Ohjelmistoarkkitehtuurit 2012

Kurssi käsittelee perusasioita ohjelmistoarkkitehtuureista, niiden suunnittelusta ja toteuttamisesta. Samalla käsitellään ohjelmistoarkkitehtuureihin läheisesti liittyviä asioita, kuten ohjelmistokomponentteja, malleja ja mallikieliä, sekä ohjelmistokehyksiä. Vaikka ohjelmistoarkkitehtuurit eivät ole vain olio-ohjelmien yksinoikeus, käsittelemmen oliolähestymistavan tuttuuden vuoksi myös erityisesti olioarkkitehtuurin kehittämistä.

1 Suoritus

Kurssi suoritetaan osallistumalla luennoille ja pakollisiin demoihin. Demot sisältävät tehtäviä, jotka kartoittavat osaamista. Demomenestyksen perusteella päätetään myös tulevien luentojen aiheet. Idea on kuin testilähtöisessä ohjelmistokehityksessä: ensin testataan, sitten opetetaan ne asiat joita ei ymmärretä, jonka jälkeen taas testataan, ja tätä jatketaan, kunnes kaikki osaavat perustason asiat hyvin. Tällä tavalla et voi epäonnistua kurssin suorituksessa.

Jos taas haluat mahdollisuuden epäonnistua, voit lukea jonkin aiheeseen liittyvän kirjan ja tulla tenttiin. Kirjaksi käy esimerkiksi Koskimiehen ja Mikkosen Ohjelmistoarkkitehtuurit-kirja, jota kurssi seuraa hyvin paljon. Kirjaan liittyvät videot ja kalvot ovat tarjolla Tampereen teknisen yliopiston vastaavan kurssin sivuilla (kts. linkit alla).

2 Luennot

 1. Ensimmäinen luento: Kurssin esittely ja suoritustapa
 2. Toinen luento: Arkkitehtuurin määritelmästä, kurssin sisällöstä (luento on jatkoa ensimmäiselle)
 3. Kolmas luento: Laatu ja arkkitehtuurin suunnittelu
 4. Luentovideot ja kalvot Tampereelta
 5. Tarkemmin laadusta ja tyyleistä (kts. QASAR yllä)
 6. Edellinen jatkuu
 7. Tyylit (Bosch, Katso QASAR yllä)
 8. Tyylit (Koskimies & Mikkonen, katso kirja & Tampereen luennot)
 9. Mallit ja mallikielet (Patterns and Software: Essential Concepts and Terminology by Brad Appleton)
 10. Malli ja mallikielet
 11. Periaatteita olioarkkitehtuurille ja -suunnittelulle
 12. Refaktorointi ja Uudistaminen
 13. Muunneltavuuden hallinta, Tuoterunkoarkkitehtuurit
 14. Kehysohjelmistot

3 Demot

Demot ovat kurssilla pakollisia. Demot kestävät tunnin, ja niitä järjestetään neljästi viikossa torstaisin ja perjantaisin klo 10-12. Tarkemmat paikat näet Korpista. Muista ilmoittautua demoihin!

Demoissa tehdään suoritustavan vaatimia "testejä", eli viikkotenttejä, käyttäen Turun yliopiston ViLLE-järjestelmää. Ensimmäisistä demoista (kts. linkki alla) löydät ViLLEn osoitteen ja muut tarvitsemasi tiedot.

Demoja voi tehdä muuallakin ja muuhun aikaan, kunhan tekee ne viimeistään viikonloppuna, jotta aikaa tulevien luentojen valmisteluun jäisi edes hieman. Demot tehdään sitten rehellisesti, eikä kopioida kaverilta!

Huomaathan kuitenkin, että demojen testit, vaikka niillä oppimista arvioidaan, ovat ensisijaisesti opiskelun apuvälineitä. Niiden avulla näet, mitä osaat ja mikä kaipaa kertausta. Minä myös näen, mitä osataan ja mihin kaivataan kertausta. Voit myös aina opiskella asioita itse uudestaan, varsinkin kun luentojen määrä yllä kasvaa, ja testata osaamisesi uudestaan, sillä demojen tekemisen määrää ei ole rajoitettu.

 1. Tutustumme ViLLEen

2.- Tehtävät ViLLEssä

4 Linkkejä meille ja maailmalle

Päivämäärä: 2012-03-07 14:05:56 EET

Tekijä: Itkonen Jonne

Org version 7.8.03 with Emacs version 23

Validate XHTML 1.0