Kangas Service Jam
lokakuussa 2015, teemana ikäihmiset
huhtikuussa 2016, teemana lapset
syyskuussa 2016, teemana mm. opiskelijat
Kangas Service Jam -tapahtumien sarjassa ideoidaan digitaalisia palveluja Jyväskylän Kankaan alueelle. Tapahtumassa yhdistyivät uusin teknologia, palveluiden muotoilu ja tuoreet ideat. Tavoitteena tapahtumissa on ideoida vähintään 100 uutta digipalvelua.
3.jamit syyskuussa 2016: Kolmansissa Kangas Service Jameissa muotoiltiin ideoita uusien, edellisellä viikolla aloittaneiden tietojärjestelmätieteen opiskelijoiden kanssa. Uutena teemana oli opiskelijoiden arki ja juhla. Ideointityötä varten oltiin ensi kertaa Kankaalla, Pergamenttihallissa ja työn tuloksena syntyi 354 ideaa!
Idea #250: Ekologisuudesta kertova taide
Näkyvä taideteos, esimerkiksi Kankaan savupiippuun, joka muuttuu alueen asukkaiden ekologisuuden mukaan.
Idea #74: Opiskelijan siivousapu
Siivousassistentti seuraa opiskelija-asunnon siisteyttä ja muistuttaa siivoamisesta.
Ideat #5, #168 ja #199: Älykäs ostoskärry
Kärryyn kiinnitetty näyttö kertoo mistä haluamasi tuotteet löytyvät. Ja miksi pitää nostaa kärryyn kerätyt tavarat hihnalle? Fiksu ostoskärry lukee tavaroiden viivakoodit ja itsepalvelukassalla ei tarvitse muuta kuin maksaa.
Idea #309: Kankaan alueen oma kauppapaikka verkossa
Ihmiset voivat myydä kasvihuoneittensa tuotteita, käsitöitä tai myydä vanhoja tavaroitaan. Idean voi yhdistää kuljetuspalveluun.
Idea #18: Fiksut pyykkipojat
Pyykkipoikiin sensorit, jotka mittaavat kosteutta sekä itse pyykeistä että ilmasta. Ilmoittaa pyykkääjälle kun pyykit ovat kuivia tai alkaa hälyttää, jos ulkona alkaa sataa.
Idea #267: Robottipysäköintitalo polkupyörille
Idea #202: Vaihda maisemaa!
Näkymän vaihtaminen ulkoikkunaan onnistuu siihen upotetun teknologian avulla ja voit vaihtaa Kankaan alueen maiseman kotikylän raitiksi tai suurkaupungin valoiksi.
Idea #58: Pukeutumista helpottava sovellus
Sovellus kerää säätietoja alueilta, joissa tulet päivän aikana liikkumaan (koti, työ, harrastukset). Sovellus suosittelee pukeutumista säätilan ja ennusteen mukaisesti.
Idea #59: Virtuaalinen Personal Trainer
Voit aktivoida RFID-tunnisteella kuntosalilaitteen, joka säätää vastuksen kuntosaliohjelman mukaisesti ja opastaa suorituksessa.
Idea #136: Uusia ja vanhoja leikkejä lisätyn todellisuuden avulla
Lasten leikkikentille virtuaalisia leikkejä, kuten maalaaminen ja piirtäminen lisätyn todellisuuden avulla.
Idea #77: Tulipalohissi
Tulipalohissi toimii erityisesti tulipalon aikana, talon ulkopuolella. Hissi tietää onko asukkaita kotona tai ovatko he jo pelastautuneet asunnosta.
Idea #194: Raiteet hyötykäyttöön
Käytöstä poistuneille junanraiteile vanhoja junanvaunuja, joihin voi tehdä liiketilaa.
Idea #93: LiikuntaTinder
Tennikseen ja kössiin tarvitaan kaksi pelaajaa. LiikuntaTinderin avulla voit etsiä pelikaverin, joka pelaa kanssasi samalla tasolla.
Idea #129: Yleisten tilojen varaaminen Kankaan portaalista
Elektroninen varausjärjestelmä liikuntavuoroille Kankaan alueella. Voit varata omaan käyttöön tiloja tai esimerkiksi osallistua muiden yleisiksi ilmoittamiin tapahtumiin ja liikuntavuoroihin.
Idea #62: Älylasit muistisairaille
Muistisairaiden älylasit, jotka kertovat muistisairaille tietoja kohtaamistaan henkilöistä. Lasit voivat myös neuvoa arkipäivän asioissa, kuten muistuttaa lääkkeistä tai neuvoa tien kotiin.
Idea #89: Fiksu tapetti helpottaa sisustamista
Erityisen tapetin avulla voit tehdä mistä vain kodin pinnasta näytön, jossa esittää elokuvia, johon kiinnittää muistilappuja ja dokumentteja tai johon vaihdetaan kukkakuosi joka kuukausi.
Idea #220: Himmenevät katuvalot ja liikennevalot
Sensoritunnisteiset katuvalot ja liikennevalot, joiden valo voimistuu ihmisen tai auton saapuessa lähelle. Säästää sähkö ollessaan himmeinä.
Idea #117: Virtuaaliluokkahuone
Videoidusta luennosta jää useita tärkeitä elementtejä puuttuumaan. Et pääse osallistumaan keskusteluun, kysymään tai seuraamaan muiden kurssilaisten reaktioita luentoon. Virtuaalitodellisuuden tai lisätyn todellisuuden avulla myös etäopiskelijoilla on mahdollisuus olla "läsnä" olematta paikalla.
Idea #133: Sensoreita ja tekoälyä yhdistävät elvytyskädet
Idea #100: Henkilökohtaisempi verkkokauppa
Henkilökunnan hyödyntäminen verkkokaupoissa. Palvelun avulla voit ostaa ruokaa netistä ja nähdä videokuvasta millaisia tuotteita kaupan työntekijä kerää. Tarpeen tullen voit neuvoa verkkoyhteyden yli työntekijää ottamaan vaihtoehtoisia tuotteita tai vaikka hieman kypsempiä hedelmiä.
Idea #175: Opiskelija-asunnon yhteiskäyttöiset tavarat
Kerrostalon yhteinen varastointi- ja lainausjärjestelmä, esimerkiksi porakoneille ja muille laitteille.
Idea #187: Muista sateenvarjo ja avaimet!
Äly(ovi)matto, joka voi ovella muistuttaa käyttäjää tämän tarvitsemista asioista ennen asunnosta poistumista.
Idea #210: Sosiaalinen TV:n katselu
Voit keskustella muiden jalkapalloa tai reality-sarjaa seuraavien asukkaiden kanssa ohjelmasta chatissa.
Idea #137: Virtuaalikirpputori
Voit sovittaa vaatteita virtuaalisesti näytön edessä, joka näyttää kirpputorivaatteet puettuna yllesi. Asukkaat voivat ilmoittaa asioita myytäväksi virtuaalikirpputorille ilman, että niitä tarvitsee viedä fyysisesti myytäväksi.
Idea #232: Vapaaehtoistyön tarjoaminen ja vastaanottaminen Kankaan alueen portaalissa.
Idea #324: Biokaasun tuotanto paikallisesti
Biopolttoaineen tuotantolaitos kaupunginosan sisällä. Jätteet kerätään paikallisesti ja hyödynnetään energiantuotannossa.
2.jamit huhtikuussa 2016: Toisessa Kangas Service Jamissa ideoitiin palveluja lapsille, lapsenmielisille ja lapsiperheille. Aiheita olivat lasten luovuus, osallistaminen ja lapsiperheiden arki. Ideoita syntyi nopeasti ja sadan idean tavoite ylittyi reilusti!
Ideat #8, #17 ja #110: Lapsenvahti-Tinder ja kaveri-Tinder
Lapsenvahdin löytämiseen tarkoitettu Tinder -tyylinen sovellus tarjoaa paitsi vanhemmille mahdollisuuden löytää lapselleen lapsenvahti, myös ikäihmisille mahdollisuuden saada lapsista juttuseuraa eläkepäivien ratoksi. Kankaalta löytyisi myös lapsille suunnattu, uusien kaverien löytämisen avuksi suunniteltu Tinder- sovellus. Sovelluksessa ei näkyisi valokuvia vaan ainoastaan lapsen ikä, harrastukset ja esimerkiksi tämän lempielokuvat.
Idea #10: Lapsille virtuaalilasit ruokakauppoihin
Kankaalla ei nähtäisi tylsyydestä ruokakaupoissa itkeviä tai muutoin valittavia lapsia, sillä lasten olisi mahdollista muuntaa kauppamatka hauskaksi peliksi virtuaalilasien avulla. Laseilla voitaisiin helpottaa vanhempien elämää myös muin tavoin, sillä kaiken muun lisäksi lasit piilottaisivat lelu- ja makeishyllyt pelielementtien taakse, pelastaen väsyneet vanhemmat monilta lasten itkun sävyttämiltä väittelyiltä.
Idea #18: Lapsille Uber-tyylinen kimppakyytisovellus
Sovelluksesta löytyy lapsille kyyti harrastuksiin, kouluun tai kaverin luo. Tarvittaessa matkan voi myös maksaa sovelluksen kautta.
Idea #54: Älyseinät odottavan aikaa lyhentämässä
Älyseinät ympäri Jyväskylän Kangasta viihdyttävät esimerkiksi linja-autoa tai lääkäriaikaansa odottavia jyväskyläläisiä. Linja-autopysäkillä läpinäkyvät älynäytöt tarjoavat lisättyyn todellisuuteen pohjaavia pelejä, joita voisi pelata yksin, kaksin tai suuremmalla joukolla. Virtuaaliset värityskirjat sen sijaan antavat tekemistä neuvola-aikaansa odottaville pienille lapsille.
Idea #62: Älykäs urheilukenttä
Älykkäällä urheilukentällä ei tekeminen lopu! Älykenttä opettaa lapselle uusia urheilulajeja hänen mieltymystensä mukaan. Lapsi oppii helposti uusia lajeja, sillä kenttä opettaa säännöt ja antaa neuvoja. Leikkiä voi yksin tai ryhmässä. Esimerkiksi jalkapalloa voi harjoitella yksin robottimaalivahtia vastaan, jolloin robotin osaamistaso määräytyy lapsen taitotason mukaan.
Idea #79: Lääkelähettipalvelu 24/7
Keskellä yötä nousee kuume, mutta minkäpä sille mahtaa. Väärin! Drone-lennokki tuo lääkkeet suoraan kotiin vaikka kolmelta aamuyöllä.
Idea #86: Eroahdistuksen estävä kloonihologrammi
Uuden kloonihologrammin avulla voit nyt olla samaan aikaan sekä kotona että töissä! Hologrammisi luo illuusion läsnäolostasi käyttäytyen samalla tavoin kuin sinä ja vähentää näin eroahdistusta lemmikeille ja lapsille. Hologrammin läsnäolo estää myös murtovarkauksia.
Idea #88: Yhteistarkkailtavat turvakamerat
Miksi jättää turvakamerat ainoastaan virkavallan tarkkailtavaksi? Enää ei tarvitse sokeasti luottaa vartijoihin, sillä varmasti joku talon asukkaista tarkkailee koko ajan. Järjestelmä suojaa älylaitteita ilkivallalta ja luo turvallisuuden tunnetta. Vanhemmat voivat myös valvoa lasten leikkejä sisältä ulkona olevien turvakameroiden avulla.
Idea #89 ja #94: Internet pois päältä!
Eikö Facebook-riippuvaisella äidillä ole ikinä aikaa leikkiä? Pelaako aviomies pleikkaria yöhön asti? Olemme huomanneet saman ongelman. Uuden sovelluksemme avulla lapset voivat katkaista vanhemmilta netin nappia painamalla, niin että vanhemmilla jää aikaa muuhunkin. Saman voivat myös tehdä puolisot toisilleen.
Idea #95: Ruutuajan tienaaminen kotitöillä
Sekä vanhemmat ja lapset tienaavat ruutuaikansa kotitöillä. Kannattaa olla ahkerana ettei jää lempiohjelma katsomatta!
Idea #98: Kankaan vikailmoituspalvelu
Palvelu, johon voidaan ilmoittaa ongelmista niin ulko- kuin sisätiloissa. Viat voidaan talkoovoimin tai tarvittaessa ammattilaisten voimin korjata. Ilmoituksen voi tehdä reistailevasta älyseinästä tai vuotavasta bussikatoksesta.
Idea #100: Ekologinen valaistus
Kankaan alueen julkinen valaistus mukautuu luonnollisen valon määrään ja reagoi liikkeeseen alueella. Katulamput syttyvät tervehtimään yön kulkijaa ja himmenevät auringon noustessa.
Idea #101: Kotityö-sovellus
Eikö CV:ssä näyttäisikin hyvältä 10 vuoden kokemus kotitöistä? Nyt se on mahdollista, nimittäin uuden sovelluksen avulla pystyt keräämään hyödyllistä työkokemusta ihan vain kotona ollessasi. Etenkin nuorille erinomainen mahdollisuus osoittaa ahkeruutta ensimmäistä kesätyötä varten.
Idea #124: Kankaan tori
Toripaikalla asukkaat voivat myydä ylimääräisiä tavaroita tai leipomuksia. Äly-ilmoitustaulu kertoo torialueen tapahtumista ja itse tori modulaarinen fyysinen rakennelma, joka on tarpeen mukaan muokattavissa. Nuoret voivat myös tienata torilla viikkorahaa myymällä leivonnaisia ja toisaalta alueen ravintoloitsija voi myydä ylijäämäruokiaan.
Idea #129: Älypulpetti
Pulpetti toimii kuin tabletti, johon pystyy asentamaan sovelluksia, joissa on tehtäviä. Opettaja kontrolloi mitä tehtäviä milloinkin tehdään. Opiskelijoiden ei myöskään tarvitse esittää omia vastauksiaan koko luokan edessä, vaan opettaja näkee suoraan sovelluksesta mitä kukin on vastannut ja mihin tehtäviin tarvitaan lisää opetusta.
Idea #133: Sadesuojasienet
Ympäristöön sijoitettuja valaisimia, jotka reagoivat sateeseen liikkeellä ja äänellä. Sateen tullessa katos aukeaa ja katoksen alla kuuluu "tuulikellomaisia" ääniä sateen voimakkuuden mukaan. Poutasäällä sienet toimivat ulkovalaisimina.
Idea #139: Puhuva hissi.
Sano hyvästit ahdistaville hissimatkoille. Kankaan hissit aloittavat smalltalkin puolestasi esittelemällä esimerkiksi uudet naapurisi. Yksinmatkustaessa hissi tunnistaa kasvosi ja soittaa Spotifystä lempimusiikkiasi.
Ensimmäiset jamit lokakuussa 2015: Ensimmäisessä tapahtumassa ideoitiin palveluja ikäihmisten tueksi, tulevaisuuden markkinointiin ja nuorten liikuntaan. Dokumentoituja ideoita syntyi tasan sata!
Idea #55: Fyysinen läheisyys Internetin välityksellä
Älykkäiden vaatteiden avulla voidaan simuloida fyysistä kosketusta. Näin niin vanhukset kuin vaikkapa työmatkan tilapäisesti erottamat pariskunnat voivat kokea simuloitua fyysistä läheisyyttään läheistensä kanssa olematta kuitenkaan fyysisesti samassa tilassa.
Idea #23: Biometriset lukot
Kodit ja julkiset tilat voisivat avainten sijasta (tai lisäksi) aueta myös biometrisin tunnistein, kuten asukkaan sormenjäljellä. Tämä lisäisi paitsi turvallisuutta, myös helpottaisi jokaisen elämää, kun kodin avaimia ei enää tarvitsisi kantaa mukana. Erityisesti tämä hyödyttäisi muistisairaita vanhuksia.
Idea #14: Ruoan tilaaminen Internetistä
Ruoan tilaaminen suoraan kotiovelle, kodin lähelle kylmäsäiliöön tai kotiovella sijaitsevaan kaksipuoleiseen jääkaappiin. Säästää sekä aikaa että auttaa esimerkiksi liikuntarajoitteisia ja vanhuksia selviämään arjen askareista.
Idea #78: Vihreä älyteknologia
Älykotien ja -kaupunkien laitteistot ovat erittäin hyvä tapa säästää energiaa ja vähentää ympäristölle haitallisia päästöjä. Älykodin valaisujärjestelmä voi esimerkiksi himmentää asunnon valaistusta luonnollisen valon määrän mukaan ja toisaalta myös sammuttaa eri tilojen valot, mikäli käyttäjä ei näitä tiloja näytä käyttävän, ja erityisesti mikäli käyttäjä poistuu asunnostaan.
Idea #12: Muuttuvat pelikentät
Nuoret laittavat virtuaalilasit silmilleen tyhjän seinän edessä. Lasit projisoivat seinälle squashin kaltaisen pelin, jossa hajoitetaan virtuaalisia tiiliä lyömällä seinään oikeaa palloa.
Idea #39: Älysilmälasit ja mainonta
Älylasien avulla käyttäjille voidaan näyttää heille kohdistettua, juuri sillä hetkellä relevanttia mainontaa jatkuvasti. Läheinen ravintola saattaa esimerkiksi lounasaikaan kaupungilla kävelevälle henkilölle esittää älysilmälasien avulla lounastarjouksensa tämän liikkuessa ravintolan läheisyydessä.
Idea #62: Älykäät valot
Älykäs valaisujärjestelmä säätelisi asunnon valaistusta sekä automaattisesti että tarvittaessa käyttäjän pyynnöstä. Järjestelmä esimerkiksi himmentäisi valaistusta luonnollisen valon määrän ollessa suuri ja vastaavasti kirkastaisi asunnon valaistusta luonnollisen valon määrän ollessa pieni.
Idea #95: Tulevaisuuden keittiö
Robottiapulainen (Watson-dinosaurus) tai erinäiset älykkäät kodinkoneet (jääkaappi, hella) auttaisivat käyttäjää ruoanlaitossa. Älylaitteet tekisivät käyttäjän puolesta ruokatilaukset nettiruokakaupoista ja avustaisivat tätä kokkauksessa näyttämällä tai kertomalla tälle reseptin ja auttaen tätä ruoanlaitossa reseptiä yksi askel kerrallaan seuraten. Älykäs hella voisi seurata ruoan lämpötilaa ja niin edelleen.
Idea #3: Robottilemmikki
Robottilemmikki tarjoaisi paitsi sosiaalista kanssakäymistä sitä kaipaaville myös informaatiota (äly)kodin tilasta. Potentiaalisesti robotti voisi toimia älykodin järjestelmiä integroivana ylimmän tason järjestelmänä ja näin ollen se personifikoisi koko älykodin.
Idea #26: Terveydentilan automaattinen seuranta
Ihmisten terveyttä voisivat seurata sekä heidän mukanaan kantamat älylaitteet, kuten älykellot ja -silmälasit, että kotien älylaitteet. Älykello voisi mitata ihmisen unta, kun taas äly-WC voisi arvioida tämän terveydentilaa ruumiineritteitä analysoimalla.
Idea #47: Kerroskuljetin
Kerrostalojen ulkopuolella sijaitseva kerroskuljetin korvaisi hissit Jyväskylän kankaan alueella. Kerroskuljetin ajaisi hissin tehtävän, mutta säästäisi sijainnillaan tilaa rakennuksen sisältä. Kerroskuljetin toimisi myös samalla sisäänkäyntinä taloihin ja niiden asuntoihin.
Idea #73: Elämyshuone
Elämyshuone hyödyntäisi virtuaalitodellisuutta tuodessaan käyttäjälleen elämyksiä eri puolilta maailmaa, hänen omista muistoistaan tai jopa täysin kuvitteellisista maailmoista. Ikänsä maalla asunut ihminen, joka on aikuisiällä tai vanhana muuttanut kaupunkiin, saattaa toisinaan kaupungin vilskeessä kaivata maaseutua. Tällaiselle ihmiselle elämyshuone tarjoaisi paluun menneisyyteen ja tuttuihin ja turvallisiin maisemiin edes väliaikaisesti. Ylipäänsä kuka tahansa voi eläytyä hetkeksi aivan muihin maailmoihin omassa kodissaan.
Idea #51: Virtuaalimatkailu
Virtuaalitodellisuutta hyödyntämällä voitaisiin järjestää yhteisöllisiä virtuaalisia turistimatkoja esimerkiksi ulkomaisiin lomakohteisiin asukkaan omalta kotisohvalta käsin.
Idea #23: Virtuaalinen haamupyöräilijä
Virtuualilasit päähän ja polkupyörän selkään! Edelläsi ajaa haamupyöräilijä, joka kuvastaa edellisen pyörälenkkisi vauhtia. Pääsetkö tällä kertaa ohi?
Idea #80: Hubit, yhteisön ryhmätyöskentelytilat
Hubeissa eri yrityksissä työskentelevät (etä)työntekijät voivat työskennellä samoissa tiloissa ja verkostoitua sekä tehdä yhteistyötä. Hubit tarjoavat myös aloitteleville Start Up -yrityksille toimitiloja, mikäli heillä ei vielä toimitiloja ole. Hubista voit varata yhden tuolin tai koko Pergamenttihallin; toimitiloja tarpeen mukaan.
Idea #33: Automaattinen liikuntatapahtumien videokuvaus
Robottikamerat tallentavat höntsäilypelin tai yrityksen liikuntatapahtuman. Peliä ei tarvitse keskeyttää selfien ottamiseksi. Tärkeitä tilanteita voi katsoa jälkikäteen hidastettuna.
Idea #7: Infotaulut Kankaalla
Keskeisillä sijainneilla olevat infotaulut auttavat asukkaita ja vierailijoita löytämään haluamansa palvelut alueelta. Mahdollisuus chattiin asiakaspalvelijan kanssa joka osaa opastaa tarkemmin asiakkaan tarpeen mukaan.