Keskisuomalainen 25.1.1999

Internet-Jumalanpilkasta ei nosteta syytettä

Jyväskylä

Jukka Rusi

30-vuotiasta Jyvaskylan yliopiston opiskelijaa vastaan ei nosteta oikeudessa syytettä jumalanpilkasta ja julkisesta kehottamisesta rikokseen. Opiskelija oli viime marraskaun alkupuolen ja joulukuun 14. paivan valisena aikana Jyväskylässä julkisesti pilkannut jumalaa laatimalla Internet-kotisivuilleen kirjoituksen, jossa han toteaa jumalan olevan mm. sadistisen pedofiilin seka mainitsee muita herjaavia tekonimikkeitä.

Päätöksen syyttamättä jättämisestä on tehnyt kihlakunnansyyttäjä Olli Santanen.

Opiskelija kirjoittaa mm. etta "täten pilkkaan Jumalaa". Lisaksi mies on kirjoituksessaan todennut, etta "pilkatkaa avoimesti ja julkisesti Jumalaa. Tämä on kehoitus". Näin hän on yleisesti tietoonsaatetussa kirjoituksessa kehoittanut rikoksen tekemiseen.

Opiskelija on kiistanyt syyllisyytensa ja katsoo, ettei hänen internet-kotisivunsa ole julkinen, koska siinä varoitetaan loukkaavasta materiaalista. Han selittäätarkoittavansa jumalalla näkymätöntä vaaleanpunaista yksisarvista.

Syyttäjä katsoo, etta kotisivut ovat julkisia. Syyttäjän mukaan teolla on ollut tahallisuus.

Opiskelija itse toteaa pilkkaavansa jumalaa ja käyttää tästä ilmaisuja jotka yleisessa kielenkaytossä todetaan herjaaviksi.

Syyttäjä katsoo opiskelijan syyllistyneen tekoihin, mutta ne johtuvat pikemminkin tekijan ymmärtämättömyydestä, joten rikosta on pidettävä vähaisenä. Rangaistus olisi korkeintaan sakko tai tuomitsematta jättäminen joten syytetoimiin ei ryhdytä.