite on siirtyä pelkän tentin perusteella tapahtuvasta arvostelusta askeleittain useampivaiheiseen suuntaan. Tämä on palautteissa jatkuvasti isona näkyvä toive, joka on myös tämän opintojakson opettajien jakama näkemys. Arviointi tullee muuttumaan pikkuhiljaa toteutus kerrallaan vuosien tai vuosikymmenten aikana, eikä etukäteen anneta mitään lupausta mahdollisista tulevista siirtymistä. Voit laskelmoida arviointia ainoastaan sen toteutuksen mukaan, johon olet nyt ilmoittautunut suorittamaan! Nyt ollaan kevään 2024 kohdalla menossa.

Demot ja ohjaustilaisuudet

Tekemällä oppii, joten osa sisällöstä on kytketty käytännön harjoitteisiin. Ne tulevat olemaan pääosin samat vuodesta toiseen, mutta muutoksia, selvennyksiä tai vaihtoehtoisia tehtävämuotoja saattaa aina tulla mukaan. Palautukset saa aina tehdä sen version mukaisesti, joka on palautuspäivänä ollut julkaistuna. Viimeksi keväällä 2021 rakennettiin yksi uusi demo, joka sijoitettiin demojen 4 ja 5 väliin ja jonka nimeksi tuli 4b. Yhteensä tulee siis 7 demoa, jotka numeroidaan 1-6.

Kaikki 7 demoa numeroiltaan 1-6 muodostavat eräänlaisen harjoitustyökokonaisuuden. Tehtävät suoritetaan ja palautetaan sähköisesti.

Pääasiallinen ohjaustapa saattaa edelleen olla "Open labrapäivä". Käsitellään eteen tulevia ongelmia tarvitsijoiden kesken näissä tilaisuuksissa. Saa tulla myös vaan hengaamaan ja tekemään tehtäviä (tämän tai muiden opintojaksojen). Kokemus on osoittanut, että tehtävät ovat omatoimisesti tehtävissä, kuten ne on suunniteltukin, joten yhteiset mikroluokkasessiot ovat olleet resurssihukkaa. Opintojaksototeutuksen aikana on kuitenkin mahdollista tarjota myös henkilökohtaista lisäohjausta niille, jotka sitä tarvitsevat. Jos osoittautuu, että henkilökohtainen ohjaus on tarpeen, ole yhteydessä niin sovitaan tarkemmin. Palautuksissa havaittuihin yleisiin ja/tai pahimpiin virheisiin tai ongelmiin puututaan yhteisten tilaisuuksien puitteissa.

Keväällä 2024 yhteisten "luento" -nimikkeellä kulkevien tilaisuuksien luonne muutaman ensimmäisen ja välttämättömän luennon jälkeen on jännittävä yllätys meille kaikille.

Osaamistavoitteet ja kirjallisuus

Osaamistavoitteiden ajantasaisin versio on materiaalivaraston juuressa. Jokin aiempi vedos on tämän linkin takana. Opintojakso rakentui aikoinaan löyhästi William Stallingsin oppikirjan "Operating Systems: Internals and Design Principles" mukaisesti. Kirjan hankinta ei tietenkään ole välttämättömyys - luentomuistiinpanot ynnä muu välttämätön tulee nettiin saataville. Pienessä opintojaksossa ehditään joka tapauksessa sipaista 800 sivun oppikirjan sisällöstä korkeintaan 10-15% sieltä täältä poimien. Pyrimme hyödyntämään myös lisämateriaalia, jota em. kirja ei käsittele.

Opintojakson keskiössä on lähinnä käyttöjärjestelmän ytimen tehtävät, ja keskitymme linux-ytimeen, muun muassa siksi, että se on yleisesti tunnettu, suomalaista alkuperää ja lähdekoodeineen saatavilla. Muitakin käyttöjärjestelmiä saatetaan mainita ohimennen. Yleiset periaatteet ovat kaikissa järjestelmissä samoja.

Luennoista (tai keskusteluista tai mitä yhteiset tapaamiset nyt tulevatkaan olemaan) pyritään tekemään käytännönläheisiä, motivoivia ja teoriaa esimerkkien kautta havainnollistavia. (sen verran kuin suinkin osataan...)

Opintojakson suoritusmäärät vuosittain

Mielenkiinnosta kaivoin tähän vuosittaiset suoritusmäärät ihan lukumäärän tasolla:

2023: 113
2022: 114
2021: 134 (joista 8 reilusti jälkikäteen; olikohan vielä koronatöyssyä)
2020: 124 (joista 6 reilusti jälkikäteen)
2019: 93
2018: 85
2017: 117 (muistaakseni viimeinen kerta, kun kurssi oli pakollinen TJT-kandiopiskelijoille)
2016: 122
2015: 99
2014: 131 (muistaakseni kurssia ei pakottavien syiden vuoksi järjestetty 2013, joten tässä 2v 'suma')
2012: 124
2011: 108+79 (yht. 187 kesä+talvikurssit; pientä kesäpuuhaa rästisuoritusten purkamiseksi ... )
2010: 122
2009: 111
-2008: (Tietoa ei löydy helposti tähän hätään)


Viimeksi kajottu 2024-03-21.