Matematiikan verkko-opetuksen muistio

Teron toilailut


Matematiikan ladontaa

Miten matemaattisten kaavojen ladonta tietokoneen ruudulle (erityisesti web-ympäristössä) voidaan hoitaa. Tämä kappale sisältää muistiinpanoja ladontasoftista ja muusta ongelmakenttää liittyvästä.

WebEQ

Vähän näyttää isolta vasaralta ja on varmasti kallis. Pitäähän tuo kuitenkin tarkistaa.

Kaupallisen firman kaupallinen tuote. Kelpoinen laite kaikkiaan. Kaavaeditori on appletti ja kaavojen näyttämisen sivulla tekee appletti. Ulos saa myös kuvia (tosin vain palvelinpään java-kikkareen avustamana) ja MathML:ää tarpeen mukaan. IE:lle olemassa erillinen plugin.


“Browser controls” -paketin voi imuttaa ilmaiseksi ja sekä editoria, että kaavannäyttöapplettia voi käyttääkin epäkaupalliseen tarkoitukseen ihan ilmatteeksi. “Developers suite”, jossa on natiivi kaavaeditori ja copy-paste -valmista html-koodia tekevä kääntäjä löytyy 30 päivän evaluaationa ja maksaa $496 ($99 academic).


2002-02-21 MathML --> TeX osoittautui umpikujaksi.


2002-10-18 WebEQ tuntuu vähän päähän käydyltä polulta. Editorista saa ulos MathML:ää, joka on käyttökelpoista heti kun se on käyttökelpoista, mutta sitä ennen tarvittaisiin kuvia.  Järjestelmän oma serverikikkare ei tee kovin kaunista jälkeä ja tarvii selvolle X:än.  TeX-variantteja editorista taas ei saa ulos ja luotettavaa MathML --> TeX konversiota ei löydy (tosin yksi ehdokas on keskeneräinen prokkis http://www.daimi.au.dk/~tgp/xml/).  Tulevaisuus on TeX-onlinen. ;-)

TeX -online

Mitä jos tekisikin sellaisen tex-syntaksia lukevan kikkareen, joka tekee siitä filestä suoraan png:n (ja vaikka ps:n jonnekin talteen). Näkyvillä olisi siis aina edellisestä tekstistä ladottu kuva ja textarea, joka näyttää koodin ja tietysti 'texify' -namiska.

Peda.net työkaluja kehittävän Juha Lahden kanssa on ollut juttua kaavat tekstistä tunnistavan ja ne inline kuviksi (latex2html tyyliin) lennosta kääntävän palikan tekemisestä.  Sen kanssa voisi ainakin kokeilla matemaattista notaatiota web-sivuilla.


2002-02-11 Tuli päähänpälkähtymä semanttisesta TeX-makropaketista, jonka käskyillä kirjoitettu matikka kääntyisi nätisti suoraan MathML:ksi (sekä presentation, että semantic) ja TeX-esitysmuotoon.


2002-02-13 Väänsin TeX-online -aiheesta proof-of-consept -viritelmän. Kuvakonversion kanssa pitää tehdä vielä paljon töitä.  Se on niin tuskallisen hidas. Ennenkaikkea tuli todistetuksi, että systeemi ylipäätään toimii ja sillä ehkä voi joskus jotain tehdäkin.


2002-02-28 Toinen proto. TeX-objektitietokanta, joka näyttää objektit inline-kuvina.  Nimenomaan tästä oliotietokannasta alunalkujaan sikisi ajatus (ensin pakettiselauksesta MatTa.Fi -projektiin ja myöhemmin) henkarin toteutuksesta.


2002-09-13 Palaveri Juha Lahden kanssa matemaattisen notaation syöttömahdollisuuden lisäämisestä peda.net-työkaluihin TeX-online -idean pohjalta. Teknisestä viitekehyksestä päästiin yhteisymmärrykseen ja tehtiin periaatepäätös ominaisuuden (ainakin kokeellisesta) toteuttamisesta.


2002-10-17 Puolen vuorokauden väännön jälkeen idean ensimmäinen kaavat tunnistava ja inline-kuvat oikein generoiva proto on valmis. Nopeus on siedettävällä tasolla ja laatu myös. Seuraava homma on palaveerata Lahden kanssa ominaisuuden implementoinnista peda.net:in viestifiltteriin.


2002-10-25 Palaveri peda.net -kehittäjien kanssa LaTeXEq:n ominaisuuksien toteuttamiseksi peda.net:in viestifiltteriin. TeX:in turvallisuuden tutkiminen jäi vielä minun hommakseni.


2002-11-06 Raportoin mahdollisista tietoturvaongelmista, joita saattaa liittyä TeX:in käyttöön web-lomakkeelta tulevan syötteen prosessoinnissa. (\includ{} ja web2c -paketin ulkoisten ohjelmien paramerisointi)

EqText -viestipalsta

Aika kiva olisi, jos voisi keskustelupalstan viestiin kirjoittaa, että $\infty$ ja siihen kohdalle tulisi äärettömän merkki.

2002-03-04 Proof-of-consept -viestipalsta valmis. Puukotin TeX-onlinen toisen proton kiinni s8board -keskustelupalstaan.  Jokainen kaava pitää käydä erikseen luomassa, mutta on sentään jotain.

TeXaide

2002-10-03 Löytyi aputyökalu TeX-kaavojen kirjoittamiseen. http://www.dessci.com/en/products/TeXaide/


Verkkomateriaalin tuottaminen ja ylläpito

2002-09-06 Palaverissa Antti Auer, Mikko Saarimäki, Mirja Tervo ja allekirjoittanut. Aiheena yhteistyökuviot samankaltaisten (verkkojulkaisun) ongelmien kanssa painivien tahojen kesken.

Html-editoriappletti (A&O, ...)

Applettina toimiva html-editori, jonka voisi käskeä toimimaan vain rajoitetulla määrällä tyylejä ja tuottamaan kunnollista (x)html -koodia. Jees!

Tuossa TTKK:n tietyiltä osin varsin potentiaalisessa A&O -oppimisympäristössä on yksi erityisen potentiaalinen komponentti. HTML-editori, joka toimii applettina. Sellaisesta olisi noin yleensäkin merkittävästi hyötyä web-pohjaisessa verkkosivuston ylläpidossa.


2002-02-13 Tuli ikävä takapakki. A&O on suljettu ja sellaisena pysyy.  Tuon appletin jatkokehitys ja räätälöinti ei siis ole mahdollista.

FrameMaker

Kaija ja Mikko ovat molemmat tehneet matskua FrameMakerila. Siitä pitäisi jotenkin mukavasti saada tavaraa web-muotoon.

2002-01-02 Aloin etsimään sopivaa työkalua FrameMakerin html-tallenteen selausrakenteen muokkaamiseen uuteen uskoon.  Sieltä tulee melkein siedettävää koodia ulos.  Puumainen rakenne ilman vaakasuuntaisia kytkentöjä on vain tuskallinen selattava.


2002-01-04 Ensimmäinen proto selausrakenteen muokkaajasta valmis. FrameMakerin yhteen tiedostoon tekemä html-tuloste pilkotaan otsikoiden mukaan.


2002-01-21 Pilkkoja valmis. Ensimmäiset materiaalit sen avulla tuotettu (nyk. sijainti http://www.math.jyu.fi/ylemat/opetusmateriaali/peruskurssi/talousmatematiikkaa/) ja tuottamisen yhteydessä havaitut pienet virheet (ankkurilinkkien korjaaminen) ja puutteet (pilkkominen optiona myös h3 -tasolta) korjattu.

MatTa.Fi

http://www.math.hut.fi/~kivela/mattafi/  Kotimainen verkkomateriaalin tuotantoprojekti.


2002-03-21 Tekninen palaveri Otaniemessä. Metatiedon pohjaksi LOM. Tero tekniseksi konsultiksi.


2002-04-12 Paketoidun datan suoran selauksen demo (http://www.math.jyu.fi/~terotil/) lähti MatTa.Fi:n tekniikan rakentelijoille. Ehkäpä saavat siitä jotain ajatuksia miten siirrettävän ja modulaarisen paketoinnin voi toteuttaa.

Henkari

2002-06-04 Henkarin virallinen syntymäpäivä. Runko tuli valmiiksi parissa päivässä MatTa-pakettiselaukseen tekemäni ejsc-handlerin valmistumisesta ja sen aikana saamastani neronleimauksesta.


2002-06-05 Hankaluuksia rakentaa henkariin dynaaminen lisäosien lataus. Rehti dynaaminen lataus osoittautui mahdottomuudeksi, josta on feature-request jo postattuna.


2002-06-10 Ensimmäinen henkarin laajempi sovellus. YleMat-sivuston tekninen pohja on valmis. Henkarille koittaa totuuden paikka, kun materiaalia aletaan siirtämään.


2002-06-25 Henkari on nyt sen verran vakaa, että sitä uskaltaa arvioituttaa muilla. Esittelin systeemin Mikko Saarimäelle ja Janne Kauhaselle.


2002-06-26 Henkarin dokumentaation kirjoittaminen alkaa.


2002-07-30 Henkarin asetussysteemi valmis ja oletusasetukset siirretty systeemiin.


2002-08-21 Janne Kauhanen otti henkarin käyttöön MatCl-sivujen ylläpidossa.


2002-08-23 Henkarin manuska tuli valmiiksi ja ensimmäinen virallinen release on nyt ulkona. Pääsin testaamaan aikaisemmin virittelemiäni levityspakettien tekoon tarkoitettuja skriptejä ja hyvin toimivat.

Zope

2002-09-06 Ilmeni, että kauppatieteillä on ollut jonkin sortin eCampus -prokkis. Sen toteutusalustaksi alunperin kaavailuissa oli Zope, mutta tekninen tietämys ei riittänyt. Voimien yhdistäminen olisi poikaa.


2002-09-15 Virtuaaliyliopiston nettiapina Jussi Talaskivi tutkii Zopen ja sen päälle rakennettujen tuotteiden käyttökelpoisuutta. Kontakti on otettu ja pidämme toisemme ajan tasalla.

Verkkosivujen ylläpito

2002-06-10 YLEMat -sivuston tekninen pohja valmis. Materiaalin siirto alkaa.


2002-06-18 TUKEVA, peruskurssi, moduli 4 materiaali verkkoon.


2002-08-05 YLEMat -sivustolle siirtovuorossa Antti Viholaisen tekemät JavaSketchpad-havainnollistukset.


2002-08-29 Kaikki materiaali (Kaijan verkkomatskut, Antin havainnollistukset, kurssikuvaukset, linkit, jne.) siirretty YLEMat-sivustolle, joka on nyt palvelukunnossa.


2002-09-11 Matematiikan ja tilastotieteen laitoksen uuden sivuston ensimmäinen ulkoasuehdotelma valmistui.


2002-10-02 Palaveri matematiikan ja tilastotieteen laitoksen uusien verkkosivujen sisällön ja rakenteen tiimoilta.


Verkko-ohjaus ja havainnollistukset

Kuinka verkkoympäristössä oikein voitaisiin havainnollistaa matemaattisia käsitteitä? Pelkkä teksti kun ei aina riitä. Ääni, video, interaktiiviset animaatiot ja muut hösellykset.

JavaSketchpad

Erittäin käyttökelpoinen systeemi, mutta kökkö kieli rajoittaa

2002-04-11 Aloitin ensimmäiset kokeilut.


2002-04-18 Konstruktioiden kirjoittelu sujuu jo sen verran hyvin, että tuli kielen ilmaisuvoima vastaan. Päätin rakentaa laajennuskielen ja kääntäjän, että saan symboliset muuttujat, funktiot ja ohjausrakenteet käyttöön.


2002-04-30 Kääntäjän ensimmäinen vaihe valmis. ejscc osaa lukea jsc-koodia ja kääntää sen jsc:ksi, eli mitään hyödyllistä ei vielä tapahdu.


2002-05-20 Laajennuskielestä löytyvät nyt symboliset muuttujat ja funktiot.


2002-05-30 Neronleimaus! MatTa.fi -prokkista varten vääntämäni handler-pohjainen web-sivuston runko näyttäisi palvelevan loistavasti myös JSP-konstruktioita rakentelevaa. Protoamani ejsc-handlerin tuotantokäyttöön hiominen alkaa. (Idea henkarista syntyi)


2002-06-10 Ejscc on vakautunut huomattavasti ja muistinhallinta (käännöksen aikana varatun muistin määrä) alkaa olla siedettävällä tasolla.


2002-06-17 Ejscc:ssä ilmeni pirullinen aliohjelmakutsuihin liittyvä bugi.


2002-06-26 Ejscc:n dokumentaation kirjoittaminen alkaa.


2002-07-16 Ejscc:n viheliäinen aliohjelmakutsun parametrien bugi on vihdoin historiaa. Sisäkkäisissä silmukoissa yhtä indeksiä korjattiin väärässä paikassa. :-(


2002-07-17 Ejscc:n manuaali kertoo nyt käyttäjälle kaiken tarpeellisen.

Audio

2002-02-04 Tutustuin tässä mielenkiintoiseen ja varsin tuoreeseen audioformaattiin ogg.  Ogg vorbis on GPL replacement MP3:lle ja vastaaville patenttisuojatuille viritelmille.


2002-04-05 Windows media encoderista löytyy Learnout Houspien CELP-enkooderi. Tekee muuten sairaan tiukkaa tavaraa! RealAudio on käyttökelpoinen 16kb/s nopeuksilla ja Windows media encoderin mukana tulevalla MetaVoicella pääsee 2,4kb/s nopeuteen.

Reaaliaikainen keskustelu

2002-03-27 Löytyi BabylonChat. Oikein mallikelpoinen yksilö. Piirustuslauta ja chat.