php.jpgJohdatus PHP-kieleen

Sisällysluettelo

JohdantoSyntaksiTietotyypitMuuttujatOperaattoritKontrollirakenteetTaulukotFunktiotLomakkeetTietokantaEvästeetSessiot

www.php.net

Johdanto

Mikä on PHP? ylös

Paras tietolähde on PHP:n kotisivu: www.php.net.

PHP on kehittäjiensä mukaan yleiskäyttöinen skriptikieli, joka soveltuu erityisesti web-sovelluskehitykseen. Kieli on siis suunnattu dynaamisten web-sivustojen toteuttamiseen eli sivustojen toiminnallisuuden rakentamiseen. PHP:n syntaksi muistuttaa C-kieltä, Javaa ja Perliä. Kielenä PHP on helppo oppia.

PHP:llä voi dynaamisten web-sivustojen lisäksi tehdä myös komentorivisovelluksia ja jopa graafisia käyttöliittymiä, mutta parhaimmillaan se on web-sovelluskehityksessä. Muihin tarkoituksiin löytyy varmasti parempiakin työkaluja.

PHP on lisenssivapaa open source -tuote, jota siis kuka tahansa voi käyttää maksutta myös kaupallisiin tarkoituksiin. PHP-tuki on saatavissa kaikkiin yleisimpiin web-palvelimiin. PHP on myös saatavissa useisiin eri käyttöjärjestelmiin.

Kielenä PHP on helppo aloittelijoille oppia. Se soveltuu kuitenkin hyvin myös ammattimaiseen käyttöön. Se sisältää mm. tuen useimmille yleisesti käytetyille tietokannoille. PHP:ssa on myös olio-ominaisuuksia, mutta yleisesti käytössä olevissa versioissa ne ovat vielä jonkin verran puutteelliset.

Kuinka PHP toimii? ylös

Tavallisessa tapauksessa asiakkaan pyytäessä palvelimelta staattista HTML-sivua, palvelin yksinkertaisesti palauttaa asiakkaalle pyydetyn sivun. PHP-sivuilla toiminnallisuuden toteuttava koodi kirjoitetaan HTML-koodin sekaan. Sivut nimetään tavallisesti .php-päätteisiksi, mutta joskus näkee käytettävän esim. päätteitä .php3 tai .php4, jotka ilmaisevat samalla PHP:n version. HTTP-palvelimen asetuksissa määritellään, minkä päätteen omaavat tiedostot lähetetään PHP-tulkille käsiteltäväksi. PHP-sivua kutsuttaessa palvelin toimii seuraavan kuvan mukaisesti.

PHP:n toiminta

Http-palvelin tunnistaa palvelua pyydettäessä tiedoston päätteen perusteella, että kysymyksessä on PHP-sivu. Siinä tapauksessa palvelin välittää ensimmäisenä PHP-tulkille pyynnön esiprosessoida pyydetty sivu. PHP-tulkki kääntää ja suorittaa tiedoston sisältämän PHP-koodin. Lopputuloksena PHP-tulkki palauttaa http-palvelimelle pelkkää HTML-koodia. Lopuksi http-palvelin palauttaa asiakkaalle HTML-koodin. PHP-koodi on siis olemassa ainoastaan palvelimella. Asiakas ei näe sitä missään vaiheessa.