Teh­tä­vä:
Sie­ven­tä­mi­nen pro­po­si­tio­lo­gii­kas­sa

Ly­hyt Math­Check-oh­je (uu­teen vä­li­leh­teen)

Pro­po­si­tio­lo­gii­kas­sa voi sie­ven­tää ja pää­tel­lä mo­nel­la eri ta­val­la. Yk­si help­po te­ho­kas ta­pa, jos­ta voi jo­pa teh­dä Math­Checkil­lä tar­kas­tet­ta­via teh­tä­vä­sar­jo­ja, on va­li­ta jo­kin muut­tu­ja, si­joit­taa sen ar­vok­si F ja sie­ven­tää, si­joit­taa sen ar­vok­si T ja sie­ven­tää, ja yh­dis­tää tu­lok­set. To­dis­tam­me täl­lä ta­val­la, et­tä

¬(PQ) ⇔ P ↔ ¬Q .

Tar­vit­sem­me seu­raa­vat apu­tu­lok­set.

Sit­ten to­dis­tam­me ta­voit­teem­me vai­heit­tain.

Seu­raa­vak­si to­dis­tam­me, et­tä ↔ on lii­tän­näi­nen eli (PQ) ↔ RP ↔ (QR). Tar­vit­sem­me seu­raa­van apu­tu­lok­sen. VihjeTie­to­ko­ne­pe­leis­sä­kin ai­kai­sem­min sa­man pe­lin ai­ka­na koh­da­tuil­la asioil­la saat­taa ol­la käyt­töä myö­hem­min.

Sit­ten to­dis­tam­me ta­voit­teem­me vai­heit­tain.

Pro­po­si­tio­lo­gii­kas­sa voi pää­tel­lä myös kaa­vo­ja käyt­tä­mäl­lä sa­maan ta­paan kuin arit­me­tii­kas­sa. Esi­merk­ki­nä to­dis­tam­me, et­tä PQ ⇔ ¬Q → ¬P. En­sin so­vel­la imp­li­kaa­tion eli­mi­noin­tia, sit­ten kak­sois­ne­gaa­tion eli­mi­noin­tia, ja lo­puk­si imp­li­kaa­tion mää­ri­tel­mää.




tai

So­vel­la en­sin imp­li­kaa­tion eli­mi­noin­tia, sit­ten de Mor­ga­nin la­kia, ja kek­si lop­pu it­se!




tai

Toi­si­naan sie­ven­tä­mi­ses­sä voi hyö­dyn­tää si­tä, et­tä jos dis­junk­tion jo­kin osa to­teu­tuu, mui­den osien to­tuus­ar­voil­la ei ole vä­liä.
Jos PT, niin P ∨ ¬PQ , ja
jos PF, niin P ∨ ¬PQ .
Sik­si P ∨ ¬PQ
tai

Sie­ven­nä P ∧ (¬PQ) ⇔
tai

Sie­ven­nä (PQ ∨ ¬QR) ∧ (P ∨ ¬R) ⇔

tai

Sie­ven­nä seu­raa­vat lau­sek­keet mah­dol­li­sim­man yk­sin­ker­tai­seen muo­toon, jos­sa ei esiin­ny → ei­kä ↔. Va­lit­se it­se kei­not, joi­ta käy­tät. Yh­des­sä koh­das­sa on kak­si komp­lek­si­suus­ra­jaa. Väl­jem­män ra­jan saa­vut­ta­mi­nen riit­tää, mut­ta on hie­noa, jos saa­vu­tat tiu­kem­man­kin.

P → ¬P

tai

PQP

tai

(PQ) ∧ ¬(QP) ⇔

tai

P ∧ ¬QQR ∧ ¬PQP

tai

(PQ) ∧ (QR) ∧ (RP) ⇔

tai

Loo­gi­ses­ti aja­tel­tu!