Käynnissä olevat tutkimusohjelmat ja tutkimusalueet

Tällä sivulla saat tietoja tietojenkäsittelytieteiden laitoksella tapahtuvasta tutkimuksesta. Projektin otsikkoa napsauttamalla pääsee katsomaan projektin kuvausta, jos otsikko näkyy hyperlinkkinä. Esittelyt ovat projektien itsensä tekemiä.

Ohje kuvauksen saamiseksi palvelimeen. Sama Postscript-muodossa.

Tutkimuksesta on juuri valmistumassa uusi esite. Siinä on lyhyt esittely kaikista käynnissä olevista tutkimusprojekteista.

Tutkimusohjelmat on jaettu kahdeksaan pääryhmään.


I Tietojärjestelmien suunnittelumenetelmät- ja välineet

Tutkimustyön tavoitteena on kehittää, rakentaa ja arvioida tietojärjestelmien suunnittelumenetelmiä ja välineitä. Tutkimuksessa pyritään kehittämään uusia suunnitelumenetelmiä, arvioimaan niiden käyttöä laboratorio- ja kenttäolosuhteissa sekä rakentamaan niitä tukevia välineitä. Välineiden rakentamisessa pyritään yleisiin, menetelmistä riippumattomiin ratkaisuihin ja arkkitehtuureihin. Eräs erityisalue on menetelmien määrittelyyn ja sovittamiseen kehitetyt välineet (metamallintaminen).

  1. Tietokoneavusteinen menetelmien kokoaminen ja tuki (MetaPHOR- projekti)
  2. Tietojärjestelmien suunnitteluvälineiden vertailu ja valinta
  3. EXCEPT-projekti (Poikkeusten käsittely tietojärjestelmissä)
  4. Tietojärjestelmien suunnittelumetodologioiden analysointi
  5. Tietotekniikan käyttöönotto

II Tietojärjestelmien sovellukset

Tutkimustyön tavoitteena on kehittää ja arvioida uusia tietojärjestelmien sovelluksia ja niiden käytettävyyttä. Tutkimukselle pyritään saamaan tietoa erilaisten tietojärjestelmien teknisistä piirteistä ja niiden toteutusarkkitehtuureista sekä niiden organisatorisista toimintaympäristöistä. Erityisenä huomion kohteena ovat uudet ja teknologisesti kypsymättömät tietojärjestelmäsovellukset, jotka palvelevat organisaatioiden johtoa ja eri asiantuntijaryhmiä.

  1. Tietokoneavusteinen ryhmätyö
  2. Mittaustietojärjestelmät
  3. EIS-projekti (Ylimmän johdon tietojärjestelmät)

III Tietojärjestelmien johtaminen ja arviointi

Tutkimustyön tavoitteena on kehittää lähestymistapoja ja teorioita tietohallinnon toiminnan onnistumisesta ja sen johtamisesta. Tutkimuksen kohteena on erilaisten tietohallinnon evoluutiomallien kehittäminen ja arviointi sekä organisaatioiden oppiminen tietotekniikan käytössä ja johtamisessa. Erityinen tutkimuskohde on kuinka organisaatiot oppivat tai eivät opi virheistään (tietojärjestelmien epäonnistuminen) ja kuinka epäonnistumisia voidaan välttää.

  1. Tietojärjestelmien (epä)onnistumisen teoria

IV Elektronisten dokumenttien hallinta ja elektroninen kaupankäynti

Tutkimuksissa on tavoitteena kehittää malleja ja menetelmiä elektronisten dokumenttien ja niihin sisältyvän tiedon hallintaan ja sekä tutkia elektronisen kaupankäynnin mahdollisuuksia. Tutkimusalueen hankkeissa paneudutaan suurten dokumenttikokoelmien, organisaatioiden välisen tiedon siirron, rakenteisen tekstin (esim. SGML-muotoiset dokumentit), hypertekstin ja sähkömarkkinoinnin ongelmiin.

  1. Tekstin ja hypertekstin mallintaminen
  2. Rakenteisen tekstin suodattaminen
  3. Kansainvälinen ovt-standardointi
  4. Maataloustuotteiden sähkömarkkinointi

V Sääntöpohjaiset asiantuntijajärjestelmät

Tutkimuksen tavoitteena on kehittää sääntöperusteisten asiantuntijajärjestelmien rakentamisen ja käytön apuvälineitä sekä sääntöjen ja niiden muodostamien joukkojen kuvaamisen, analysoinnin ja käsittelyn tekniikoita ja menetelmiä.

  1. Urheilun asiantuntijajärjestelmät
  2. Asiantuntijajärjestelmien validointi
  3. Tietämyksen esittäminen

VI Oliokeskeinen lähestymistapa

Tutkimuksen tavoitteena on arvioida ja kehittää oliokeskeistä lähestymistapaa soveltaen sitä tietojenkäsittelyn eri osa-alueisiin. Oliokeskeisyys nousi 1980-luvulla yhdeksi tietojenkäsittelytieteen yhtenäistäväksi ajattelutavaksi, joka soveltuu ohjelmointikielten lisäksi mm. tietokantoihin ja tietojärjestelmien ja ohjelmistojen analysointi- ja suunnittelumenetelmiin. Tutkimuksessa analysoidaan, vertaillaan ja kritisoidaan olemassa olevia oppirakennelmia ja artefakteja, erityisesti ohjelmointikieliä. Samalla pyritään muodostamaan omia teorioita ja soveltamaan niitä käytäntöön mm. rakentamalla prototyyppijärjestelmiä.

  1. Oliokeskeiset kielet ja järjestelmät
  2. Oliokeskeinen analyysi ja suunnittelu

VII Ohjelmointiympäristöt

Tutkimuksessa keskitytään tuottamaan edistyneitä ohjelmistoteknisiä ratkaisuja ohjelmistotuotannon keskeisiin käytännön ongelmiin. Tutkimus perustuu erityisesti ohjelmointikielten alueella saavutettuihin tuloksiin, joita sovelletaan konstruktiivisesti erilaisten ohjelmistotyökalujen tuottamisessa.

  1. Tietoliikenneohjelmistot
  2. Ohjelmistojen ylläpito

VIII Verkko- ja algoritmiteoria

  1. Tietojärjestelmien dynamiikan analyysi ja mallintaminen petriverkkopohjaisilla välineillä
  2. Avaruusverkot


Linkkejä muuhun laitoksen tietoon

Takaisin laitoksen kotisivulle