Avaa oh­je:
arit­me­tiik­ka
sym­bo­likir­joi­ta
++
-
3y3y
y ⋅ 3y*3
(3 + 4)(x + 5)(3+4)(x+5)
x + 1
y + 6
 (x+1)/(y+6) 
2
3
4
2 3/4
|x + 1||x+1|
x2nx^(2n)
x + 1sqrt x+1
nx + 1root(n)(x+1)

Osa ei toi­mi kai­kis­sa ti­lan­teis­sa.
Mui­ta­kin on: ln, log2, sin, div jne.
ver­tai­lut
sym­bo­li kir­joi­ta
<<
<=
==
!=
>=
>>
pe­rus­lo­giik­ka
sym­bo­li  kir­joi­ta  huo­mau­tus
/\ja; myös and kel­paa
\/tai; myös or kel­paa
¬!ei; myös not kel­paa
FFFepä­to­si
TTTto­si
UUUmää­rit­te­le­mä­tön
-->pro­po­si­tio­naa­li­nen imp­li­kaa­tio
<->pro­po­si­tio­naa­li­nen ek­vi­va­lens­si
&&&&oi­ko­sul­ku-ja
||||oi­ko­sul­ku-tai
päät­te­ly
sym­bo­li  kir­joi­ta  huo­mau­tus
==>
<==
<=>sa­mais­taa U ja F
===ei sa­mais­ta U ja F

Ali­päät­te­ly aloi­te­taan subproof ja lo­pe­te­taan subend. (Ali)päät­te­lyn en­sim­mäi­seen kaa­vaan voi­daan vii­ta­ta sa­nal­la original. Ali­päät­te­lyn alus­sa ole­va original viit­taa edel­li­sen ta­son en­sim­mäi­seen kaa­vaan. (Ali)päät­te­ly voi­daan ra­joit­taa jon­kin ole­tuk­sen täyt­tä­viin ta­pauk­siin kir­joit­ta­mal­la sen eteen assume kaa­va ;.
kvant­to­rit
sym­bo­likir­joi­ta
x:AA x:
x; 0 ≤ x < y:     AA x; 0 <= x < y:
x:EE x:
x; x + 2 ≠ z: EE x; x+2 != z:

(sym­bo­lien ; ja : vä­li­sen osuu­den syn­tak­si on ra­joi­tet­tu)

Mis­tä lo­gii­kas­sa on ky­se
Teh­tä­viä lu­kuun 2

Ala­lu­vun 2.1 teh­tä­viä

Kir­joi­ta kaa­va, jo­ka sa­noo, et­tä x on suu­rem­pi kuin 5. Vih­jeVar­mis­ta, et­tä pääl­lä ovat pie­net ei­vät­kä isot kir­jai­met. Pai­na kir­jain­ta x, sit­ten merk­kiä > ja lo­puk­si nu­me­roa 5.

tai

Kir­joi­ta mah­dol­li­sim­man ly­hyt kaa­va, jo­ka sa­noo, et­tä x on suu­rem­pi tai yh­tä­suu­ri kuin 5.

tai

Ole­te­taan, et­tä n voi saa­da vain ko­ko­nais­lu­ku­ar­vo­ja. Vas­taus­laa­ti­kos­sa val­miik­si ole­va kaa­va sa­noo, et­tä n on lu­ku­jen 3 ja 8 vä­lis­sä, ra­jat mu­kaan lu­kien. Ko­kei­le si­tä. Sit­ten kir­joi­ta sen ti­lal­le ly­hyem­pi kaa­va, jo­ka sa­noo sa­man asian.

tai

Hy­vin ly­hyt oi­kea vas­taus3 ≤ n ≤ 8

Pu­heen­ai­hee­na on ko­ko­nais­lu­vut. Käyt­tä­mät­tä sym­bo­lei­ta ≤ ja ≥ kir­joi­ta kaa­va, jo­ka sa­noo, et­tä x on suu­rem­pi tai yh­tä­suu­ri kuin 5. Vih­je 1Käy­tä hy­väk­si si­tä, et­tä ko­ko­nais­lu­ku­jen ta­pauk­ses­sa jo­kai­sel­la lu­vul­la on edel­tä­vä lu­ku. Vih­je 2x:n pi­tää ol­la suu­rem­pi kuin lu­kua 5 edel­tä­vä lu­ku.

tai

Pu­heen­ai­hee­na on reaa­li­lu­vut. Mu­ka­na ovat siis se­kä ko­ko­nais­lu­vut et­tä nii­den vä­liin jää­vät lu­vut. Käyt­tä­mät­tä sym­bo­lei­ta ≤ ja ≥ kir­joi­ta kaa­va, jo­ka sa­noo, et­tä x on suu­rem­pi tai yh­tä­suu­ri kuin 5. Et saa käyt­tää myös­kään sym­bo­lei­ta, joi­ta ei ole vie­lä esi­tel­ty. Vih­jeKäy­tä hy­väk­si si­tä, et­tä il­mauk­ses­sa ”suu­rem­pi tai yh­tä­suu­ri” on sa­na ”tai”.

tai

Ala­lu­vun 2.2 teh­tä­viä

Käyt­tä­mät­tä sym­bo­lia F kir­joi­ta mah­dol­li­sim­man ly­hyt kaa­va, jo­ka sa­noo ”epä­to­si”. (Kat­so tar­vit­taes­sa sym­bo­lien kir­joit­ta­mis­oh­jei­ta oi­kean reu­nan ylä­osas­ta.) Vih­jeKir­joi­ta ”ei ole to­si”.

tai

Pu­heen­ai­hee­na on reaa­li­lu­vut. Käyt­tä­mät­tä kum­paa­kaan sym­bo­leis­ta F ja pii­lo­tet­tuT, kir­joi­ta mah­dol­li­sim­man ly­hyt kaa­va, jo­ka sa­noo ”epä­to­si”.
Mo­ni­mut­kai­suus­ra­ja on käy­tös­sä

tai

Vaik­ka kaa­vas­sa ei oli­si muut­tu­jia, sen to­tuus­ar­vo saat­taa riip­pua pu­heen­ai­hees­ta. Ko­kei­le val­miik­si an­net­tua kaa­vaa ko­ko­nais­lu­vuil­la ja arit­me­tii­kas­sa mo­du­lo 10. Jäl­kim­mäi­nen tar­koit­taa si­tä, et­tä las­kun lop­pu­tu­lok­ses­ta ote­taan huo­mioon vain vii­mei­nen nu­me­ro.
 ko­ko­nais­lu­vut
 arit­me­tiik­ka mo­du­lo 10

tai

Ko­kei­le myös kaa­vaa sqrt(6) = 4 mo­lem­mil­la pu­heen­ai­heil­la.

Nyt pu­heen­ai­hee­na on kah­vi­tau­ko. K, T, M ja S tar­koit­ta­vat, et­tä hän ot­taa kah­via, tee­tä, mai­toa ja so­ke­ria. Sym­bo­lit F ja T ei­vät ole käy­tet­tä­vis­sä. Kir­joi­ta mah­dol­li­sim­man ly­hyt kaa­va, jo­ka tar­koit­taa sa­maa kuin F. Vih­jeKir­joi­ta ”otan ja en ota kah­via”.

tai

Pu­heen­ai­hee­na on reaa­li­lu­vut. Käyt­tä­mät­tä sym­bo­lei­ta ≤ ja ≥ kir­joi­ta mah­dol­li­sim­man ly­hyt kaa­va, jo­ka sa­noo, et­tä x on suu­rem­pi tai yh­tä­suu­ri kuin 5. Vih­jeSym­bo­lin ¬ koh­teen ym­pä­ril­lä tar­vi­taan sul­keet ”(” ja ”)”.

tai

”Pois­sul­ke­va tai” tar­koit­taa, et­tä lop­pu­tu­los on to­si täs­mäl­leen sil­loin kun toi­nen tai toi­nen mut­ta ei mo­lem­mat puo­let on to­si. ”Si­säl­lyt­tä­vä tai” tar­koit­taa, et­tä lop­pu­tu­los on to­si täs­mäl­leen sil­loin kun toi­nen tai toi­nen tai mo­lem­mat puo­let on to­si.

Min­kä to­tuus­ar­von ”(x = 2 ∨ x = 3) tai (x = 3 ∨ x = 4)” tuot­taa x:n ar­voil­la 2, 3, 4 ja 5, kun ”tai” on pois­sul­ke­va ja kun se on si­säl­lyt­tä­vä? (To­tuus­ar­vot voi kir­joit­taa FF ja TT.)
x = 2     pois­sul­ke­va     si­säl­lyt­tä­vä      tai     
x = 3     pois­sul­ke­va     si­säl­lyt­tä­vä      tai     
x = 4     pois­sul­ke­va     si­säl­lyt­tä­vä      tai     
x = 5     pois­sul­ke­va     si­säl­lyt­tä­vä      tai     

Kir­joi­ta mah­dol­li­sim­man ly­hyt kaa­va, jo­ka sa­noo sa­man kuin ”(x = 2 ∨ x = 3) pois­sul­ke­va-tai (x = 3 ∨ x = 4)”.

tai

Kir­joi­ta mah­dol­li­sim­man ly­hyt kaa­va, jo­ka sa­noo sa­man kuin ”(x = 2 ∨ x = 3) si­säl­lyt­tä­vä-tai (x = 3 ∨ x = 4)”.

tai

Kir­joi­ta mah­dol­li­sim­man ly­hyt kaa­va, jo­ka sa­noo sa­man kuin ”(x = 2 ∨ x = 3) ∨ (x = 3 ∨ x = 4)”.

tai

Otam­me käyt­töön seu­raa­vat pro­po­si­tio­muut­tu­jat:

KHän ot­taa kah­via.
THän ot­taa tee­tä.
MHän ot­taa mai­toa.
SHän ot­taa so­ke­ria.

Kir­joi­ta seu­raa­vat väit­tä­mät kaa­voi­na.

Hän ei ota kah­via.

tai

Hän ot­taa kah­via mai­don kans­sa.

tai

Hän ot­taa mai­toa tai so­ke­ria (tai mo­lem­pia).

tai

Hän ot­taa kaik­kea. Vih­jeTeh­tä­väs­sä ei ole mui­ta kei­no­ja vii­ta­ta sii­hen, mi­tä hän ot­taa, kuin K, T, M ja S. Kaa­va pi­tää ra­ken­taa nii­den avul­la.

tai

Hän ot­taa tee­tä il­man so­ke­ria.

tai

Hän ot­taa so­ke­ria vain kah­vin kans­sa, jos sil­loin­kaan. (Kaa­van täy­tyy sal­lia kah­vi se­kä il­man so­ke­ria et­tä so­ke­rin kans­sa.)

tai

Kir­joi­ta seu­raa­vat väit­tä­mät mah­dol­li­sim­man ly­hyi­nä kaa­voi­na. Saat­taa ol­la tar­peen käyt­tää sul­kei­ta ”(” ja ”)”. Osaan väit­tä­mis­tä on li­sät­ty tar­ken­nus ko­ros­ta­maan, et­tä ”tai” tul­ki­taan ku­ten lo­gii­kas­sa eli si­säl­lyt­tä­vä­nä ei­kä pois­sul­ke­va­na.

Hän ot­taa tee­tä tai kah­via, ja hän ot­taa myös mai­toa. (Hän voi ot­taa kaik­kia kol­mea.)

tai

Hän ot­taa tee­tä, tai hän ot­taa kah­via ja mai­toa. (Hän voi ot­taa kaik­kia kol­mea.)

tai

Hän ei ota se­kä mai­toa et­tä so­ke­ria. (Siis hän ot­taa vain tois­ta tai ei kum­paa­kaan.)

tai

Hän ot­taa mai­toa tai so­ke­ria, mut­ta ei mo­lem­pia.

tai

Kir­joi­ta seu­raa­vat väit­tä­mät mah­dol­li­sim­man ly­hyi­nä kaa­voi­na. Suo­ra kään­nös sa­nal­li­ses­ta il­mauk­ses­ta ei vält­tä­mät­tä tuo­ta mah­dol­li­sim­man ly­hyt­tä kaa­vaa, jo­ten saat­taa ol­la tar­peen il­mais­ta väit­tä­mä jol­lain toi­sel­la mut­ta sa­maa tar­koit­ta­val­la ta­val­la. Nyt­kin ”tai” tul­ki­taan ku­ten lo­gii­kas­sa eli si­säl­lyt­tä­vä­nä ei­kä pois­sul­ke­va­na.

En­sim­mäi­ses­sä vas­taus­ruu­dus­sa on val­mii­na kaa­va, jo­ka on muu­ten oi­kea, mut­ta ei ole mah­dol­li­sim­man ly­hyt. Ko­kei­le en­sin, min­kä­lai­nen pa­lau­te sil­lä tu­lee. Sit­ten älä pyy­hi si­tä pois, vaan li­sää sen pe­rään <=> ja oma vas­tauk­se­si. Niin toi­mi­mi­ses­ta on se hyö­ty, et­tä muu­ten oi­kea mut­ta ei tar­peek­si ly­hyt kaa­va jää nä­ky­viin. Se voi ol­la avuk­si ly­hyem­män, sa­maa tar­koit­ta­van kaa­van kek­si­mi­ses­sä.

Hän ei ota mi­tään. Vih­jeEi ole niin, et­tä hän ot­taa jo­ta­kin.

tai

Hän ot­taa tee­tä mai­don kans­sa tai il­man.

tai

Hän ot­taa so­ke­ria vain kah­vin kans­sa, jos sil­loin­kaan. Vih­je 1Hän ei ota so­ke­ria, tai hän ot­taa kah­via ja so­ke­ria. Vih­je 2Voi­ko hän ot­taa kah­via il­man so­ke­ria? Vih­je 3Hän voi ot­taa kah­via se­kä so­ke­rin kans­sa et­tä il­man. Sik­si se osuus kaa­vas­ta, jos­sa ote­taan kah­via, ei tar­vit­se kan­nan­ot­toa sii­tä, ote­taan­ko sa­mal­la so­ke­ria.

tai

Hän ot­taa so­ke­ria ai­na kah­vin kans­sa ja vain kah­vin kans­sa. Vih­jeHän ot­taa mo­lem­pia tai ei kum­paa­kaan.

tai

Kir­joi­ta kaa­va, jo­ka sa­noo, et­tä x on jom­pi­kum­pi lu­vuis­ta a ja b. Vih­jex on yh­tä­suu­ri kuin a tai x on yh­tä­suu­ri kuin b.

tai

Kir­joi­ta kaa­va, jo­ka sa­noo, et­tä x on enin­tään yh­tä­suu­ri kuin kum­pi­kaan lu­vuis­ta a ja b. Vih­jex on pie­nem­pi tai yh­tä­suu­ri kuin a ja x on pie­nem­pi tai yh­tä­suu­ri kuin b.

tai

Kir­joi­ta kaa­va, jo­ka sa­noo, et­tä x on lu­ku­jen a ja b mi­ni­mi. Riit­tää, et­tä saat teh­tä­vän rat­kais­tua koh­tuul­li­sel­la pi­tuus­ra­jal­la, mut­ta jos ha­luat ke­hit­tyä mes­ta­ri­luok­kaan, niin rat­kai­se se myös vaa­ti­val­la pi­tuus­ra­jal­la. Ha­lu­tes­sa­si voit jät­tää ma­te­maat­ti­ses­ti oi­kean mut­ta liian pit­kän kaa­van osak­si vas­taus­ta ja jat­kaa sii­tä kir­joit­ta­mal­la <=> ja uu­den kaa­van. Vih­je 1Yh­dis­tä edel­li­set vas­tauk­set. Vih­je 2Li­sää sul­keet ”(” ja ”)” si­ten, et­tä ”x on jom­pi­kum­pi lu­vuis­ta a ja b” säi­lyy ko­ko­nai­suu­te­na.
Koh­tuul­li­nen pi­tuus­ra­ja
Vaa­ti­va pi­tuus­ra­ja

tai

Jos lu­ku on nol­la tai po­si­tii­vi­nen, niin sen it­seis­ar­vo on lu­ku it­se. Muus­sa ta­pauk­ses­sa lu­vun it­seis­ar­vo saa­daan li­sää­mäl­lä eteen mii­nus. Kir­joi­ta kaa­va, jo­ka sa­noo, et­tä x on lu­vun a it­seis­ar­vo. Sym­bo­lei­ta |…| ja abs ei saa käyt­tää. (Ne tar­koit­ta­vat it­seis­ar­voa.) Riit­tää, et­tä saat teh­tä­vän rat­kais­tua il­man pi­tuus­ra­jaa.
Ei pi­tuus­ra­jaa
Koh­tuul­li­nen pi­tuus­ra­ja
Vaa­ti­va pi­tuus­ra­ja

tai

Ku­ten var­maan huo­ma­sit, täl­lä ker­taa mal­li­vas­taus x = |a| on jä­tet­ty pa­laut­tees­sa nä­ky­viin.

Ala­lu­vun 2.3 teh­tä­viä

Mit­kä muut­tu­jat esiin­ty­vät pii­los­sa ole­vas­sa mal­li­vas­tauk­ses­sa? Vih­jeKo­kei­le vas­taus­ta T. Myös F toi­mii yh­tä hy­vin.
tai
Luet­te­le muut­tu­jat al­la ole­vis­sa laa­ti­kois­sa. Jos vas­tauk­ses­sa­si on vä­hem­män kuin nel­jä muut­tu­jaa, jä­tä lo­put laa­ti­kot tyh­jik­si.
tai

Mit­kä muut­tu­jat esiin­ty­vät pii­los­sa ole­vas­sa mal­li­vas­tauk­ses­sa?
tai
Luet­te­le muut­tu­jat al­la ole­vis­sa laa­ti­kois­sa. Jos vas­tauk­ses­sa­si on vä­hem­män kuin nel­jä muut­tu­jaa, jä­tä lo­put laa­ti­kot tyh­jik­si.
tai

Kir­joi­ta mah­dol­li­sim­man ly­hyt kaa­va, jo­ka sa­noo sa­man kuin ¬((Q ∨ ¬P) ∧ P) ∧ ¬QR ∨ ¬(RQ). Vih­jeKo­pioi­mal­la ky­sy­myk­sen kaa­van vas­tauk­sek­si ja klik­kaa­mal­la nap­pia saa sel­vil­le, kuin­ka ly­hyen lo­pul­li­sen vas­tauk­sen tu­lee ol­la. Niin ly­hyi­tä kaa­vo­ja on niin vä­hän, et­tä jol­lei pa­rem­paa rat­kai­su­ta­paa löy­dy, niin ne voi vaik­ka ko­keil­la yk­si­tel­len kun­nes oi­kea löy­tyy.

tai

Pu­heen­ai­hee­na on ko­ko­nais­lu­vut. Kir­joi­ta mah­dol­li­sim­man ly­hyt kaa­va, jo­ka sa­noo sa­man kuin 6x − 9y + 20z = 28 ∧ ¬(x < yz < y) ∧ 3z − 4 ≥ 0.

tai

Ko­kei­le, min­kä pa­laut­teen Math­Check an­taa val­miik­si an­ne­tuis­ta kaa­vois­ta. Sit­ten li­sää kum­man­kin kaa­van jat­keek­si ”∧ i ≠ 8”, ja ko­kei­le uu­del­leen.

tai

Mik­si sa­maa tar­koit­ta­vat kaa­vat lak­ka­si­vat tar­koit­ta­mas­ta sa­maa, kun kum­paa­kin jat­ket­tiin sa­mal­la ta­val­la? Vas­taus”∧” las­ke­taan en­nen kuin ”∨”. Sik­si va­sem­mal­la puo­lel­la jat­ko vai­kut­ti ko­ko kaa­vaan, mut­ta oi­keal­la puo­lel­la vain osuu­teen i = 3. Kaa­vo­ja ei siis kaa­voik­si aja­tel­tui­na täy­den­net­ty sa­mal­la ta­val­la, vaik­ka merk­ki­jo­no­jen ta­sol­la nii­tä jat­ket­tiin­kin sa­mal­la ta­val­la.

Täy­den­nä oi­kean­puo­leis­ta kaa­vaa si­ten, et­tä se tar­koit­taa sa­maa kuin va­sem­man­puo­lei­nen kaa­va, kun ”∧ i ≠ 8” on mo­lem­mis­sa mu­ka­na. Vih­jeLi­sää sul­keet so­pi­viin koh­tiin.

Sie­ven­nä kaa­vat mah­dol­li­sim­man yk­sin­ker­tai­seen muo­toon! Huo­maa, et­tä T ja T tar­koit­ta­vat eri asioi­ta. Sym­bo­li T tar­koit­taa jo­ta­kin väit­tä­mää ku­ten ”hän ot­taa tee­tä”. Se voi ti­lan­tees­ta riip­puen ol­la to­si tai epä­to­si. Sen si­jaan T eli TT tar­koit­taa ai­na ”to­si”.

¬¬K  ⇔ 
tai

MF  ⇔ 
tai

MT  ⇔ 
tai

TM  ⇔ 
tai

SF  ⇔ 
tai

ST  ⇔ 
tai

Ko­kei­le, min­kä pa­laut­teen Math­Check an­taa al­la ole­vas­ta!

tai

Ko­pioi vas­taus­laa­tik­koon teks­tis­sä ol­lut päät­te­ly ja ko­kei­le, min­kä pa­laut­teen Math­Check an­taa!

tai

Kum­mas­ta­kin tau­lu­kos­ta va­lit­se ne ruu­dut, joi­ta vas­taa­va mai­don ja so­ke­rin yh­dis­tel­mä on mah­dol­li­nen, kun tau­lu­kon ylä­puo­lel­la ole­va väi­te pi­tää paik­kan­sa.

Ei se­kä mai­toa et­tä so­ke­ria.

 mai­to  so­ke­ri  mah­dol­li­nen 
eiei
eikyl­lä
kyl­läei
kyl­läkyl­lä
tai
Ei mai­toa tai ei so­ke­ria.

 mai­to  so­ke­ri  mah­dol­li­nen 
eiei
eikyl­lä
kyl­läei
kyl­läkyl­lä
tai

Pa­laam­me sii­hen, mi­ten voi­daan löy­tää mah­dol­li­sim­man ly­hyt kaa­va, jo­ka sa­noo, et­tä hän ot­taa so­ke­ria vain kah­vin kans­sa jos sil­loin­kaan. Nyt hyö­dyn­näm­me De Mor­ga­nin la­kia. Si­tä var­ten esi­täm­me väit­teen en­sin muo­dos­sa ¬vastoin, mis­sä vastoin ei it­se ole muo­toa ¬jotakin. Siis vastoin ei ala ”ei”:llä, mut­ta sil­ti il­mai­see ne ti­lan­teet, jois­sa ei to­teu­du, et­tä hän ot­taa so­ke­ria vain kah­vin kans­sa jos sil­loin­kaan. Il­mai­se vastoin luon­nol­li­sel­la kie­lel­lä! Vas­tausHän ot­taa so­ke­ria il­man kah­via.

Kir­joi­ta ¬vastoin kaa­va­na.

tai

So­vel­la edel­li­seen kaa­vaan De Mor­ga­nin la­kia ja eräs­tä hel­pos­ti hok­sat­ta­vaa la­kia. Vih­je¬¬kaavakaava

tai

Sie­ven­nä an­ne­tut kaa­vat an­ne­tuil­la ole­tuk­sil­la. Voit kir­joit­taa usei­ta vä­li­vai­hei­ta kir­joit­ta­mal­la nii­den vä­liin ⇔.





tai

Kos­ka lop­pu­tu­lok­set ovat sa­mat, pä­tee ¬(PQ) ⇔ ¬P ∨ ¬Q ai­na­kin sil­loin kun P on epä­to­si.





tai

Kos­ka lop­pu­tu­lok­set ovat sa­mat, pä­tee ¬(PQ) ⇔ ¬P ∨ ¬Q myös sil­loin kun P on to­si.

Siis ¬(P ∧ Q) ⇔ ¬P ∨ ¬Q pä­tee se­kä sil­loin kun P on epä­to­si et­tä sil­loin kun P on to­si. Niin­pä ¬(P ∧ Q) ⇔ ¬P ∨ ¬Q pä­tee ai­na, jo­ten se on lo­gii­kan la­ki.

Ko­kei­le si­joit­ta­mal­la P:hen vuo­ron pe­rään F ja T, on­ko yh­tä­pi­tä­vyys P ∨ (Q ∧ R) ⇔ (P ∨ Q) ∧ (P ∨ R) pä­te­vä. Voit kir­joit­taa usei­ta vä­li­vai­hei­ta kir­joit­ta­mal­la nii­den vä­liin ⇔.





tai





tai

On­ko yh­tä­pi­tä­vyys P ∨ (Q ∧ R) ⇔ (P ∨ Q) ∧ (P ∨ R) pä­te­vä? Va­lit­se oi­kea vaih­to­eh­to!
ei, kos­ka lop­pu­tu­lok­set ylem­mäs­sä ei­vät ole sa­mat.
ei, kos­ka lop­pu­tu­lok­set alem­mas­sa ei­vät ole sa­mat.
on, kos­ka alem­mis­ta tu­lee T.
on, kos­ka lop­pu­tu­lok­set ylem­mäs­sä ovat sa­mat (jol­loin alem­mal­la ei ole vä­liä).
on, kos­ka lop­pu­tu­lok­set ylem­mäs­sä ovat sa­mat ja alem­mas­sa ovat sa­mat.
ei, kos­ka lop­pu­tu­lok­set ylem­mäs­sä ovat erit kuin lop­pu­tu­lok­set alem­mas­sa.
tai

Mi­tä sym­met­rian so­vel­ta­mi­nen tuot­taa yh­tä­pi­tä­vyy­des­tä ¬(P ∧ Q) ⇔ ¬P ∨ ¬Q?

tai

Si­joi­ta P:n ti­lal­le ¬P ja Q:n ti­lal­le ¬Q!

tai

Sie­ven­nä edel­lis­tä tu­los­ta käyt­täen la­kia ¬¬PP niin pal­jon kuin mah­dol­lis­ta!

tai

Si­joi­ta edel­li­nen tu­los X:n ti­lal­le kaa­vaan ¬X!

tai

Sie­ven­nä vie­lä hiu­kan!

tai

Ala­lu­vun 2.4 teh­tä­viä