Matkakertomus, Kaisa Miettinen

Dagstuhl Seminar 04461: Practical Approaches to Multi-Objective Optimization

7.-12.11.2004, Dagstuhl, Saksa

Yleistä

Monitavoiteoptimoinnin menetelmiä on kehitetty monen vuosikymmenen ajan käsittelemään useita ristiriitaisia tavoitteita samanaikaisesti. On kehitetty matemaattista teoriaa ja tehty ohjelmistojakin (enemmän lineaarisille mutta myös epälineaarisille tehtäville). Lähtökohtana monille näistä ns. klassisista menetelmistä ovat Kuhnin ja Tuckerin optimaalisuustehdot vuodelta 1955, vaikkeivat toki läheskään kaikki niihin nojaudukaan. Monet menetelmät generoivat kerrallaan yhden tai suhteellisen pienen vaihtoehtoisten kompromissien joukon päätöksentekijän tarkasteltavaksi ja yleensä päätöksentekijän rooli korostuu valittaessa matemaattisessa mielessä yhtä hyvien kompromissien joukosta päätöksentekijän preferenssi-informaation mielessä paras.

Paljon uudempi ala ovat monitavoiteoptimoinnin populaatiopohjaiset evoluutioalgoritmit, jotka ovat viime vuosina saavuttaneet suosiota erityisesti insinööritieteiden sovellusten parissa. Niissä käsitellään samanaikaisesti suurehkoa ratkaisujoukkoa, populaatiota ja ohjataan se approksimoimaan kompromissien joukkoa. Monet näistä menetelmistä on kehitetty sovellusten innoittamana tietämättä sitä, että teoriaa ja käsitteistöä on tutkittu toisaalla jo kauan.

Toistaiseksi klassiset ja evoluutiopohjaiset menetelmät ovat kehittyneet pitkälti tosistaan tietämättä ja alan julkaisut ovat pitkään viitanneet vain oman koulukunnan lähteisiin. Molemmilla lähestymistavoilla on kuitenkin vahvuutensa ja heikkoutensa ja on tullut aika tuoda eri alojen tutkijat yhteen. Tästä syystä järjestettiin marraskuussa 2004 Saksassa Dagstuhl-seminaari, johon osallistui kutsuttuina 39 henkilöä 15 maasta.

Dagstuhl on linna syrjäisessä Saksan kolkassa, jossa järjestetään viikon mittaisia intensiivisiä seminaareja erityisesti tietotekniikan alalta. Evoluutioalgoritmien puolelta Kalyanmoy Deb Intiasta ja Jurgen Branke Saksasta sekä klassisten menetelmien puolelta Ralph Steuer USA:sta ja minä laadimme Dagstuhl-komitealle ehdotuksen yhteisseminaarin pitämisestä ja saimme komitean vakuuttuneeksi aiheen tärkeydestä. Komitealle satelee runsaasti seminaariehdotuksia, joten hyväksyminen ei ollut itsestäänselvyys. Dagstuhl tarjoaa nimittäin todella hienot puitteet. Erittäin nimellistä korvausta vastaan saa täysihoidon, hyvin varustellun kirjaston palvelut, monella tapaa intensiivistä yhteistyötä tukevan ilmapiirin ja fasiliteetit ja mm. paljon keskusteluille soveltuvia tornikamareita jne.

Tieteellistä antia

Dagstuhl-seminaarin ohjelmassa oli 2 tutoriaalia (joista pidin toisen klassisista menetelmistä), 27 esitelmää, ryhmäkeskusteluja 3 eri yhdessä valitusta aiheesta ja ohjelmistoesittelyjä. Osallistujat pitivät seminaaria todella onnistuneena, antoisana ja mielenkiintoisena. Kahden toisistaan näin pitkään varsin erillään olleen alan lähentymistä pidettiin merkittävänä edistyaskeleena ja tietoa vaihdettiin ahkerasti. Erityisen mielenkiinnon kohteeksi nousi klassisten ja evoluutiopohjaisten lähestymistapojen hybridisointi. Monta muutakin aihetta nousi esiin ja uusi Dagstuhl-seminaari onkin jo suunnitteilla.

Lopuksi

Matkan maksoi Jenny ja Antti Wihurin rahasto.


Kaisa Miettinen