-- Etusivu -- | Opettajat | Videonootti |
ITKA203 Käyttöjärjestelmät --- kevät 2023 --- Yleistä tietoa kurssista
Opetusmuodot keväällä 2023: Keväällä 2023 pyritään hyödyntämään fyysisen lähiopetuksen mahdollisuuksia, jotka koronan aikana olivat harmillisesti pois käytöstä. Myös etäopiskelu on edelleen mahdollista luentotallenteiden avulla. Mahdollisuuksien mukaan saatetaan kokeilla "hybridiosallistumismahdollisuutta" eli live-osallistumista sekä fyysisesti että Zoomin kautta, mutta siitä ei luvata etukäteen enempää kuin "saatetaan kokeilla". Ylipäätään mitä enemmän kokeillaan sitä enemmän opitaan! Yritämme toteuttaa. Massatentit tapahtuvat Moodlen etätentteinä ennakkoon ilmoitetussa aikaikkunassa.
Tästä on kyse:
Tervetuloa opiskelemaan käyttöjärjestelmien perusteita, IT-alan
teknisemmissä tehtävissä elintärkeätä ja muissakin
yhteyksissä hyödyllistä perustietoa. Kurssista sanottua:
JYUn kurssin luennot olivat ehkä parhaiten toteutettu luentosarja
mihin olen tähän mennessä törmännyt, joten en aivan hirveästi
kehittämisehdoituksia keksi. Eniten luentoja seuratessa auttoi se että
näytöllä tapahtui kokoajan jotain eikä vain näkynyt jotain masentavaa
powerpoint-diaa.
-- toisen suomalaisen korkeakoulun opiskelija,
joka seurasi JY:n kurssivideoita oman kurssisuorituksensa tueksi.
Only for non-Finnish students: Brief description of passing the course in English (Information is still for the Spring of 2019; observe that the official teaching language is Finnish, and the English version is a bit of a volunteer effort available upon strongly justified reasons only; but don't hesitate to contact Paavo to try your luck ;)).
HUOM 1: Kurssin vastuuopettaja opiskeli muutama vuosi sitten Aikuiskouluttajan Pedagogiset Opinnot (APO). Siellä hän varmistui opetusfilosofiastaan, jonka mukaan opettaminen on uuden kokeilemista, onnistumista, epäonnistumista ja tästä kaikesta oppimista. Näin ollen kurssilla saatetaan tehdä taas jotain uutta ja yllättävää. Ilmoitellaan näistä sitten, jos/kun jotain jännää keksitään.
HUOM 2 (seuraus edellisestä): Kaikki suunniteltu voi muuttua, ja vasta jälkeenpäin tiedetään mitä oikein tapahtui. Kurssikin on muutoksessa elävän maailman osa.
Kaikki suomenkieliseen kurssiin liittyvä löytyy seuraavien linkkien ja palveluiden takaa:
-
Luentovideoita kolmessa eri kansiossa Moniviestimessä:
- Kevään 2023 videoita aloitusluennosta alkaen. Tulevat tarjolle kurssia suorittaville opiskelijoille. Videoiden katsomiseen tarvittava salainen polkuavain tiedotetaan kurssin Moodle-alueella.
- Toiseen videokansioon tuotamme pikkuhiljaa erillisiä opastusvideoita, jotka eivät ole sidottuja tiettyyn vuoteen tai kurssikertaan. Aiemmilta vuosilta on kertynyt jo oikein käyttökelpoisia videoita sinne. Videokartta (rakenteilla) tulee auttamaan videoiden löytämistä sopivassa vaiheessa.
- Vuoden 2022 koko luentosarja jonka transkriptio oli Luentosuunnitelma / toteuma 2022 . Tämä videosarja tarjoaa lineaarisen läpikäynnin kurssin aiheista. Näytelmä on tehty, toistettu vuosikausia ja tallennettu. Toistaminen kymmenettä kertaa voisi olla hauskaa, mutta ei ehkä tarkoituksenmukaista. Koetetaan tehdä tänä keväänä jotakin aivan muuta. Jos uusi tapa ei sovi itsellesi, voit katsoa tämän vanhan sarjan tai jonkin vielä vanhemman. Näitä löytyy videoarkistosta kyllä.
- Luentosuunnitelma / toteuma 2023 päivittyy heti, kun opettaja muistaa puskea muutoksen gitlabiin kunkin luennon jälkeen.
- Luentomonisteen PDF-vedos kertoo teoriapuolesta yleisellä tasolla kuvin ja sanoin. Monisteen alussa kerrotaan vedoksen päivämäärä ja tilanne. Päivittyy hiljalleen mm. edellisten ja nykyisten palautteiden perusteella. (On myös kokeellinen HTML-versio, jossa on kuvat vielä rikki, mutta teksti ja rakenne todettu toimiviksi ruudunlukijalla)
- HTML-vedokset demotehtävistä - HUOM: Palautukset tehdään Moodleen. Tehtäväohjeet jaetaan kuitenkin julki-internetissä em. linkin takana.
- Viime vuosien läsnäoloversio demo 4:stä (palvelin alhaalla 21.3.2023 - huolto tilattu...) (Ohjeet päivittyvät vuodelle 2023. Tapahtuu Sisussa ilmoitetun alkuperäisen aikataulun mukaan eli "laboratoriotyöt". Yksityiskohdista tiedotetaan ennen sessioita.)
- Kevään 2023 Moodle-ympäristössä on tehtävien palautukset, palautteet ja osasuorituskirjanpito. Lisäksi keskustelualue vertaistukea varten, videoiden polkuavaimet sekä muu vain tämän opintojaksototeutuksen suorittajille tarkoitettu materiaali.
- Osaamistavoitteet kuvaillaan materiaalivaraston juuressa linkitetyssä tiedostossa. HTML-vedos jostakin vanhasta versiosta on täällä.
- Vertaistukikanava on Moodlessa, ja arkistoituu vain tämän kurssitoteutuksen käyttöön! Hyödyntäkää rohkeasti!
- Aiempiin tentteihin on tarkoitus tutustua, jotta osaamistavoitteet konkretisoituvat eikä loppuarviointi tule yllätyksenä. Tenttiä ja tarppejä käsitellään kevään aikana monesti. Arkistoakin on kertynyt:
- Ennakkoon julkaistu mallitentti 2017 on suurelta osin validi myös vuonna 2023 vaikka tentti on nyt korona-ajan jälkimaininkina etänä! Ei toivottavasti tule muutoksia kysymysten muotoon tai arvosteluun. Kysymyspankissa on kuitenkin joka vuonna mukana uusia, aiemmin näkemättömiä kysymyksiä. Tietyt kestotärpit loppupuolella tenttiä ovat kuitenkin edelleen samat.
- Tentti 19.5.2017
- Tentti 7.7.2017
- Tentti 18.8.2017
- Vuoden 2018 tentit:
- Tentti 16.5.2018
- Tentti 6.7.2018
- Tentti 17.8.2018
- Tarkoitus on tehdä hiljalleen myös uusia kysymyksiä kysymyspankkiin, josta jokaisen tentin kysymykset arvotaan erikseen joka kerta. Jos tällä kurssikerralla ei ehditä käsitellä kaikkea, kysymyspankista kytketään vastaavat osa-alueet pois tämän vuoden varsinaisten tenttien arvonnoissa.
- Vuoden 2019 tentit:
- Sisussa on ajantasainen tieto aikatauluista ja fyysisistä paikoista. Pienet muutokset todennäköisiä; tiedotetaan Moodlessa tarpeen mukaan.
- Kurssimateriaali kaikkeudessaan on sijoitettu avoimeen git-koodivarastoon. Vuodesta 2015 alkaen kaikki on siellä lähtökohtaisesti; tällä nettisivulla julkaistaan vedokset mukavuussyistä, mutta reaaliaikainen tilanne kirjallisesta materiaalista on koko ajan tuossa linkitetyssä paikassa.
- Kevään 2020 kurssipalaute oli ohjenuorana toteutuksiin 2021-2022. Pyritään huomioimaan uusinkin palaute taas kerran. Suuri kiitos kaikille palautetta ahkerasti antaville opiskelijoille - tänäkin keväänä tulee jälleen kattava otos rakentavaa palautetta, eikös niin!
- Aiempi merkittäviä muutoksia aiheuttanut opiskelijapalaute: Vuoden 2014 opiskelijapalaute "vastakommentteineen" - ei liity tähänkään vuoteen muuten kuin "konepellin alla", mutta saatettakoon nähtäville vielä edelleen. Ensimmäisellä luennolla voi poimia ajattelemisen aihetta esimerkiksi leipurista ja pullasta.
- Malttamattomimmat voivat aina seikkailla alustavasti edellisen kurssikerran sivustolla, sillä tästä kerrasta muodostunee samankaltainen paitsi tietysti jälleen kaikin puolin selkeämpi ja parempi...
- Vastaus usein kysyttyyn kysymykseen "millaisia arvosanoja kurssilta on aiemmin saatu": Vuoden 2016 toteuma (PDF) on tyypillinen, myös vuosina 2017-2019. Läpäisyjä 119, mikä on noin 50% ilmoittautuneista ja 75% ensimmäisen demon palauttaneista. Haamuopiskelijoita (ei kuulu mitään koko kurssilla ilmoittautumistiedon lisäksi) on tyypillisesti noin neljäsosa, ja drop-outteja vaan sattuu erilaisten elämäntilanteiden ja aikataulutusten vuoksi. Vuoden 2020 jakauma oli varmaankin materiaalitentistä(?) johtuen erilainen. Tänäkin vuonna tällainen siis?
Tärkeätä ennakkotietoa ennen kurssin alkua!
Tässä vaiheessa, kun vielä on mahdollista tasapainottaa oman kevääsi opintosuunnitelmaa, pyydän varmistamaan, että kurssi sopii omaan suunitelmaasi. Huomioithan erityisesti seuraavat asiat:
- Tietotekniikan pääaineopiskelijoillehan tämä on pakollinen, eikä asian suhteen ole liiemmin tarvetta empiä, jos lukujärjestyksessä on tilaa tällä hetkellä :).
- Kaikille muillekin tarjolla on tukevaa yleissivistystä tietotekniikan perusteista.
- Päällekkäistä sisältöä esimerkiksi IT-infrastruktuurit -kurssin kanssa ei käsittääkseni juurikaan ole, sen perusteella mitä olen kyseiseen kurssiin tutustunut.
- Tällä kurssilla ei ole mitään tekemistä käyttöliittymien suunnittelun kanssa! Jotkut ovat joskus eksyneet käymään tätä siinä toivossa, että käsiteltäisiin graafisia ikkunoita, käytettävyyttä, ynnä muuta vastaavaa, ja ovat sitten pettyneet, kun katsellaankin koodia, bittejä ja kaaviokuvia. Sekin on nyt sanottu.
- Ohjelmointi 1 on aivan välttämätön esitieto, jonka tulee olla hyvin hallussa! Kerratkaa tarvittaessa etukäteen, jotta ei nouse seinä vastaan tästä asiasta. (Ohjelmointi 2 ja sen C++ -lisäosa luonnollisesti auttavat, mutta eivät ole välttämätön esitieto.)
- Tietokoneen rakenne ja arkkitehtuuri -kurssi on hyödyllinen esitieto, muttei aivan välttämätön. Varaudu oppimaan tämän kurssin alussa hieman ylimääräistä, mikäli tuo ei ole vielä takana tai ei kuulu oman tutkinnon pakollisiin.
- Algoritmit 1 ja 2 -kurssien yksinkertaisimpia perusasioita sivutaan soveltavasti, joten noiden kurssien jälkeen tie voi olla helpompi, mutta niiden aiempi suorittaminen ei ole välttämätön edellytys, toisin kuin ohj1. (Algoritmien samanaikainen suorittaminen on sallittua ja suotavaa, mikäli lukujärjestykseen mahtuu.)
Muita asioita:
- Materiaali muuttuu/täydentyy kurssin mittaan ja sitä julkaistaan vielä ensimmäisen kurssipäivän jälkeen. Tämä on välttämätön kompromissi ajankäytön ja materiaalin kehittämisen välillä. Pahoittelen etukäteen tästä johtuvia hankaluuksia (kuten ensimmäistä kertaa jo vuonna 2015; näin tämä luonnonlaki vaan aina menee).
- Luennot videoidaan ja julkaistaan kurssilaisille moniviestimen kautta noin 1-2 arkipäivän viiveellä; katsomiseen tarvittava salainen polkuavain tiedotetaan kurssille ilmoittautuneille Moodle-alueella.
Byrokratia lyhyesti
Kurssin laajuus on 5 op, mikä tarkoittaa 135 tunnin työmäärää. Yritämme pitää itsemme ja opiskelijat sopivan kiireisenä lukuvuoden neljännen opetusperiodin ajan.
Yliopiston opetuksessa on viikon mittainen pääsiäistauko. Kurssi sijoittuu näin ollen noin 8 aktiivisen viikon ajalle, joten sen parissa tulisi käyttää viikossa keskimäärin reilut 16 tuntia (luennot, harjoitteet, materiaalin selailu ja asioiden ymmärtäminen) ja lopuksi istua vielä se max. neljä tuntia tentissä. Minkä taaksesi jätät, sen edestäsi löydät! Ahkerasti ja tasaisesti heti alusta lähtien!
Ensimmäinen tenttikerta on 26.5.2023 klo 8:15-12:15 (viimeinen luentokerta, huomaa 4 tunnin kesto!), jolloin toivottavasti suurin osa saa kurssin suoritettua alta pois. Ja kyllä: pitää herätä aamulla, että saa osaamisen näytettyä! Ajankohta kannattaa jo laittaa kalenteriin. Tentti tehdään kotona tai muussa rauhallisessa ja yksityisessä paikassa etänä Moodleen.
Tentistä on kaksi uusintaa: 6.7.2023 klo 16:15-20:15 sekä 16.8.2023 klo 12:15-16:15. Laita omaan kalenteriin, koska näitä ei saada teknisistä syistä Sisuun.
Tenteistä lisää aikanaan. Tässä vaiheessa keskitytään aiheen oppimiseen ilman huolta huomisesta! Heinäkuun tentti mahdollistaa suoritusmerkinnän lukuvuodelle 2022-2023). Elokuussa suoritusmerkintä tulee jo lukuvuodelle 2023-2024). Useampiin massauusintoihin ei ole resursseja. Painavin perustein voidaan sopia yksittäisistä uusinnoista Paavon kanssa syyskuusta alkaen. Koeta raivata kalenteriin tilaa johonkin kolmesta massatenttipäivästä. Ne on yritetty sijoitella niin, että työvuorojen ja viikonloppureissujen väistäminen olisi luonnostaan mahdollista.
Vaatimukset ja arvostelu keväällä 2023
Kurssin suorittamiseksi vaaditaan hyväksytty suoritus tentistä ja demoista, joita on 7 kpl.
Arvosanaan vaikuttaa vain tenttitulos.
Tentin maksimipistemäärä on 48, ja läpi päästäkseen on saatava vähintään puolet eli 24 pistettä. Muut arvosanat määrittyvät seuraavasti:
- Alle 24 pistettä: Hylätty.
- Vähintään 24 mutta alle 29 pistettä: Arvosana 1/5.
- Vähintään 29 mutta alle 33 pistettä: Arvosana 2/5.
- Vähintään 33 mutta alle 38 pistettä: Arvosana 3/5.
- Vähintään 38 mutta alle 43 pistettä: Arvosana 4/5.
- Vähintään 43 pistettä: Arvosana 5/5.
Demot ja ohjaustilaisuudet
Tekemällä oppii, joten kurssilla on käytännön harjoitteita. Ne tulevat olemaan pääosin samat kuin kurssilla aiemmin käytetyt harjoitukset, mutta muutoksia, selvennyksiä tai vaihtoehtoisia tehtävämuotoja saattaa aina tulla mukaan. Palautukset saa aina tehdä sen version mukaisesti, joka on palautuspäivänä ollut julkaistuna. Keväällä 2021 rakennettiin yksi uusi demo, joka sijoitettiin demojen 4 ja 5 väliin ja jonka nimeksi tuli 4b. Yhteensä tulee siis 7 demoa, jotka numeroidaan 1-6.
Kaikki 7 demoa numeroiltaan 1-6 ovat pakollisia kurssin suorittamiseksi (ne muodostavat eräänlaisen harjoitustyökokonaisuuden). Tehtävät suoritetaan ja palautetaan sähköisesti.
Pääasiallinen ohjaustapa on "Open labrapäivä". Käsitellään eteen tulevia ongelmia tarvitsijoiden kesken näissä tilaisuuksissa. Saa tulla myös vaan hengaamaan ja tekemään tehtäviä (tämän tai muiden kurssien). Kokemus on osoittanut, että tehtävät ovat omatoimisesti tehtävissä, kuten ne on suunniteltukin, joten yhteiset mikroluokkasessiot ovat olleet resurssihukkaa. Luentokurssin aikana on kuitenkin mahdollista tarjota myös henkilökohtaista lisäohjausta niille, jotka sitä tarvitsevat. Jos osoittautuu, että henkilökohtainen ohjaus on tarpeen, ole yhteydessä niin sovitaan tarkemmin. Palautuksissa havaittuihin yleisiin ja/tai pahimpiin virheisiin tai ongelmiin puututaan yhteisten tilaisuuksien puitteissa.
Osaamistavoitteet ja kirjallisuus
Osaamistavoitteiden ajantasaisin versio on materiaalivaraston juuressa. Jokin aiempi vedos on tämän linkin takana. Kurssi rakentui aikoinaan löyhästi William Stallingsin oppikirjan "Operating Systems: Internals and Design Principles" mukaisesti. Kirjan hankinta ei tietenkään ole välttämättömyys - luentomuistiinpanot ynnä muu välttämätön tulee kurssin kuluessa nettiin saataville. Tällä kurssilla ehditään joka tapauksessa sipaista 800 sivun oppikirjan sisällöstä korkeintaan 10-15% sieltä täältä poimien. Pyrimme hyödyntämään myös lisämateriaalia, jota em. kirja ei käsittele.
Kurssin keskiössä on lähinnä käyttöjärjestelmän ytimen tehtävät, ja keskitymme linux-ytimeen, mm. koska se on yleisesti tunnettu, suomalaista alkuperää ja lähdekoodeineen saatavilla. Tasapuolisuuden nimessä saatamme kerran tai pari mainita myös Windows-nimisen käyttöjärjestelmän, joka lienee jossain määrin markkinajohtajan asemassa mikrotietokoneiden käyttöjärjestelmänä.
Luennoista pyritään tekemään käytännönläheisiä, motivoivia ja teoriaa esimerkkien kautta havainnollistavia. (sen verran kuin suinkin osataan...)
Kurssin suoritusmäärät vuosittain
Mielenkiinnosta kaivoin tähän vuosittaiset suoritusmäärät ihan lukumäärän tasolla, kun ne Korpista vielä löytyivät nätisti:
2022: (kaivellaanpas Sisusta tieto tähän, kunhan ehditään) 2021: 126 2020: 118 (potentiaali oli 1. tenttiyrityksen osallistujamäärän perusteella 123) 2019: 93 2018: 85 2017: 117 (muistaakseni viimeinen kerta, kun kurssi oli pakollinen TJT-kandiopiskelijoille) 2016: 122 2015: 99 2014: 131 (muistaakseni kurssia ei pakottavien syiden vuoksi järjestetty 2013, joten tässä 2v 'suma') 2012: 124 2011: 108+79 (yht. 187 kesä+talvikurssit; pientä kesäpuuhaa rästisuoritusten purkamiseksi ... ) 2010: 122 2009: 111 -2008: (Tietoa ei löydy helposti tähän hätään)
Viimeksi kajottu 2023-04-12.