Keski-Suomen Voimailijat

Ammattinyrkkeily

Fillaricenter

Soihde Records

Voimamiesurheilu

Voimamieslajeja

Voimamieskisoissa on välillä nähty mitä ihmeellisimpiä lajeja. Nykyään laji on löytänyt suuntansa ja oudot lajit on jäänyt pois ohjelmistosta. Tässä joitakin lajeja joita on nähty voimamieskisoissa vuosien varrella.

Yleisiä voimamieslajeja

Voimakivet

Voimakivet

Voimakivet ovat jo kauan olleet voimamieskisojen ohjelmistossa. Normaalisti nostetaan pyöreitä kiviä. Ennen nosteltiin perinteisiä McGlashen kiviä, joita harva nosti kaikkia ylös. Kiven halkaisialla on ratkaiseva merkitys siihen, kuinka vaikea kiveä on nostaa. Pelkkä paino ei siis kerro koko totuutta. Nykyään on myös alettu kirjaamaan ME-tuloksia pyöreän kiven nostossa. Laszlo Fekete on nostanut 223 kg ja lavan korkeus oli 125 cm. Myös luonnonkivet saavat monesti kyytiä tai harvinaisemmat ensimmäisessä kuvassa näkyvät tynnyrin malliset kivet. Näitä kiviä nostettaessa ote ei yleensä ole ongelma. Toisaalta pihka auttaa otteen pitävyydessä pyöreiden kivien nostossa. Lajissa kysytään ennenkaikkea vahvaa selkää ja pitävää käsiotetta.

Lastaus

Lastaus

Lastaus on hieman saman tyyppinen laji kuin voimakivet. Yleensä siinä käytettävät painot ovat hieman kevyemmät ja kantomatkat pitemmät kuin kivissä. Lastauksessa on käyttety monenlaisia esineitä kuten tynnyreitä, säkkejä jne. Esineitä on joskus haettu vedestä ja kannettu ylämäkeen.

Tukinnosto

Tukinnosto

Tukinnostossa kilpaillaan yleensä kovimmasta tuloksesta. Myös erilaiset toistokisat ovat usein mukana. Kovimpia tukinnostajia ovat olleet mm. Jamie Reeves, Bill Kazmaier ja nykypäivänä Zydrunas Savickas. Asia erikseen on erilaiset vinopenkkipunnerrukset, joissa pärjää yleensä vahvat penkkipunnertajat.

Farmarikävely

Farmarikävely

Farmarikävelystä on myös olemassa erilaisia variaatioita. Välineet vaihtelevat farmarisalkuista kaasupulloihin. Useimmiten kannettu matka ratkaisee tai laji suoritetaan nopeuskävelynä. Käytössä on ollut peräti 175 kg:n salkut, joita hollantilainen Wout Zijlstra on kantanut 39 m. Puristusvoima ja kävelyn nopeus yleensä ratkaisee.

Rekanveto

Vedettävän kohteen ei välttämättä tarvitse olla rekka. Kisoissa on vedetty myös lentokonetta, venettä ym. raskasta.

Rekanveto valjailla

Näyttävä laji voimamieskisoissa. Ei välttämättä ole suorituksena sen hurjempi kuin muutkaan voimamieslajit, vaikka saattaa siltä katsojan silmissä näyttääkin.

Rekanveto valjailla ja köydellä

Sama homma, mutta köysi mukana.

Istualtaan veto

Istualtaan veto

Tässä lajissa jalat on tuettu. Muistuttaa hieman alataljalla tehtävää vetoa.

Viikinkipunnerrus

Kuuluu samaan sarjaan erilaisten tukinnostojen tapaan. Laji on siitä hyvä, että siinä näkee todellisen punnerrusvoiman, koska siinä ei ole mitään välivaihetta kuten rinnallevetoa. Keskustelua on käyty ns. painonnostotyylin sallimisesta kilpailuissa. Tosiasia on kuitenkin se, että tuomarin on vaikea tuomita nostoja, jos käsien lisäksi pitää seurata myös jalkoja.

Conan

Yleinen laji nykyään voimamieskisoissa. Siinä otetaan aisa kyynärtaipeisiin ja kävellään raskaan painon kanssa mahdollisimman pitkä matka. Vuoden 1996 Maailman vahvin mies kisoissa tuomari huomautti Magnus Ver Magnussonille löysästä vyöstä, koska tuomari katsoi Magnussonin voivan ottaa kyynärpäillä tukea vyöstä. Magnusson sai tästä vain lisää asennetta suoritukseensa ja otti silloin tärkeän lajivoiton. Näin hän kuroi Riku Kirin neljän pisteen eron umpeen.

Merimieskävely

Merimieskävely

Lajissa kannetaan raskasta taakkaa hartioilla. Kisoissa on käytetty mm. tynnyreitä, joiden väliin on kiinnitetty tanko, jonka kilpailija ottaa hartioilleen. Yleensä teline on joko kiinteä tai esim. ketjuilla roikkuva paino. jota on huomattavasti vaikeampi kantaa. Vaatii keskikropalta paljon.

Maastanosto

Maastanosto

Voimamieskisoissa yksi menestymisen ehto on hyvä maastanosto. Ehkä tärkein yksittäinen tekijä. Laji on myös usein mukana voimamieskisoissa erilaisina variaatioina. On eri korkeudelta lähteviä nostoja ja on toistokisoja. Ehdoton laji Maailman vahvin mies -kilpailun ohjelmistossa. Usein voimamieskisoissa maastanostot tehdään kapealla tyylillä

Autonkannattelu

Nostetaan auton perä ylös ja kannatellaan kahvoista pitämällä niin kauan kuin mahdollista. Lajia on tehty sekä hihnoilla että ilman.

Renkaanpyöritys

Renkaanpyöritys

Pyöritetään suurta rengasta ennalta sovittu määrä ajan ratkaistessa.

Krusifix

Lajissa on kilpailtu pitämällä painoja edessä ja sivuilla.

Hercules hold

Mittaa kilpailijan puristusvoimaa. Kilpailija pitää kahvoista kiinni, joista lähtee väkipyörän kautta kulkeva vaijeri. Vaijerin päissä taakat vetävät kilpailijaa eri suuntiin.

Kivennosto pystypunnerruksena

Hankala laji tuomita, koska kiveä on vaikea pitää suorilla käsillä. Tästä syystä tukinnosto on selkeämpi laji.

Niskan takaa punnerrus eli Heavy punnerrus

Vuoden 1995 Maailman vahvin mies kilpailun finaalissa Gary Taylor nosti 210 kg helposti ja voitti lajin.

Kivenkanto

Maailman vahvin mies kisojen ohjelmistossa on monesti ollut luonnonkiven kanto. Myös pyöreitä kiviä on kannettu matkan ratkaistessa paremmuuden. Tässä lajissa kysytään voiman lisäksi myös paljon kestävyyttä.

Säkinkanto

Saman tyyppinen kuin edellinen laji. Säkin nostaminen lattiasta saattaa tuottaa ongelmia, koska painava säkki on usein myös kooltaan suuri.

Tynnyrinkanto

Myös erillainen versio lajista. Periaatteessa voimamieskisoissa voidaan kantaa mitä tahansa raskasta esinettä. Tämän takia kisat on mielenkiintoisia niin yleisölle kuin myös kilpailijoillekin.

Autonkanto

Hyvä voimamieslaji, kun suorituksessa yritetään kantaa mahdollisimman pitkää matkaa. Nopeus kävelyssä loukkaantumisriski kasvaa. Oma riskinsä on myös matkaa kannettaessa. Jos auto lähtee kiertämään, voi selän loukata lajissa.

Säkinveto takaperin

Vedetään yleensä tietty matka ajan ratkaistessa. On ollut myös osana erilaisia yhdistelmälajeja. Eikä tässäkään lajissa taakan tarvitse välttämättä olla säkki.

Jalkakyykky

Jalkakyykky

Jalkakyykky tehdään usein koneessa, jolloin jalkakulmat on mitattu etukäteen. Varsinkin Maailman vahvin mies kilpailuissa pitäisi aina olla finaalissa joko kyykky tai veto tai mieluummin molemmat.

Painonheitto yhdellä kädellä

Skottilainen versio korkeusheitosta. Paino yleensä 25 kiloa. Kuuluu Skotlantilaisten ylämaankisoihin.

Muurin yli heitto

Heitetään 10 kg - 25 kg painoa mahdollisimman korkean muurin yli.

Hirrensyöksy

Vanha skottilainen laji, jossa kilpailija pyrkii heittämään painavaa ja pitkää hirttä akselinsa yli. Myöskin ylämaankisojen ohjelmistossa.

Voimaportaat

Nostetaan yli 200 kg:n painoja portaille. Painon muoto yhdistettynä korkeaan korokkeeseen tekee lajista todella epäreilun eri tyyppisille kilpailijoille.

Harvinaisia lajeja voimamieskisoissa

Osa näistä lajeista soveltuu huonosti voimamieskisoihin.

Kädenvääntö

Magnus Samuelson katkaisi Australian Megamanin Nathan Jonesin käden kyseisessä lajissa vuoden 1995 Maailman vahvin mies kilpailun karsinnassa. Ei kuulu yleensä voimamiesurheiluun.

Taistelupallo

Samana vuonna karsinnassa oli myös taistelupallo. Siinä Flemming Rasmussen ja Marko Varalahti yrittivät saada toisiaan ulos kehästä jättikokoisen rantapallon avulla.

Sumopaini

Tämäkin on nähty.....

Tangon taivutus

Vanhojen Maailman vahvin mies -kisojen ohjelmistossa.

Penkkipunnerrus

Penkkipunnerrus

Penkkipunnerrus on harvinainen laji voimamieskisoissa. Vuoden 1987 Suomen vahvin mies -kisassa suoritettiin penkkipunnerrus maksimi. Samankaltainen laji on pienestä kulmasta tehty vinopenkkipunnerrus esimerkiksi tukilla.

Kirkkoveneen nosto

Vuoden 1990 Maailman vahvin mies-kilpailussa Suomessa nostettiin venettä jalkoje ja käsien voimalla. Kilpailijalla oli telineet joiden avulla pystyi käyttämään käsivoimia apuna. Jaloille liike oli loppuojennus. Maksimi tulos ratkaisi voittajan ja ykkössijan nappasi Ilkka Nummisto.

Jättiläisen sormet

Lähinnä Maailman vahvin mies kilpailun ohjelmistoa nykyään. Nostetaan aluksi tukki toisesta päästä suorille käsille ja käännetään sitten ympäri.

Köydenveto valjailla ja köydellä

Köydenveto

Vuoden 1994 Etelä-Arfikan Sun Cityn Maailman vahvin mies kilpailun karsinnassa oli kyseinen laji. Riku Kiri ja Gerrit Badenhorst vetivät karsintaryhmänsä finaalissa. Lajissa oli molemmilla kilpailijoilla valjaat ja köysi oli välissä. Käsillä sai ottetua apua köydestä. Eli laji oli kuin rekanveto valjailla ja köydellä, mutta vastustajana olikin rekan sijasta toinen kilpailija.

Farmarikävely portailla

Voimamieskilpailussa Kuikassa kannettiin farmaripainoja portailla edestakaisin ja eniten portaita kävellyt oli voittaja.

Köydenveto

Maailman vahvin mies 1986 kilpailun  yhtenä lajina oli köydenveto. Hävinnyt kilpailija putosi vesialtaaseen. Kun aamupesu ei ranskalaista voimamiestä miellyttänyt vaan hän kiersi altaan reunalle, otti Jon Pall Sigmarsson vyötäisiltä kiinni ja heitti ranskalaisen altaaseen. Myös vuonna 1995 oli köydenveto, jossa kilpailijoilla oli valjaat. Keskustelua tuolloin herätti erilaiset kengät. Jalkapallon nappulakengillä sai varmaan vähän toisenlaiset pidot hiekalla kuin tavallisilla lenkkareilla. Mielestäni laji ei kovin hyvin mittaa voimaa, koska kengät, kilpailijan paino ja jo pelkkä tuuri vaikuttavat paljon. Sopii paremmin näytöksiin kuin kilpailuihin.

Titaanien taistelu

Kaksi miestä pyrkii saamaan toisiaan ulos kehästä tukin avulla.

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!