Pääsivu | Kampuskartta || Opetus | TeXopas | Maxima-opas

What every Maxima

Hyviä (ilmaisia) tietokoneohjelmia

Tälle sivulle on listattu muutama kirjoittajan käytössä oleva ilmainen, matemaatikonkin käyttöön hyvin soveltuva ohjelma.

(La)TeX

Opettele käyttämään LaTeXia matematiikan kirjoittamiseen. Se vaatii aluksi hieman harjoittelua, mutta maksaa vaivan. (Kaikki, jotka ovat käyttäneet MS-wordia matematiikan kirjoittamiseen, valittavat kuinka vaikeata se on; LaTeXin käyttäjät eivät).

LaTeX löytyy verkosta ilmaiseksi. Opastusta ja linkkejä löytyy sivulta TeXopas.

Maxima

Maxima on laaja, varsinkin symboliseen laskentaan suunniteltu ohjelma. Maximalla voidaan sieventää lausekkeita, jakaa polynomeja tekijöihin, ratkaista yhtälöitä, derivoida, integroida, kehittää funktioita taylorin sarjoiksi, ratkaista differentiaaliyhtälöitä. Maximassa on matemaattiseen käyttöön sopivat monipuoliset piirtotyökalut sekä lisäksi ohjelmointikieli, jolla Maximan toimintoja voidaan laajentaa.

Mikroluokkien koneisiin on Maximan käyttöä varten asennettu osin graafinen käyttöliittymäohjelma wxMaxima (syötteet rivinkomentoina, mutta tulokset "graafisina").

Opastusta ja linkkejä löytyy sivulta Maxima-opas.

Octave

Ilmainen versio Matlabista; varsinkin vektori- ja matriisilaskentaan, grafiikkakin on monipuolista. Octaven kotisivulle

GeoGebra

Helppokäyttöinen, ilmainen matematiikkaohjelma (varsinkin geometriaan?); löytyy GeoGebran kotisivulta. Ohjelmaa voi käyttää verkon kautta asentamatta sitä koneelle.

Inkscape

Vapaankäden piirto-ohjelma (vektorigrafiikka). Ohjelmalla voi muokata mm. monien ohjelmien Encapsulated PostScipt -muodossa (EPS) tuottamia kuvia ja muuttaa niitä esimerkiksi PDF-muotoon. Inkscapen kotisivulle

GIMP

Ilmainen "Photoshop"; rasterigrafiikkakuvien (digitaaliset valokuvat yms) muokkaamiseen. GIMPin kotisivulle


No computers were harmed by Microsoft products during the creation of these webpages.