Matkakertomus, Kaisa Miettinen

MCDM-MM, 15th International Conference on Multiple Criteria Decision Making

10.-14.7.2000, Ankara, Turkki

Yleistä

International Society on Multiple Criteria Decision Making (MCDM) järjestää joka toinen vuosi kansainvälisen konferenssin. Heinäkuun 2000 konferenssi oli näistä monitavoiteoptimoinnin alan erityiskonferensseista 15. ja se pidettiin Turkissa, Ankarassa. Konferenssipaikka oli Middle East Technical Univerisity (METU) noin 10 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. METU on noin 20.000 opiskelijan yliopisto, jossa on 34 laitosta.

Konferenssiin osallistui noin 200 ihmistä 38 maasta. Heistä suurin osa piti yhden tai useamman esitelmän.

Sää oli erittäin lämmin, mutta ei se konferenssia haitannut sopivasti ilmastoiduissa tiloissa. Vain ylämäen kipuaminen lounaalle 40 asteen helteessä tuotti vaikeuksia. Itse asiassa kaksi viimeistä konferenssipäivää olivat kaupungin muulle väelle lomapäiviä sään takia. Moinen päätös oli ensimmäinen Turkin historiassa. Konferenssipäivät olivat pitkät, sillä järjestäjät olivat varanneet illat sosiaalista seurustelua varten erilaisissa puitteissa. Kontaktien solmimiseen ja vahvistamiseen oli siis paljon tilaisuuksia.

Tieteellistä antia

Pidin esitelmäni tiistaina aiheesta Treating Ordinal Criteria in Stochastic Weight Space Analysis. Esittelin diskreeteille ongelmille tarkoitetun ryhmäpäätöksenteon tukimenetelmän tilanteisiin, joissa osa kriteereistä saa ordinaalisia arvoja ja päätöksentekijöiltä on saatavilla vain vähän tai ei ollenkaan preferenssi-informaatiota. Esitelmäni sain myönteisen vastaanoton ja sain mielenkiintoisia jatkokehitysideoita, joita aion tutkia jatkossa.

Keskiviikkona olin puheenjohtajana istunnossa MCDM in Environmental Problems. Olin kutsunut sinne neljä puhujaa esittelemään erilaisia monitavoiteoptimoinnin menetelmiä ja sovelluksia ympäristökysymysten alalta. Mukana olivat Pirja Heiskanen (HKKK), Joonas Hokkanen (Insinööritoimisto Paavo Ristola Oy), Jyrki Kangas (Metsäntutkimuslaitos) ja Alexander Lotov (Venäjän tiedeakatemia).

Mainittakoon, että konferenssissa on tapana jakaa palkintoja alan ansioituneille tutkijoille ja kutsumani professori Alexander Lotov sai niistä yhden, Edgeworth-Pareto -palkinnon. Kaksi muuta palkintoa saivat maailmankuulu AHP-menetelmän keksijä Tom Saaty ja monitavoiteoptimoinnin alan ns. eurooppalaisen koulukunnan edustaja Philippe Vincke.

Esitelmiä oli aina 4 tai 5 rinnakkain, joten monta mielenkiintoista juttua jäi kuulematta. Siltikin monta esitystä tuli kuultua ja jotkut niistä olivat erityisen kiinnostavia. Ne herättivät monenlaisia ajatuksia.

Lisää

Olen International Society on MCDM -seuran sihteeri ja siihen liittyi erinäisiä velvollisuuksia konferenssin aikana. Seuran johtokunta valitsi minut jatkamaan sihteerinä seuraavat kaksi vuotta. Johtokunnan kokouksen lisäksi olin sihteerinä myös seuran virallisessa jäsenistön kokouksessa (business meeting). Tärkeimmät valmistelutehtävät liittyivät seuran luottamuselinten jäsenvalintoihin. Tänä vuonna vaalit käydään ensimmäistä kertaa Internetin kautta.

Yleisesti ottaen matka oli tietysti kannattava jo kansainvälisten tutkijatuttujen tapaamisen vuoksi. Lisäksi sain (ihmeteltävän) monta yhteistyökyselyä ja -tarjousta ja jakamani -esitteet kävivät hyvin kaupaksi.

Lopuksi

Matkakuluja varten olen saanut Suomen Akatemialta määrärahan.


Kaisa Miettinen