Tiedossa on kiva kesäkurssi
-- Etusivu -- Materiaali Luennot Miksi Ajatuksia  

ITKA203 Käyttöjärjestelmät --- kesä 2007

Tervetuloa opiskelemaan käyttöjärjestelmien perusteita! Se on IT-alalla elintärkeätä perustietoa. Hieman motivointia sivulla Miksi Käyttöjärjestelmiä opiskellaan. Tällä sivulla on kesän 2007 kurssi-ilmentymään liittyviä tiedotteita. Aikataulut ja paikat päivittyvät ensimmäisenä kurssin Korppi-sivulle . Olen parhaillaan julkaisemassa (eiliseksi luvattua) jäsenneltyä versiota kesän kurssimateriaalista Materiaali -sivulle.

Deadlinet

Pakolliset:

Vapaaehtoiset bonustehtävät:

Byrokratia lyhyesti

Kurssin laajuus on 4 op (tai 2 ov, jos vielä opiskelet viikkosysteemillä). Se on monille pakollinen, tutkintoon kuuluva opintojakso. ITKA203 ei sovellu samaan yhdistelmään kurssin "Käyttöjärjestelmät ja tietoliikenne" tai "Käyttöjärjestelmien perusteet" (TIE221) kanssa! (Viimeksi mainittu on olennaisesti tämän saman kurssin aiempi nimi).

Kesä 2007

Talvisin kurssia luennoi lehtori Jarmo Ernvall joka on kehittänyt pääasiallisen luentomateriaalin (ks. mm. kevään 2007 kurssi). Kesällä 2007 kurssin luennoi allekirjoittanut eli Paavo Nieminen (sposti: nieminen@jyu.fi). Luennot loppuivat juhannuksena. Demo 4 ja harjoitustyö muodostavat vielä pienen lopukkeen ennen tenttiä. Loppukoe on mahdollista tehdä Tietotekniikan laitoksen yleisenä tenttipäivänä, joka kurssille on määrätty; uusintamahdollisuuksia on tasan kaksi (yhteensä siis kolme tentti-istuntoa), joiden jälkeen kurssin uusimisesta on sovittava muiden kuin kesäopettajan kanssa. Ehdoton deadline kaikelle kesän 2007 kurssiin liittyvälle (mm. harjoitustyö) on 15.8.2007 klo 23:59 (poislukien uusintatentit, joita on tuon jälkeen). Suoritukset merkitään hyväksytyn tenttikerran ajankohdasta riippumatta kesäjaksolle. Vanhanmallinen harjoitustyö voidaan hyväksyä, jos tästä on ennen kesäkurssin alkua merkitty osasuoritus kansliaan.

Kurssi on joiltain osin hieman erilainen kuin talvella, mutta oppimistavoitteet ovat samat (opinto-oppaassa nimetyt käsitteet).

Tarkemmin kurssin laajuudesta

Yritän mitoittaa kurssin vastaamaan neljän opintopisteen virallista ajallista laajuutta eli 4 x 27 tuntia = 108 tuntia aktiivista opiskelua. Näistä se koostuisi: Luennot 14 x 2 = 28 tuntia. Ohjatut demotilaisuudet 4 x 2 = 8 tuntia (vaihtoehtoisesti itseopiskeluna jossakin missä on nettiyhteys). Harjoitustyö 24 tuntia (vastaa noin kolmea 8-tuntista päivää). Omatoiminen opiskelu (lukeminen, pohdiskelu) 48 tuntia. Eli esim. jokaiseen luentokertaan liittyen opiskelija lueskelisi hiukan päälle kolme tuntia luentomonistetta ja lisämateriaaleja. Viikottainen työmäärä olisi siis luennoille ja harjoituksille noin (1 x 2) + 3 x (2 + 3) = 17 tuntia ja lisäksi harjoitustyö loppupuolelle kurssia painottuen esim. noin 24 / 3 = 8 tuntia viikossa (eli esim. harkka syntyisi kolmen kalenteriviikon aikana noin yhden päivän viikkopanostuksella). Ja tentissä istuttava aika tulee kaupan päälle; jos osaa hyvin, ei tarvii kauan istua...

Olisi kiva, jos seuraisitte ajankäyttöä sen verran, että voisitte kurssin loputtua antaa palautetta, oliko aikataulu liian löysä tai tiukka.

Oppimateriaali, demot, harjoitustyö, tenttitärpit

Ks. erillinen sivu Materiaali. Sinne on vedetty yhteen kaikki.

Luennot

Ks. erillinen sivu Luennot

Henkilökohtainen ohjaus

... jota ei sanota "tukiopetukseksi".

Odotan eroavuuksia pohjatiedoissa. Tämän vuoksi järjestän vastaanottoaikoja, joiden tarkoitus on että sinne pitää tulla kysymään, jos jotakin ei ymmärrä. Kesäkuulle asti ajat ovat Korpissa ohjausaikoina. Heinäkuun osalta tarkastelen tarvetta ja kesäsuunnitelmia lähempänä. Toistetaanpa: Jos ei jotakin ymmärrä, niin pitää tulla kysymään vastaanottoajalle. Jos sen sijaan ymmärtää kurssin asiat, niin mahdollisen "ylimääräisen tiedonjanonsa" voi viedä kirjastoon tai Internetiin ja antaa tilaa niille, jotka eivät vielä ole yhtä pitkällä. Jos et ymmärtänyt ylläolevaa, tule ensimmäiselle vastaanotolle kysymään, mitä nämä lauseet tarkoittivat, niin yritän vääntää rautalangasta.

Maalaisjärjen ja omantunnon mukaan sitten se asia, että ensin täytyy tottakai yrittää itse ymmärtää (lukemalla, pohtimalla) ja ehkä vasta sitten kysyä. Samoin maalaisjärjen ja omantunnon mukaan se, että kaveriltakin voi kysyä, jos asia selviää sillä tavoin; yksi opettaja nimittäin voi vastata kurssin aikana äärelliseen lukumäärään kysymyksiä.

Trust me on this one: osaan odottaa juuri sitä kysymystä, joka sinulla on mielessä :-). Se ei ole tyhmä tai kummallinen kysymys. Kahvit tarjoan välittömästi sille, joka kysyy jotain oikeasti odottamatonta (mutta aiheeseen liittyvää). Mitään kynnystä ei toivottavasti ole eikä tule.

Kurssi arvostellaan sen perusteella, mitä ymmärrät tentissä, tenttipäivänä, päivänä jolloin on tentti. Mitä ymmärrät nyt tai missään vaiheessa ennen tenttiä, ei vaikuta. Kysy.

Kirjallisuutta / Reference material

Ks. erillinen sivu Materiaali .


Viimeksi kajottu 2007-06-26.

(Validoi sivu WDG:n validaattorilla)