Matkakertomus, Kaisa Miettinen

MCDM 2008, 19th International Conference on Multiple Criteria Decision Making

7.-11.1.2008, Auckland, Uusi-Seelanti

Yleistä

International Society on Multiple Criteria Decision Making (MCDM) järjestää joka toinen vuosi kansainvälisen konferenssin. Vuoden 2008 konferenssi järjestettiin Suomesta katsoen todella kaukana, Aucklandissa Uudessa-Seelannissa. Monitavoiteoptimoinnin alan erityiskonferensseista se oli järjestyksessään 19.

Mukaan oli rekisteröitynyt 178 osallistujaa 46 maasta ja 6 mantereelta. Osa rekisteröityjistä ei tosin ollut aikeissakaan tulla paikalle, joten arvioin että osallistujia oli noin 130. Tämän sarjan konferensseissa suomalaiset ovat aina hyvin edustettuina; niin nytkin. Suomalaisia oli neljänneksi eniten (9 henkeä) heti uusi-seelantilaisten, taiwanilaisten ja australialaisten jälkeen! Ohjelmassa oli 125 esitelmää, joista muutamia peruttiin viime hetkellä.

Konferenssiohjelmaan kuului 2 kutsutun plenary-esitelmän ja seuran jakamien palkintojen pitäjien esitelmien lisäksi 3 rinnakkaisistunnossa pidettyjä esitelmiä. Konferenssisalit olivat valitettavan kaukana toisistaan joten salin vaihtaminen kesken istunnon olisi voinut olla kätevämpääkin. Ohjelmaa oli 5 päivänä. Konferenssijärjestelyt sujuivat asiallisesti mutta vapaa-ajalle eivät järjestäjät antaneet vinkkejä. Tässä oli suuri ero edelliseen konferenssiin verrattuna, jolloin konferenssijärjestäjät tarjosivat mahdollisuuksia moniin Hanian ja lähitienoiden nähtävyyksiin tutustumiseen.

Tieteellistä antia

Pidin esitelmäni "Evaluation of Nadir Objective Vector Using a Local Search Based Evolutionary Approach" torstai-iltana. (Toimin myös kyseisen istunnon puheenjohtajana.) Tutkimus on yhteistyö Prof. Kalyanmoy Debin kanssa. Pareto-optimaalisesta joukosta löytyvien huonoimpien ratkaisujen (ns. nadir-vektori) arvioiminen on tunnetusti vaikea tehtävä ja siihen tutkimuksemme tarjoaa uuden lähestymistavan, kun hybridisoimme monitavoitteisen evoluutioalgoritmin ja lokaalin referenssipistepohjaisen haun etuja. Kyseinen tutkimus on osa Suomen Akatemian rahoittamaa FiDiPro-projektia Helsingin kauppakorkeakoululla. Kyseisen projektin puitteissa prof. Deb saapui kutsumanani Suomeen viime kesäkuussa 2 vuodeksi.

Konferenssista kootaan proceedings-julkaisu ja sen kustantaa Springer-Verlag. Konferenssissa oli mukana pari evoluutioalgoritmeille omistettua istuntoa ja niihin oli artikkelit hyväksytty jo etukäteen. Muut lähettävät artikkelinsa konferenssin jälkeen ja kirja ilmestyy noin vuoden kuluttua.

Lisää

Olen International Society on MCDM -seuran sihteeri ja siihen liittyi erinäisiä velvollisuuksia konferenssin aikana. Olen toiminut seuran sihteerinä jo vuodesta 1997 lähtien ja seuran johtokunta valitsi minut jatkamaan sihteerinä. Johtokunnan kokouksen lisäksi tehtäviini kuuluu toimia sihteerinä myös seuran virallisessa jäsenistön kokouksessa (business meeting). Tärkeimmät valmistelutehtävät liittyivät seuran luottamuselinten jäsenvalintoihin.

Seuralle valitaan puheenjohtaja aina 4 vuoden välein ja seuran jäsenet saavat tehdä (kyllin monen jäsenen tukemia) ehdotuksia puheenjohtajakandidaateiksi. Sain kunnian tulla nimetyksi yhdeksi neljästä kandidaatista. Olen siis mukana äänestyksessä kevään 2008, jossa seuran jäsenet asiasta päättävät.

Yhteistyötä

Yleisesti ottaen matka oli erittäin hyödyllinen kansainvälisten tutkijakollegojen tapaamisen vuoksi. Vuosien varrella tuttavia on tullut paljon ja heitä on mukava nähdä, mutta aina on arvokasta tutustua myös uusiin tutkijoihin ja luoda uusia kontakteja.

Konferenssissa minulla oli myös tilaisuus alkaa kerätä tietoja seuran historiasta ja aloitin työn haastattelemalla Prof. Ralph E. Steueria (University of Georgia, USA), joka on ollut mukana perustamassa seuran edeltäjää Special Interest Group on MCDM.

Olen mukana kokoamassa kirjaa Multiobjective Optimization: Interactive and Evolutionary Approaches yhdessä Jurgen Branken, Kalyanmoy Debin ja Roman Slowinskin kanssa. Kirjan kustantaja on Springer-Verlag. Koska meistä kirjan toimittajista oli paikalla kolme neljästä, käytimme tilaisuutta hyväksi keskustella kirjaprojektin vaiheista ja etenemisestä. Konferenssin ohessa keskustelin tutkimuksen etenemisestä myös muiden kollegojen kanssa, joiden kanssa minulla on yhteistyötä tekeillä.

Lopuksi

Matka Aucklandiin on pitkä: yli 30 h suuntaansa, joten ei siellä tee mieli kovin usein poiketa, vaikka mukavaa oli käydä kesässä tammikuussa. Sää suosi ja suurimman osan aikaa oli aurinkoista muttei liian kuumaa. Tosin alkuviikolla ilma oli tuskallisen kosteaa mutta pian kosteus väheni. Aikaero on Suomesta 11 h, joten sekin toki koettelee matkaajaa. Aucklandin tienoo on kovin tuliperäistä mutta eteläinen saari on luontonsa puolesta kuulemma vielä näyttävämpään ja kauniimpaa. Saa nähdä tuleeko siellä joskus käytyä - ei ainakaan kovin pian!

Matkakulut maksoi Helsingin kauppakorkeakoulu ja sen tukisäätiö.


Kaisa Miettinen