Kurssin logoksi tarkoitettu kuva on generoitu komentoriviohjelmalla.
-- Etusivu -- Opettajat Videonootti  

ITKA203 Käyttöjärjestelmät --- kevät 2020 --- Yleistä tietoa kurssista

Miten meillä meni? Suuri kiitos kaikille palautetta antaneille opiskelijoille! Tuli paljon hyvää pohdittavaa tulevia kurssitoteutuksia varten. Toivottavasti on aikaa käydä vastaukset huolella läpi ennen kuin seuraava kerta käynnistyy maaliskuussa 2021. Kurssin jo suorittaneille kiitokset mielenkiinnosta ja ahkeroinnista. Onnea tuleviin haasteisiin!

Odottelemme osalta vielä rästisuoritteita. Itseasiassa kaikesta koronasta huolimatta rästejä on melko tavanomainen määrä heinäkuun alkuvaiheessa. Suositeltavaa on muistaa pitää kunnollinen kesälomakin - rästejä voi kyllä palautella kesäisimmän ajan jälkeenkin, virkeämmin ja palautunein mielin.

Etäopetus korona-aikana: Kevään 2020 opetus tapahtui ilman fyysisiä kohtaamisia Jyväskylän yliopiston koronavirusohjeistuksen mukaan. Opettelimme kevään ajan etätyöskentelyä yrityksen ja erehdyksen kautta Kaikilta muilta osin kurssi pyrittiin tarjoamaan aivan normaaliin tapaan.

Normaali tapa tarkoittaa tätä:

Tervetuloa opiskelemaan käyttöjärjestelmien perusteita, IT-alan teknisemmissä tehtävissä elintärkeätä ja muissakin yhteyksissä hyödyllistä perustietoa. Kurssista sanottua: JYUn kurssin luennot olivat ehkä parhaiten toteutettu luentosarja mihin olen tähän mennessä törmännyt, joten en aivan hirveästi kehittämisehdoituksia keksi. Eniten luentoja seuratessa auttoi se että näytöllä tapahtui kokoajan jotain eikä vain näkynyt jotain masentavaa powerpoint-diaa. -- toisen suomalaisen korkeakoulun opiskelija, joka seurasi JY:n kurssivideoita oman kurssisuorituksensa tueksi.

Only for non-Finnish students: Brief description of passing the course in English (Information is still for last Spring, 2019; observe that the official teaching language is Finnish, and the English version is a bit of a volunteer effort available upon strongly justified reasons only; but don't hesitate to contact Paavo to try your luck ;)).

HUOM 1: Kurssin vastuuopettaja opiskeli äskettäin Aikuiskouluttajan Pedagogiset Opinnot (APO). Siellä hän varmistui opetusfilosofiastaan, jonka mukaan opettaminen on uuden kokeilemista, onnistumista, epäonnistumista ja tästä kaikesta oppimista. Näin ollen kurssilla saatetaan tehdä taas jotain uutta ja yllättävää myös koronaan liittyvän peippailun lisäksi. Ilmoitellaan näistä sitten, jos/kun jotain ilmenee.

HUOM 2 (seuraus edellisestä): Kaikki suunniteltu voi muuttua, ja vasta jälkeenpäin tiedetään mitä oikein tapahtui. Kurssikin on muutoksessa elävän maailman osa.

Kaikki suomenkieliseen kurssiin liittyvä löytyy seuraavien linkkien ja palveluiden takaa:

Tärkeätä ennakkotietoa ennen kurssin alkua!

Tässä vaiheessa, kun vielä on mahdollista tasapainottaa oman kevääsi opintosuunnitelmaa, pyydän varmistamaan, että kurssi sopii omaan suunitelmaasi. Huomioithan erityisesti seuraavat asiat:

Muita asioita:

Byrokratia lyhyesti

Kurssin laajuus on 5 op, mikä tarkoittaa 135 tunnin työmäärää. Yritämme pitää itsemme ja opiskelijat sopivan kiireisenä kevään neljännen periodin ajan. Ensimmäinen tenttikerta on 20.5.2020 klo 14:15-18:15 (viimeinen luentokerta), jolloin toivottavasti suurin osa saa kurssin suoritettua alta pois. Jos koronavirukseen liittyvä ohjeistus on voimassa vielä 20.5.2020, tämä on etätentti, jonka yksityiskohdat tiedetään ja tiedotetaan lähempänä tenttiä. Ajankohta kannattaa jo laittaa kalenteriin. Yliopiston opetuksessa on pääsiäistauko 6.-13.4.2020. Kurssi sijoittuu näin ollen noin 8 aktiivisen viikon ajalle, joten sen parissa tulisi käyttää viikossa keskimäärin reilut 16 tuntia (luennot, harjoitteet, materiaalin selailu ja asioiden ymmärtäminen) ja lopuksi istua vielä se max. neljä tuntia tentissä.

Tentistä on kaksi uusintaa joiden yksityiskohdat selviävät myöhemmin - jos koronatilanne helpottaa, niin nämä ovat kaikin puolin normaaleja paperitenttejä tiedekunnan yleisinä tenttipäivinä. Muussa tapauksessa tähän tullee joku yleinen käytäntö, jota noudatamme. Näemme sen sitten keväämpänä. Tässä vaiheessa keskitytään aiheen oppimiseen!

Vaatimukset ja arvostelu

Ilmoitetaan ensimmäisellä luennolla 18.3.2020; mietimme aiheuttaako Korona jotain poikkeusjärjestelyjä tähän.

Demot ja ohjaustilaisuudet

Tekemällä oppii, joten kurssilla on käytännön harjoitteita. Ne tulevat olemaan pääosin samat kuin kurssilla aiemmin käytetyt harjoitukset, mutta muutoksia, selvennyksiä tai vaihtoehtoisia tehtävämuotoja saattaa aina tulla mukaan. Palautukset saa aina tehdä sen version mukaisesti, joka on palautuspäivänä ollut julkaistuna.

Demoista osa on pakollisia kurssin suorittamiseksi (ne muodostavat eräänlaisen harjoitustyökokonaisuuden). Tehtävät suoritetaan ja palautetaan sähköisesti.

(Oletus, saattaa muuttua:) Muutamia ohjattuja demotilaisuuksia saatetaan tarjota kurssin alkuvaiheessa. Tarkoitus on lähinnä tarjota "henkistä tukea" ja "ryhmän tuomaa turvaa" alkuun. Myöhemmässä vaiheessa kurssia voi varata henkilökohtaisia ohjausaikoja tarpeen mukaan. Kokemus on osoittanut, että tehtävät ovat omatoimisesti tehtävissä, kuten ne on suunniteltukin, joten yhteiset mikroluokkasessiot ovat olleet resurssihukkaa. Nyt luentokurssin aikana kuitenkin siis tarjotaan henkilökohtaista lisäohjausta niille, jotka sitä tarvitsevat. Palautuksissa havaittuihin yleisiin ja/tai pahimpiin virheisiin tai ongelmiin puututaan yhteisten luentojen puitteissa.

Osaamistavoitteet ja kirjallisuus

Osaamistavoitteiden ajantasaisin versio on materiaalirepositorion juuressa. Jokin aiempi vedos on tämän linkin takana. Pääasiallinen oppikirja on William Stallingsin "Operating Systems: Internals and Design Principles". Kirjan hankinta ei tietenkään ole välttämättömyys - luentomuistiinpanot ynnä muu välttämätön tulee kurssin kuluessa nettiin saataville (pienoisella viiveellä mutta kohtalaisen pian kunkin luennon jälkeen, jos vanhat merkit pitävät paikkansa). Neljän opintopisteen kurssilla ehditään joka tapauksessa sipaista 800 sivun oppikirjan sisällöstä korkeintaan 10-15% sieltä täältä poimien. Jonkin verran tulee myös lisämateriaalia, jota em. kirja ei käsittele.

Kurssin keskiössä on lähinnä käyttöjärjestelmän ytimen tehtävät, ja keskitymme linux-ytimeen, mm. koska se on yleisesti tunnettu, suomalaista alkuperää ja lähdekoodeineen saatavilla. Tasapuolisuuden nimessä saatamme kerran tai pari mainita myös Windows-nimisen käyttöjärjestelmän, joka lienee jossain määrin markkinajohtajan asemassa mikrotietokoneiden käyttöjärjestelmänä.

Luennoista pyritään tekemään käytännönläheisiä, motivoivia ja teoriaa esimerkkien kautta havainnollistavia. (sen verran kuin suinkin osataan...)

Kurssin suoritusmäärät vuosittain

Mielenkiinnosta kaivoin tähän vuosittaiset suoritusmäärät ihan lukumäärän tasolla, kun ne Korpista vielä löytyivät nätisti:

2020: 89 (tilanne heinäkuun alussa; potentiaali on 1. tenttiyrityksen osallistujamäärän mukainen 123)
2019: 93
2018: 85
2017: 117 (muistaakseni viimeinen kerta, kun kurssi oli pakollinen TJT-kandiopiskelijoille)
2016: 122
2015: 99
2014: 131 (muistaakseni kurssia ei pakottavien syiden vuoksi järjestetty 2013, joten tässä 2v 'suma')
2012: 124
2011: 108+79 (yht. 187 kesä+talvikurssit; pientä kesäpuuhaa rästisuoritusten purkamiseksi ... )
2010: 122
2009: 111
-2008: (Tietoa ei löydy helposti tähän hätään)


Viimeksi kajottu 2020-07-10.

(Validoi sivu WDG:n validaattorilla)