Kaisan matkakertomus

Third International WWW Conference - Technology, Tools and Applications

April 10-14, 1995, Darmstadt, Germany

Yleistä

Osallistuin WWW95-konferenssiin Darmstadtissa ennen pääsiäistä. Konferenssi pidettiin Darmstadtin teknillisellä korkeakoululla. Maanantaina osallistuin kahteen tutoriaaliin, jotka olivat puolen päivän mittaisia esitelmöintitilaisuuksia. Vaihtoehtoina olisi ollut workshoppeja, mutta myöhäisen osallistumispäätöksen johdosta oman jutun esittäminen ei ollut mahdollista (eikä siellä pelkkiä kuulijoita suvaittu).

Itse konferenssi (ti-to) koostui pääasiassa istunnoista, joissa esiteltiin papereita, paneeleista ja BOF-tapahtumista (BOF=birds of a feather). Rinnakkaisia tapahtumia oli korkeintaan kolme.

Mielenkiintoinen seikka, joka ainakin erotta tämän konferenssin ns. tieteellisemmistä konferensseista on se, että vaikka osallistujia oli puolisentoista tuhatta (yli 40 maasta), niin varsinaisia esitettyjä artikkeleita oli vain alle 40. Postereita oli vähän enemmän.

Mitä jäi mieleen?

WWW-maailmassa oli muodissa neljä aihetta, joihin suurin osa esityksistä liittyi.
Authoring tools
On kehitetty ja parhaillaan on tekeillä mitä ihmeellisempiä ja hienompia apuvälineitä dokumenttien kirjoittamiseen ja sen tukemiseen.

Browsers
Selailijoita syntyy uusia aika vauhdilla. Eri ympäristöihin on olemassa hienoksi viriteltyjä erikoisversioita ja erilaisia malleja yritetään luoda sille, mitä selailijoiden tulisi tehdä. Mielenkiintoista oli Netscapen erityisen matala profiili koko konferenssissa.

Security
Vielä ei ole olemassa edes kunnon määritelmää sille, mitä turvallisuudella tulisi WWW:ssä tarkoittaa, saati sitten, miten siitä huolehditaan. Kaikki on auki ja keskeneräistä.

Resource discovery and retrieval
Verkko on pullollaan "tietoa" ja aina vaan sinne lisää tungetaan. Miten sitten voisi ensinnäkin tietää, mitä itseä kiinnostavaa siellä on ja miten tuon tiedon voisi löytää? Siinä on hyvä kysymys, mutta hyvää vastausta ei tunnu olevankaan, valitan.
Kaikki edellä mainitut seikat ovat siis ajankohtaisia jatkokehittelyn aiheita. Kehittelyä tehdään vimmatusti myös 3-ulotteisten animaatioiden tuottamiseksi. Silicon Graphicsin väki esitteli moista. Yhdessä esimerkissä pääsi koneen käyttäjä katselemaan Stonehengen kivikasoja mieleisestään kulmasta haluamaltaan etäisyydeltä ihan näppärästi.

Näin matematiikan laitoksen edustajalle mielenkiintoista oli tutustua HTML3:n tekijöiden selittelyihin, miksi matemattista tekstiä tulee kirjoittaa heidän valitsemallaan tavalla.

Olihan siellä HotJavakin edustettuna. Virtuaalikonetta kehua retosteltiin.

Lopuksi

Lähinnä säälittäviksi voinee luonnehtia niitä puhujia, jotka ilmestyvät tällaiseen konferenssiin esittelemään tulomatkalla lentokoneessa hätäisesti kyhättyjä kalvoja. Monet olivat älynneet tehdä kalvonsa HTML-dokumenteiksi, jolloin ne ovat muidenkin katseltavissa näin jälkikäteenkin.

Mitään varsinaista suurta loppuhuipennusta ei konferenssissa valitettavasti ollut, mutta olihan siellä muuten paljon hyödyllistä tietoa saatavilla.

Kaikki konferenssimateriaali on nähtävillä, mutta jos haluat tuntea myös tiedon painavan, niin minulta saat vilkaistavaksi paperiversiot.


Kaisa Miettinen