Matkakertomus, Kaisa Miettinen

IFORS'99

16.-20.8.1999, Peking, Kiina

Yleistä

IFORS'99-konferenssi oli 15. joka kolmas vuosi pidettävä kansainvälinen operaatiotutkimuskonferenssi. Sitä isännöi Kiinan operaatiotutkimusseura Friendship-hotellissa Pekingissä. Kyseinen hotelli oli valtava, monesta erillisestä rakennuksesta muodostuva yhteisö, jonka suojiin kaikki toista tuhatta osallistujaa mahtuivat. Tarkalleen ottaen osallistujia oli 968, joista 180 Kiinasta. Lisäksi mukana oli 235 seuralaista. Jopa 50 eri maata oli edustettuna.

Sää oli lämmin ja kostea eli erittäin hiostava. Mutta ilmastointi ja kiinalainen tee tarjosivat miellyttävät konferenssipuitteet. Itse konferenssin lisäksi ohjelmassa oli kulttuuriesitysten ilta (sisältäen akrobatiaa, tanssia, taikatemppuja ja Pekingin oopperaa) sekä käynti Kiinan kuululla muurilla ja Mingin hautaholveissa. Tietysti juuri retkipäivänä satoi, mutta kyllä se muuten oli kannattava reissu.

Pidin esitelmäni torstaina OR and Internet I -istunnossa, jossa olin myös puheenjohtajana. Aiheeni oli Distributed Performance Analysis on the Internet Using a Centric Database. Esittelin WINTERA-ohjelmistoa, jota Tarvaisen Tapanin jäljiltä on tämän kesää koodannut kesäharjoittelija Markus Pelkonen. Interaktiivinen regressionanalyysin ohjelma WINTERA ideoitiin viime syksynä Pekka Korhosen kanssa IIASAssa Itävällassa, jossa olimme molemmat vierailevina tutkijoina.

Lisää

IFORS eli International Federation Of Operational Research Societies on kansainvälinen eri operaatiotutkimusseurojen yhteenliittymä. Sen alaiset seurat ovat järjestäytyneet vielä neljän alueellisen kattojärjestön (Latin American Ibero, Asian-Pacific, European & North American) alle. Kattojärjestöjen jäseniä ovat siis kansalliset operaatiotutkimusseurat, mukana Suomen operaatiotutkimusseura noin 50 muun seuran ohella. Olen Suomen operaatiotutkimusseuran johtokunnan varajäsen ja edustin seuraa kahdessa IFORSin parituntisessa kokouksessa (sunnuntaina ja torstaina).

IFORS-järjestön 40-vuotisjuhlia vietettiin perjantaina, jolloin en enää ollut paikalla, sillä riensin Finnairin suoralle paluulennolle. Muumi-koneessa ehti tunnelma tiivistyä, kun Pekingin lentokentällä odotettiin pari tuntia sotilaskoneiden yllättäen ilmestyneen harjoituksen loppumista ja lähtöluvan saamista.

Yleisesti ottaen matka oli tietysti kannattava jo kansainvälisten tutkijatuttujen tapaamisen vuoksi. Valitettavasti rinnakkaisistuntojen suuri määrä (n. 30 kerrallaan) tarkoitti sitä, että kovin moni mielenkiintoinen esitelmä jäi kuulematta.

Lopuksi

Matkakulut korvasi Suomen Akatemia. Abstraktimaksun (joka vähennettiin osallistumismaksusta) maksoi kuitenkin IIASA/DAS-projekti.


Kaisa Miettinen