Matkakertomus, Kaisa Miettinen

NGMS-2006, International Workshop on Neural Network and Genetic Algorithm in Material Science and Engineering

11.-13.1.2006, Howrah, Intia

Yleistä

Kävin tammikuussa 2006 Intiassa 7.-14.1.2006. Ennen varsinaista matkan kohdetta, NGMS-2006 -konferenssia, minut oli kutsuttu vierailemaan Jamshedpurin kaupungissa sijaitsevassa Tata Steel -terästehtaassa. Heti menomatkan jälkeen aamuvarhain 9.1.2006 oli siis ohjelmassa 4 tunnin junamatka Kolkatasta Jamshedpuriin maaseudun halki. Tata Steelin tiloissa järjestetyssä ANN-GA Workshop -tilaisuudessa pidin kutsutun esitelmän aiheesta "Interactive NIMBUS Method for Nonlinear Multiobjective Optimization". Yleisönä oli useita kymmeniä kuulijoita terästehtaan tutkimus- ja tuotekehitysosastolta. Tata Steel kuuluu valtavaan Tata Groupiin, joka toimii myös 7 muulla toimialalla. Tata Steel on juuri ostanut useita terästehtaita naapurimaista ja laajenee aktiivisesti.

Seuraavana aamuna oli taas varhainen herätys ja paluumatka junalla Kolkataan. Kolkatan vieressä sijaitsevassa Howrahissa järjestettiin NGMS-2006 -konferenssi. Järjestäjä oli School of Materials Science and Engineering, Bengal Engineering and Science University Shibpur. Ennen varsinaista konferenssia pidettiin Pre-Workshop Tutorial 10.1.2006, jossa pidin kutsutun tutorial-esityksen aiheesta "Nonlinear Multiobjective Optimization with Some Applications" sekä esittelin WWW:ssä toimivaa interaktiivista monitavoiteoptimoinnin ohjelmistoa WWW-NIMBUS. Hyvin toimi Internet-yhteys Suomeen!

Itse konferenssi oli vuorossa 11.-13.1. International Workshop on Neural Network and Genetic Algorithm in Material Science and Engineering oli järjetäjien työnäyte vieraanvaraisuudesta. Intian ulkopuolelta kutsuttuja puhujia oli minun lisäkseni Prof. Henrik Saxen Åbo Akademista ja Prof. H.K.D.H. Bhadeshia Cambridgen yliopistosta Englannista. Meitä kuljetetiin omilla autoilla hotellin ja konferenssipaikan väliä. Pidin konferenssissa kutsutun pleanary-estitelmän aiheesta "Interactive Multiobjective Optimization Method NIMBUS Applied to Continuous Casting of Steel". Konferenssissa oli runsaasti kuulijoita ja yleisö oli aktiivista ja kyseli paljon lisätietoja. Osallistuin myös konferenssin loppupaneeliin ideoiden miten tutkimusideoita voisi edistää konferenssin jälkeen.

Erikoista vierailussa oli se, että aina esitelmän, puheenjohtajana toimimisen tai loppupaneeliin osallistumisen jälkeen sai jonkinlaisen pienen lahjan 'as a token of appreciation'. Toinen erikoisuus oli se, että osallistujia oli turvaamassa 60 poliisia. He mm. seurasivat autoamme hotellin ja yliopiston välillä. Turvatoimiin innoitti vuoden 2005 lopulla Banagaloressa pidetyssä konfrenssissa tapahtunut aseellinen isku, jossa yksi osallistuja kuoli.

Vierailuohjelma oli todella tiivis ja sisälsi paljon keskusteluja intialaisten tutkijoiden kanssa. Nähtävyyksille saati muulle ei juurikaan jäänyt aikaa. Kokonaisuudessaan matkan kesto oli 7.-14.1, josta matkustuspäiviä olivat 7.-8.1. ja 14.1. Siis vierailu-ohjelmassa ei ollut yhtään ohjelmatonta hetkeä. Tutustuin moniin intialaisiin tutkijoihin ja tapasin myös entuudestaan hyvin tuntemani professorit Kalyanmoy Debin ja Nirupam Chakrabortin, jotka oli myös kutsuttu esitelmöimään konferenssiin.

Lämpötilaerot olivat suuret päivän ja illan välillä. Voi sanoa, että sikäläinen talvi on päivälämpötiloiltaan lämpimämpää kuin tyypillinen suomalainen kesä. Mutta illalla lämpötila sitten romahti 10 asteen tienoille. Tuossa lämpötilassa intialaiset kaivavat villapaidat esiin ja kietovat kaulaliinan pään ja kaulan ympäri! Itse asiassa he pitivät näitä varusteita monesti päiväsaikaankin kun suomalaiset tarkenivat hihattomissa puseroissa!

Lopuksi

Matkan maksoi Helsingin kauppakorkeakoulun tukisäätiö sekä Tekesin MASI-teknologiaohjelmaan kuuluva Hyvä tietää -projekti sekä majoituksen konferenssin järjestäjät.


Kaisa Miettinen