Konsonantit

 

 

 

 

 

 

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

Tärkeimmät erot ruotsin ja suomen konsonanttien välillä ovat seuraavat:

/p t k/ ja ovat painollisen vokaalin edellä aspiroituneita eli energisempiä ruotsissa kuin suomessaLisäksi t ja d ääntyvät edempänä ääntöväylässä kuin suomen t ja d: ruotsissa kielen kärki ja etuselkä ovat välittömästi yläetuhampaiden takana. Varsinkin d on selvästi pehmeämpi ruotsissa kuin suomessa. Se johtuu siitä, että kielen kärjen lisäksi osa kielen etuselkää artikuloi hammasvallin etuosaa vasten. Suomen d:ssä vain kielen kärki on artikulaattori. Kuulethan ruotsin d:n pehmeyden?

    pil    tid    kul

    dal    dill    dela

Sje ääntyy tavallisesti siten, että kielen selkä koskettaa kovaa kitalakea tai suun takaosassa olevaa pehmeää osaa eli kitapurjetta. Lisäksi huulio on sje:ssä hiukan pyöristynyt. Tuloksena on hyvin pehmeä ja aika tumma äänne.

    skina    sky    choklad    

Tje on predorsopalataalinen soinniton frikatiivi eli kielen etuselkä artikuloi kovan kitalaen etuosaa vasten. Äänteessä ei ole lainkaan t:tä kuten suomenruotsissa.

    Kina    kärna    kylig

v ja j ovat frikatiivisia ruotsissa painollisen vokaalin edellä. Näin ei ole suomessa. Ääntämyksen täytyy olla energinen, jotta hälyä syntyy!

    video    vet    vin

    jul    gärna    Julia

r-äänne on vähemmän energinen eli vähemmän täryinen kuin suomessa. Monella keskiruotsalaisella puhujalla on jopa frikatiivinen r.

    radio    urin    riva

l-äänne on etisempi ja heleämpi ruotsissa kuin suomessa. Kielen kärki ja etuselkä artikuloivat hammasvallia vasten välittömästi ylähampaiden takana. Joidenkin mielestä äänne kuulostaa vähän lällyttävältä, ja ehkä niin onkin.

    liv    lilla    lulla

Ruotsissa on viisi nk. supradentaalista äännettä. Supradentaaleina ääntyvät aina (yleensä sananloppuiset) kirjainyhdistelmät -rs, -rt, -rd, -rl ja -rn. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että r häviää kokonaan ja perässä tuleva konsonantti ääntyy hiukan taaempana suussa kuin normaalisti. Supradentaalit on tärkeää ääntää oikein, koska virheellisen ääntämyksen r on niin kuuluva äänne.

     fors    bort    bord    porla    barn 

Tunnistatko supradentaalit?

Tunnistatko konsonantit?

Tämän sivun ylälaitaan

Pääsivulle

© 2010 MIKKO KURONEN