-- Etusivu -- | Opettajat | Videonootti |
ITKA203 Käyttöjärjestelmät --- kevät 2017 --- Yleistä tietoa kurssista
Tervetuloa opiskelemaan käyttöjärjestelmien perusteita, IT-alan
teknisemmissä tehtävissä toimittaessa elintärkeätä ja muissakin
yhteyksissä hyödyllistä perustietoa. Kurssista sanottua:
JYUn kurssin luennot olivat ehkä parhaiten toteutettu luentosarja
mihin olen tähän mennessä törmännyt, joten en aivan hirveästi
kehittämisehdoituksia keksi. Eniten luentoja seuratessa auttoi se että
näytöllä tapahtui kokoajan jotain eikä vain näkynyt jotain masentavaa
powerpoint-diaa.
-- toisen suomalaisen korkeakoulun opiskelija,
joka seurasi JY:n kurssivideoita oman kurssisuorituksensa tueksi.
Only for non-Finnish students: Brief description of passing the course in English (Information is for Spring 2016, but it is mostly applicable also in 2017, please contact the teacher for details of the English course option.).
Kaikki suomenkieliseen kurssiin liittyvä löytyy seuraavien linkkien ja palveluiden takaa:
- Luentovideot moniviestimessä ovat tarjolla kurssia suorittaville opiskelijoille. Videoiden lataamiseen tarvittava salainen polkuavain tiedotetaan kevään 2017 kurssilaisille sähköpostilla, joka ei arkistoidu. Kysy luennoitsijalta tarvittaessa!
- Luentomonisteen PDF-vedos kertoo teoriapuolesta yleisellä tasolla kuvin ja sanoin. Monisteen alussa kerrotaan vedoksen päivämäärä ja tilanne, mille sivulle asti sen sisältö on suurin piirtein päivitetty tälle vuodelle mm. edellisten ja nykyisten palautteiden perusteella.
- Erillisellä demosivustolla tulee sekä käytäntöä että teorian syvennystä. Osa demotehtävistä on suoritettava kurssin läpäisemiseksi. Sivusto edellyttää yhteydenottoa yliopiston verkon sisältä, mihin ilmeisesti mm. Kortepohjan ja KOASin asunnot kuuluvat. Ulkopuolelta käytä VPN:ää IT-palveluiden ohjeiden mukaisesti. Demosivuston järjestelmä toimi vuosina 2015-2016 hyvin, mutta 2017 on väliaikainen ongelma käyttäjien yksilöinnissä, joten palautetaan tiedostot keväällä 2017 Optimaan. HUOM: Yleisön pyynnöstä demojen tekstit näkyvät nyt myös JY:n verkon ulkopuolelle: HTML-vedokset tekstiosuuksista.
- Osaamistavoitteet kuvaillaan materiaalirepon juuressa linkitetyssä tiedostossa. HTML-vedos jostakin vanhasta versiosta on täällä.
- Viime vuoden toteutuneisiin tentteihin voi halutessaan tutustua:
- Ennakkoon julkaistu mallitentti 2016
- Tentti 20.5.2016 (korjattu palautemeili)
- Tentti 10.6.2016 (palautemeili)
- Tentti 19.8.2016 (palautemeili)
- Kevään 2017 tentit:
- Uusi mallitentti 2017 on arvottu vielä vanhoilla kysymyksillä. Tarkoitus on tehdä myös uusia kysymyksiä kysymyspankkiin, josta jokaisen tentin kysymykset arvotaan erikseen joka kerta. Jos luennoilla ei ehditä käsitellä kaikkea, kysymyspankista kytketään vastaavat osa-alueet pois tämän vuoden varsinaisten tenttien arvonnoissa.
- Tentti 19.5.2017 (palautemeili)
- Tentti 7.7.2017 (julkaistaan tässä tentin jälkeen palautteineen)
- Tentti 18.8.2017 (julkaistaan tässä tentin jälkeen palautteineen)
- Kurssin Korppi-sivu kertoo jatkuvasti viimeisimmän tiedon aikatauluista ja paikoista.
- Kurssimateriaali kaikkeudessaan on sijoitettu YouSourcen kautta jaettavaan avoimeen git-repositorioon. Vuodesta 2015 alkaen kaikki on siellä lähtökohtaisesti; tällä nettisivulla saatetaan julkaista joitakin osia mukavuussyistä, mutta reaaliaikainen tilanne kirjallisesta materiaalista on koko ajan tuossa linkitetyssä repossa.
- Viimeisin merkittäviä muutoksia aiheuttanut opiskelijapalaute: Vuoden 2014 opiskelijapalaute "vastakommentteineen" - ei liity tähänkään vuoteen muuten kuin "konepellin alla", mutta saatettakoon nähtäville joka tapauksessa.
- Malttamattomimmat voivat seikkailla alustavasti aiemman kurssikerran sivustolla, sillä tästä kerrasta muodostunee samankaltainen paitsi tietysti jälleen kaikin puolin selkeämpi ja parempi...
- Vastaus usein kysyttyyn kysymykseen "millaisia arvosanoja kurssilta on aiemmin saatu": Vuoden 2016 toteuma (PDF) on tyypillinen. Läpäisyjä 119, mikä on noin 50% ilmoittautuneista ja 75% ensimmäisen demon palauttaneista. Haamuopiskelijoita (ei kuulu mitään koko kurssilla ilmoittautumistiedon lisäksi) Korpissa on tyypillisesti noin neljäsosa, ja drop-outteja vaan sattuu erilaisten elämäntilanteiden ja aikataulutusten vuoksi.
Tärkeätä ennakkotietoa ennen kurssin alkua!
Tässä vaiheessa, kun vielä on mahdollista tasapainottaa oman kevääsi opintosuunnitelmaa, pyydän varmistamaan, että kurssi sopii omaan suunitelmaasi. Huomioithan erityisesti seuraavat asiat:
- Tietotekniikan pääaineopiskelijoillehan tämä on pakollinen, eikä asian suhteen ole liiemmin tarvetta empiä, jos lukujärjestyksessä on tilaa tällä hetkellä :).
- Tietojärjestelmätieteen pääaineopiskelijoilla on vuosien 2014-2017 tutkintovaatimuksissa pakollisena "ainakin yksi seuraavista: TJTA118 IT infrastruktuuri 3 op, ITKA203 Käyttöjärjestelmät 4 op ja TIEP114 Tietokoneen rakenne ja arkkitehtuuri 3 op " ... Kurssissa TJTA118 on laajempi ja "organisaatiolähtöinen" näkökulma; saamani tiedon mukaan käyttöjärjestelmiä käsitellään siellä yhden luennon verran. Tämä ITKA203 puolestaan sukeltaa syvemmälle käyttöjärjestelmiin teknisestä näkökulmasta kokonaisen kurssin verran. ITKA203 onkin erittäin soveltuva jatkokurssi IT-infralle, mikäli teknisempikin puoli kiinnostaa. Siksi se mainitaan opinto-oppaassa soveltuvien pääaineopintojen listassa. Silloin tällöin jotkut ovat kuitenkin pettyneet kurssiin, koska se on ollut kaukana omista, vähemmän teknisesti orientoituneista, osaamistavoitteista. Tämä on nyt tässä suoraan sanottu tällä kertaa :) ... eipähän tule sitten yllätyksenä!
- Päällekkäistä sisältöä IT-infrastruktuurit -kurssin kanssa ei käsittääkseni juurikaan ole, sen perusteella mitä olen kyseiseen kurssiin tutustunut.
- Tällä kurssilla ei ole mitään tekemistä käyttöliittymien suunnittelun kanssa! Jotkut ovat joskus eksyneet käymään tätä siinä toivossa, että käsiteltäisiin graafisia ikkunoita, käytettävyyttä, ynnä muuta vastaavaa, ja ovat sitten pettyneet, kun katsellaankin koodia, bittejä ja kaaviokuvia. Sekin on nyt sanottu.
- Ohjelmointi 1 on aivan välttämätön esitieto, jonka tulee olla hyvin hallussa! Kerratkaa tarvittaessa etukäteen, jotta ei nouse seinä vastaan tästä asiasta. (Ohjelmointi 2 luonnollisesti auttaa, mutta ei ole välttämätön esitieto.)
- Tietokoneen rakenne ja arkkitehtuuri -kurssi on hyödyllinen esitieto, muttei aivan välttämätön. Varaudu oppimaan tämän kurssin alussa hieman ylimääräistä, mikäli tuo ei ole vielä takana.
- Algoritmit 1 ja 2 -kurssien yksinkertaisimpia perusasioita sivutaan soveltavasti, joten noiden kurssien jälkeen tie voi olla helpompi, mutta niiden aiempi suorittaminen ei ole välttämätön edellytys, toisin kuin ohj1. (Algoritmien samanaikainen suorittaminen on sallittua ja suotavaa, mikäli lukujärjestykseen mahtuu.)
Muita asioita:
- Materiaali muuttuu/täydentyy kurssin mittaan ja sitä julkaistaan vielä ensimmäisen kurssipäivän jälkeen. Tämä on välttämätön kompromissi ajankäytön ja materiaalin kehittämisen välillä. Pahoittelen etukäteen tästä johtuvia hankaluuksia.
- Kurssin demojen julkaisussa ja palautuksessa tullaan pilotoimaan kohtalaisen uutta paikallisesti kehitettyä järjestelmää. Teknisiä ongelmia saattaa ilmetä; kärsitään ne ilolla ja "beta-testaajan" innolla.
- Luennot videoidaan ja julkaistaan kurssilaisille moniviestimen kautta noin vuorokauden viiveellä; katsomiseen tarvittava salainen polkuavain tiedotetaan kurssille ilmoittautuneille sähköpostilistan kautta.
Byrokratia lyhyesti
Kurssin laajuus on 4 op, mikä tarkoittaa 108 tunnin työmäärää. Yritän pitää itseni ja opiskelijat sopivan kiireisenä kevään neljännen periodin ajan. Ensimmäinen tenttikerta on 19.5.2017, jolloin toivottavasti suurin osa saa kurssin suoritettua alta pois. Yliopiston opetuksessa on pääsiäistauko 10.4.- 17.4.2017 (viikko 15). Kurssi sijoittuu näin ollen noin 8-9 aktiivisen viikon ajalle, joten sen parissa tulisi käyttää viikossa keskimäärin 12-13 tuntia (luennot, harjoitteet, materiaalin selailu ja asioiden ymmärtäminen) ja lopuksi istua vielä se max. neljä tuntia tentissä.
Tentistä on kaksi uusintaa, 7.7.2017 ja 18.8.2017. Toivoisin, että mahdollisimman moni yrittäisi tenttiä heti ensimmäisessä tai viimeisestään toisessa istunnossa.
(Huomautus ns. "varttuneille" opiskelijoille: ITKA203 ei sovellu samaan tutkintoyhdistelmään muinoisten samaa aihepiiriä käsitelleiden kurssien "Käyttöjärjestelmät ja tietoliikenne" tai "Käyttöjärjestelmien perusteet" (TIE221) kanssa!)
Vaatimukset ja arvostelu
Kurssin suorittamiseksi on vastattava tenttiin, ja sitä ennen täytyy tehdä ja palauttaa pakolliset demot. Arvostelu tulee perustumaan tenttitulokseen (johon voi saada bonuspisteitä lisätehtäviä tekemällä). Tentin maksimipistemäärä on 24. Kurssin hyväksytty suorittaminen edellyttää vähintään puolet tenttipisteistä eli 12 pistettä. Bonukset eivät vaikuta läpäisyrajaan!
Tentin kysymystyypit ja yleinen rakenne eli ns. "tärpit" julkaistaan viimeistään 144 tuntia ennen ensimmäistä tenttikertaa.
Demot ja ohjaustilaisuudet
Tekemällä oppii, joten kurssilla on käytännön harjoitteita. Ne tulevat olemaan pääosin samat kuin kurssilla aiemmin käytetyt harjoitukset, mutta muutoksia, selvennyksiä tai vaihtoehtoisia tehtävämuotoja saattaa aina tulla mukaan. Palautukset saa aina tehdä sen version mukaisesti, joka on palautuspäivänä ollut julkaistuna järjestelmässä.
Demoista osa on pakollisia kurssin suorittamiseksi (ne muodostavat eräänlaisen harjoitustyökokonaisuuden). Tehtävät suoritetaan ja palautetaan sähköisesti.
(Oletus, saattaa muuttua:) Muutamia ohjattuja demotilaisuuksia tarjotaan mikroluokissa kurssin alkuvaiheessa. Tarkoitus on lähinnä tarjota "henkistä tukea" ja "ryhmän tuomaa turvaa" alkuun. Myöhemmässä vaiheessa kurssia voi varata henkilökohtaisia ohjausaikoja tarpeen mukaan. Kokemus on osoittanut, että tehtävät ovat omatoimisesti tehtävissä, kuten ne on suunniteltukin, joten yhteiset mikroluokkasessiot ovat olleet resurssihukkaa. Nyt luentokurssin aikana kuitenkin siis tarjotaan henkilökohtaista lisäohjausta niille, jotka sitä tarvitsevat. Palautuksissa havaittuihin yleisiin ja/tai pahimpiin virheisiin tai ongelmiin puututaan yhteisten luentojen puitteissa.
Osaamistavoitteet ja kirjallisuus
Osaamistavoitteiden ajantasaisin versio on materiaalirepositorion juuressa. Jokin aiempi vedos on tämän linkin takana. Pääasiallinen oppikirja on William Stallingsin "Operating Systems: Internals and Design Principles". Kirjan hankinta ei tietenkään ole välttämättömyys - luentomuistiinpanot ynnä muu välttämätön tulee kurssin kuluessa nettiin saataville (pienoisella viiveellä mutta kohtalaisen pian kunkin luennon jälkeen, jos vanhat merkit pitävät paikkansa). Neljän opintopisteen kurssilla ehditään joka tapauksessa sipaista 800 sivun oppikirjan sisällöstä korkeintaan 10-15% sieltä täältä poimien. Jonkin verran tulee myös lisämateriaalia, jota em. kirja ei käsittele.
Kurssin keskiössä on lähinnä käyttöjärjestelmän ytimen tehtävät, ja keskitymme linux-ytimeen, mm. koska se on yleisesti tunnettu, suomalaista alkuperää ja lähdekoodeineen saatavilla. Tasapuolisuuden nimessä saatamme kerran tai pari mainita myös Windows-nimisen käyttöjärjestelmän, joka lienee jossain määrin markkinajohtajan asemassa mikrotietokoneiden käyttöjärjestelmänä.
Luennoista pyrin tekemään käytännönläheisiä, motivoivia ja teoriaa esimerkkien kautta havainnollistavia. (sen verran kuin suinkin kykenen...)
Viimeksi kajottu 2017-06-12.