The
Eurasian Politician
ENR main


The Eurasian Politician - Issue 4 (August 2001)

IDÄN UUTISIA 4/2001

Linkkivinkki: The Prague Watchdog: http://www.watchdog.cz/

BALTIA

Yhdysvaltain republikaanien edustaja Julie Finlay tuki Postimehen haastattelussa Baltian maiden NATO-jäsenyyttä ja sanoi, ettei Venäjällä ole mitään oikeutta sabotoida tätä eikä päätösvaltaa itsenäisten valtioiden turvallisuuspolitiikkaan. Jos Saksa ja Espanja vastustelevat NATO:n laajentumista Baltiaan, näitä pitää vain suostutella. Finlay uskoi, että eurooppalaisten NATO-maiden vastustus on viimeinen este Baltian NATO-jäsenyydelle. Venäjä ei saa viimeistä sanaa, vaan NATO:n on tehtävä selväksi tukensa Baltian maiden itsenäisyydelle. "Mitä Venäjä muka tekee jos Baltian maat hyväksytään – hyökkäisi Viroon?" Sen sijaan niin kauan kuin Venäjä voi sabotoida NATO-jäsenyyttä ja kieltäytyä allekirjoittamasta rajasopimuksia, se voi tehdä kaikenlaista. Tästä syystä lännen on tehtävä asiat selviksi Venäjälle. (Postimees, 18.5.)

Myös USA:n eturivin strategisiin asiantuntijoihin lukeutuva Zbigniew Brzezinski ilmaisi jälleen tukensa Baltian maiden NATO-jäsenyydelle ja piti ensiarvoisen tärkeänä, että Baltian maat voivat liittyä NATO:on niin pian kuin mahdollista. (Postimees, 18.5.)

Mõõdukad (‘Maltilliset’, Viron sosiaalidemokraatit, jotka ovat paljon liberaalimpia kuin länsieurooppalaiset sosiaalidemokraatit) valitsivat puolueen puheenjohtajaksi ulkoministeri Toomas Hendrik Ilveksen (svekofiili ja snobi) ja presidenttiehdokkaaksi odotetusti Andres Tarandin. Tarand on vahvimpia presidenttiehdokkaita Reformierakonnan (liberaalipuolue) Toomas Saven ja Isamaaliiton (vastaa Kokoomusta) Peeter Tulvisten kanssa. Tartossa kannatetaan tietysti laajalti Tulvistea, entistä Tarton yliopiston rehtoria.

Tarja Halonen vieraili Riiassa ja yritti kaikkensa ollakseen sanomatta mitään ratkaisevaa Baltian maiden NATO-jäsenyydestä. Silti baltit onnistuivat tulkitsemaan Halosen tukevan heitä. Liettuan ulkoministerin Antanas Valionisin Suomen-vierailun aikana puolestaan Halonen sanoi Suomen tukevan Liettuan EU-jäsenyyttä. (HS, 13.5.; RFE, 22.5.)

 

PUOLA, TSHEKKI ja SLOVAKIA

Puola lykkäsi EU-jäsenyyden tavoitevuotta 2003:sta 2004:ään. (RFE, 22.5.)

Tshekin EU-neuvotteluja vetävä Pavel Telicka sanoi luottavansa siihen, että EU saa aikaan kompromissin ja 12-13 jäsenmaata hyväksyy täysin vapaan työvoiman liikkuvuuden unionin alueella kaksi vuotta itälaajentumisesta, ja loput 5 vuotta laajentumisesta. (RFE, 22.5.)

Tshekin uskonnolliset yhteisöt ovat huolissaan nousevasta uusnatsismista. Juutalaisjärjestöjen esimerkkiä seurasivat katoliset ja muutkin järjestöt. Tshekin hallitus harkitsee agenttien soluttamista äärioikeistoon. (RFE, 22.5.)

Maaliskuussa perustettu Slovakian mustalaisparlamentti toivoi, että 26.5. järjestettävässä väestönlaskennassa mustalaiset rekisteröityisivät mustalaisiksi aiempaa runsaammin. Vuonna 1991 vain 82’000 rekisteröityi mustalaisiksi. Mustalaisparlamentin puheenjohtaja Ladislav Fizik toivoo, että nyt ainakin 300’000 rekisteröityisi mustalaisiksi, mutta pelkää 200’000 Etelä-Slovakian mustalaisen rekisteröityvän unkarilaisiksi. [Mikähän on unkarilaisten kanta heidän etnisyyteensä?] Fizikin mukaan 87 % työikäisistä mustalaisista on työttömänä, yhteensä 160’000 henkeä. (RFE, 21.5.)

 

UNKARI

Unkarin pääministeri Viktor Orbánin mukaan ulkounkarilaisten kaksoiskansalaisuus ei lisäisi näiden matkustamista EU:hun edes Unkarin EU-jäsenyyden toteuduttua. Unkarin UM:n valtiosihteeri Zsolt Nemeth sanoi Oradeassa (Romaniassa, unk. Nagyvárad) unkarinkielisen korkeakoulun avajaisissa 19.5., että "hyväksyessään statuslain (kaksoiskansalaisuuden) Unkari maksaa 80 vuotta vanhaa velkaa". Nemethin mukaan on todellisuutta ja yleinen olotila, etteivät Keski-Euroopassa valtioiden rajat täsmää kansakuntien rajoihin. (RFE, 21.5.)

 

ROMANIA ja MOLDOVA

Romanian demokraattipuolueen (sosialistien) johto vaihtui, kun Petre Român joutui syrjään ja tilalle puolueen johtoon nousi Bukarestin pormestari Traian Basescu. Basescu sanoi haluavansa uudistaa puoluetta markkinamyönteisemmäksi, pyyhkiä pois marxismin ja suunnata "eurooppalaiseen sosiaalidemokratiaan". (RFE, 21.5.)

Kuningas Mihai ja hänen puolisonsa Anna Bourbon-Parma ovat palanneet Romaniaan ja tapasivat presidentti Ion Iliescun ja pääministeri Adrian Nastasen. Mukana olivat myös prinsessa Margareta ja prinssi Radu von Hohenzollern-Veringen. Kuningas vieraili Argesissa ja sanoi "asteittain" palauttavansa residenssinsä pysyvästi Romaniaan. (RFE, 21.5.)

Transnistria vapautti laittomasti kuolemaantuomitun poliittisen vangin, romanialaispatriootti Ilie Ilascun, joka vastusti stalinistisen Transnistrian separatismia, venäläismiehitystä ja kannatti Bessarabian jälleenyhdistymistä Romaniaan. Mm. Amnesty International vetosi useaan otteeseen "rikoksista Neuvostoliiton yhtenäisyyttä vastaan" laittomasti vangitun Ilascun vapauttamiseksi. (SM)

Partidul România Mare (PRM) vetosi Putiniin ja Voroniniin, jotta Ilascun lisäksi muutkin Ilascun ryhmän jäsenet, Alexandru Lesca, Tudor Petrov-Popa ja Andrei Ivantoc, jotka ovat viruneet Tiraspolissa poliittisina vankeina, vapautettaisiin. He ovat Bessarabian jälleenyhdistymisen kannattajia ja vaativat venäläisjoukkoja pois Moldovasta. (RFE, 22.5.)

 

BULGARIA

Unkarin pääministeri Viktor Orbán vaati Bulgariaa uudistamaan neuvostoaikaisia perinteitä sisältävän tiedustelupalvelunsa, mikäli aikoo päästä NATO:on. Orbán vihjaili, että NATO:ssa Bulgaria vuotaisi venäläisille. (RFE, 21.5.)

Bulgarian parlamentin komissio julkisti kommunistiaikaisen tiedustelupalvelun agenttien nimiä ja näiden joukossa oli kuusi tulevien parlamenttivaalien ehdokasta – mm. turkkilaisvähemmistön puolueen DPS:n johtaja Ahmet Dogan, entinen ODS-hallituksen puolustusministeri (1992) Aleksandar Staliiski sekä sosialistihallituksen (1992-1996) apulaispääministeri Rumen Getshev. (RFE, 22.5.)

Bulgarian kom-aikaisen tiedustelupalvelun kuuluisimpia operaatioita oli yritys murhata paavi Johannes Paavali II. Operaatiota johti KGB, mutta bulgaarit rekrytoivat murhaajan, turkkilaisen äärioikeistolaisen Ahmet Agcan. Myös myrkkypiikillä varustetusta "bulgarialaisesta sateenvarjosta" tuli käsite, kun sitä käytettiin useaan dissidenttien murhiin länsimaissa (tunnetuin tapaus Lontoossa).

Yllättäen Bulgarian parlamenttivaalien mielipidemittausten johtoon ovat nousseet Simeon II:n johtamat rojalistit. ODS:n johtaja ja nykyinen pääministeri Ivan Kostov sanoi, ettei sulje pois mitään koalitiovaihtoehtoa paitsi "entiset kommunistipuolueet". Kostovin lausunto tulkittiin niin, että hän on valmis liittoutumaan Simeon II:n kanssa. (RFE, 22.5.)

Vielä jokin aika sitten rojalistien rekisteröityminen puolueena yritettiin estää, mutta nyt siitä on tullut voimakkaimmin nouseva poliittinen voima Bulgariassa. Liike esitti varsin rohkean talousohjelman radikaaleine verouudistuksineen. Ulkopolitiikassa Simeon II nojaa voimakkaasti länteen. Puolueen edustaja Solomon Passy sanoi, että NATO ja EU ovat ensisijalla. Idässä puolestaan "Ukraina on yhtä tärkeä kuin Venäjä, monessa mielessä tärkeämpikin". (RFE, 22.5.)

Balkanilaiset asiantuntijat ovat paljon skeptisempiä rojalistipuolueen suhteen. Makedonialainen toimittaja-kirjailija Samuel Vaknin luonnehtii puoluetta populistiseksi ja sen retoriikkaa tyhjäksi. Talouspoliittinen radikalismi ei oleellisesti eroa Kostovin tavoitteista, mutta perustuu paljon epämääräisemmille ajatuksille, kun taas Kostov on talouden asiantuntija. Romanialainen historioitsija Silviu Miloiu kommentoi Simeonin puheita, että ne kuulostavat identtisiltä Corneliu Vadim Tudorin kanssa. Paljon puhetta ja populismia, vähän tekemistä todellisuuden kanssa.

 

LÄNSI-BALKAN

Makedoniassa taistelut albaanisissien ja hallituksen joukkojen välillä jatkuvat. Länsi tukee Makedonian hallitusta. Albania, USA ja EU ovat neuvotelleet ETYK:in puitteissa tapahtuvasta albaanipoliisien kouluttamisesta Makedonian albaanialueille. (RFE, 21.5.)

Etelä-Serbiassa Presevon laakson albaanisissit ovat ilmoittaneet laskevansa aseensa. Sopimuksen albaanien kanssa on aikaansaanut NATO. Tärkein Presevon sissien komentaja Shefket Musliu lupasi, että sissit demilitarisoidaan, demobilisoidaan ja aseelliset ryhmät hajotetaan. NATO:n Jugoslavian-toimiston johtaja Shawn Sullivan uskoi sissien pitävän lupauksensa. Yksi albaanisissien komentajista, Muhamet Xhemaili, tosin kieltäytyi, mutta hänenkin ryhmästään jo 40 miestä oli antautunut NATO:n rauhanturvaajille. Myöhemmin Xhemaili pidätettiin 21.5. Serbijoukoille on annettu lupa palata Presevon laaksoon. (RFE, 22.5.)

Serbian apulaispääministeri Zarko Korac vihjaili 18.5. Genevessä, että Serbia voisi syyttää Slobodan Miloseviciä myös sotarikoksista. Slobon aikainen valtionvarainministeri Borislav Milacic pidätettiin valtionvarain kavalluksesta. Samassa jutussa ovat syytettyinä myös ent. apulaispääministeri Nikola Sainovic ja "Politika"-lehden johtaja ja Slobon tyttären läheinen Hadzi-Dragan Antic, jonka tosin uskotaan paenneen maasta. (RFE, 21.5.)

Toinen Serbian apulaispääministeri Nebojsa Covic ehdotti Kosovan jakamista serbi- ja albaaniosiin. Tämä olisi kompromissi, jossa albaanit saisivat Kosovansa, mutta samalla Serbia saisi serbien asuttamat ja "kulttuurisesti tärkeät" osat. (RFE, 21.5.)

Bosnia-Hertsegovina on huolissaan, mikäli USA aikoo vetää rauhanturvaajiaan pois maasta. (RFE, 22.5.)

VALKO-VENÄJÄValko-Venäjällä protestoitiin neuvostotyylistä "kansankongressia" vastaan: 30 pidätettiin ja siviiliasuiset agentit pieksivät mielenosoittajia. (RFE 21.5.)

Valko-Venäjän KGB:n tiedottaja Fjodar Kotau syytti ETYJ:in tarkkailijaryhmän johtajaa, saksalaista Hans-Georg Wieckiä, juonittelusta ja kiihotuksesta Aljaksandr Lukashenkan syrjäyttämiseksi. Kotau lisäsi Wieckin olevan "entinen saksalainen tiedustelu-upseeri". (RFE, 22.5.)

Satakunta valkovenäläistä poliitikkoa ja julkisuuden henkilöä loi 21.5. ryhmän nimeltä "Uuden Valko-Venäjän puolesta", jonka tarkoitus on tukea Lukashenkan vastaehdokkaita ja kehottaa näitä valitsemaan keskuudestaan yhden, jonka taakse kaikki asettuisivat. Lucastron vastaehdokkaita ovat Mihail Tshyhir, Wladzimir Hantsharyk, Sjamjon Domash, Sjarhei Kaljakin ja Pavel Kazlowski. Tukiryhmän johtoon nousi entinen maatalousministeri Vasil Ljavonau ja mukana ovat myös Stanislau Shushkevitsh ja Metshyslau Hryb. (RFE, 22.5.)

 

UKRAINA

Ukrainan presidentti Leonid Kutshma ja Moldovan kommunistipresidentti Vladimir Voronin lähentyivät toisiaan ja solmivat sopimuksen mm. viisumivapaudesta maiden välillä. (RFE, 21.5.)

Krimintataarit muistelivat karkotustaan Stalinin toimesta vuonna 1944, vaativat anastettujen maiden palautusta, oikeutta palata Krimille sekä tukea palaajille Ukrainan valtiolta. Tataarijohtaja Mustafa Dzhemilev muistutti, että kyseessä on kotiseudulleen palaava alkuperäisväestö. (Reuters, 18.5.)

Ukraina avasi suurlähetystön Bagdadissa 20.5. (RFE, 21.5.)

Kutshma nimitti Ukrainan uudeksi pääministeriksi erottamansa liberaalin pääministerin Viktor Jushtshenkon tilalle "bisnespuoluetta" johtavan tuntemattoman Anatoli Kinahin. Kinah on oligarkki, jota luonnehditaan neuvostonomenklaturaan kuuluvaksi eikä todelliseksi markkinatalouden ystäväksi, vaan pikemminkin tiettyjen talouseliittien etujen ajajaksi. (Security Watch, 21.5.)

 

ETELÄ-KAUKASIA

Georgian presidentti Eduard Shevardnadze ehdotti uutta sopimusta Abhasian ja Etelä-Ossetian kanssa Georgian jälleenyhdistämiseksi. Nämä torjuivat tarjouksen ja ilmoittivat hyväksyvänsä vain täyden itsenäisyyden. (Glasnost, 16.5.) Venäjä tukee Abhasian ja Etelä-Ossetian separatisteja ja pitää joukkojaan näillä Georgian alueilla. Kummassakaan tapauksessa separatismia ei tukenut alueen väestön enemmistö.

 

POHJOIS-KAUKASIA

Tshetshenian presidentti Aslan Mashadov sanoi puolalaislehden haastattelussa: "Venäjä ei voi voittaa tätä sotaa. Kukaan ei ole voittanut sotaa sissiarmeijaa vastaan - ei suurvalta, ei regiimi eikä armeija. Ei Vietnamissa, ei Algeriassa eikä Afganistanissa. Ei tule voittamaan Tshetsheniassakaan." (Paul Goble, "Hearts and Minds", RFE, 21.5.) Sota jatkuu ja kiihtyy kesän mittaan, kun tshetsheenien liikkuvuus taas paranee.

Sota leviää myös muualle. Ingushiassa venäläisjoukot iskivät linja-autoon, Dagestanissa 13.5. lapsi kuoli ja vanhemmat haavoittuivat, kun venäläinen helikopteri avasi tulen siviiliajoneuvoa vastaan. (Glasnost, 16.5.)

Venäjän vakoojahysteria jatkuu. FSB:n Pohjois-Ossetian toimiston päällikkö kenraaliluutnantti Vladimir Bezugli sanoi Pohjois-Kaukasuksen humanitääristen avustusjärjestöjen työntekijöistä monien olevan CIA:n vakoojia, jotka "toimittavat tshetsheenikapinallisille ruokaa ja lääkkeitä". (Interfax, 18.5.)

Syytteet kohdistuvat USA:n lisäksi Venäjän naapurimaihin, joita vastaan Venäjä käy diplomaattista sotaa disinformaation ja provokatiivisen propagandan keinoin. Venäläiset uutistoimistot Interfax ja Itar-Tass levittivät "sattumoisin" molemmat samoihin aikoihin nimettömiin "luotettaviin lähteisiin" viitaten väitettä, että Tshetshenian presidentti Aslan Mashadov pyrkisi vastaanottamaan tshetsheenijoukoille materiaalista ja koulutuksellista tukea Viron puolustusministeriöltä, johon Mashadovin väitetään olevan jatkuvasti yhteydessä. (RFE, 22.5.)

Myös Georgiaa vastaan on edelleen hyökätty tavanomaisin syytöksin, joiden mukaan Georgia tukee tshetsheenejä, aseistaa näitä ja että tshetsheenikomentaja Ruslan Gelajev valmistelisi sissi-iskuja Georgiasta, Pankisin solasta, käsin. Venäläiset viittasivat itseltään Shamil Basajeviltä saatuun videonauhaan! Georgia kiisti syytteet ja kertoi Pankisin solassa olevan aivan rauhallista. (RFE, 22.5.)

Venäjän pyrkimykset Georgian suhteen ovat ilmeisiä, ja Pankisin sola vain propagandaväline. Venäjä on lisännyt sotilaallista toimintaansa miehittämässään Georgialle kuuluvassa Etelä-Ossetiassa (Samadzablossa) vedoten 13.5. käytyyn tulitaisteluun venäläissotilaiden ja "tshetsheenien" välillä. (RFE 22.5.) [On epäselvää, mitä tekemistä "tshetsheeneillä" olisi Etelä-Ossetiassa, kun tästä alueesta itään on georgialaisten hallinnassa olevia alueita, mm. Pankisin sola, jossa asuu huomattava tshetsheeniväestö, ja reitit Tshetshenian ja Georgian välillä sijaitsevat Etelä-Ossetiasta itään. Tällä hetkellä Kazbekin rinteetkin ovat mukavasti kesän vehreitä ja kulkeminen vuorten yli Tshetsheniaan ei ole kovinkaan hankalaa. Muuan naispuolinen itäeurooppalaiseen kansallisuuteen kuuluva tuttuni kävi juuri alueella urheilumielessä.]

 

VENÄJÄ

Venäjällä kuvitellaan yleisesti, että USA tukisi tshetsheenien vapaustaistelua. Mm. Venäjän tiedeakatemian jäsen Vladimir Maksimenko kirjoittaa Zbigniew Brzezinskin vastaisessa geopoliittisessa artikkelissaan: "Toisen Tshetshenian sodan aikana 1999-2000 länsi toi ilmi tukensa tshetsheenien johtajille ja näiden separatistisille ja ekspansionistisille tavoitteille" (!). (Central Asia and the Caucasus, No. 3/2000)

Samalla kun Venäjä vihaa Yhdysvaltoja, Yhdysvallat rakastaa Venäjää. Ilmiöstä kirjoitti osuvasti Keijo Korhonen kolumnissaan "Venäjän ikuinen viehätys" (Suomen Kuvalehti, 18/2001, 4.5.): "Hyvien suhteiden vankkana pohjalastina on amerikkalaisten yleinen myönteisromanttinen kuva ikuisesta Venäjästä. Sitä kuvaa ei järkytä mikään. ... Mutta tärkeämpää on, että Yhdysvallat ja Venäjä eivät ole koskaan keskenään sotineet. Venäläisiä ei ikinnä ole Amerikassa koettu vihollisiksi. ... Neuvostososialismin luhistuttua Venäjästä tuli amerikkalaisille harharetkiltä kotiin palaava tuhlaajapoika. Hairahdukset annetaan sille anteeksi, pettymykset niellään. Kymmenien miljardien dollarien juottovasikoita teurastetaan toinen toisensa perään, käyttäytyipä Venäjä miten tahansa. Amerikassa ei millään uskota, että tuhlaajapoika ei ehkä palannutkaan takaisin. ... Katsokaapa, mitä tapahtuu jatkuvasti Tshetsheniassa, joka on yhtä lailla Venäjän imperialismin voittomaa kuin Suomi oli vuoteen 1917 saakka. ... NATO ei suunnittele väliintuloa eikä aio pommittaa Moskovaa. Venäjällä on ikioma toimilupa, lisenssi... Yhdysvalloissa ‘ymmärretään’ aina Venäjää, sen pulmia ja tavoitteita. Venäjän ääni kuuluu Yhdysvalloissa ja sitä kuunnellaan."

Aiheesta kirjoitti myös Jukka Tarkka kolumnissaan, joka koski Mauno Koiviston kirjaa "Venäjän idea": "Venäjä on ainakin 1400-luvulta Neuvostoliiton aikoihin ollut kansallis-mystisesti laajenemishaluinen ja hyökkäävä (Koivisto, ss. 50, 51, 226, 270, 292). Venäjään kuuluvat kaikki ne alueet, jotka se on joskus vallannut ja joilla on vuodatettu venäläistä verta. Suomikin kuuluu siis Venäjään. ... Nykyisen Venäjän suhde IVY-maihin, Baltian tasavaltoihin ja Tshetsheniaan ei tue sitä ajatusta, että Korean sota tai edes Neuvostoliiton luhistuminen olisivat miksikään muuttaneet Koiviston kuvaamaa Venäjän ideaa." (Turun Sanomat, 2.5.)

Yhdysvaltain ja tshetsheenien lisäksi Venäjä projisoi vihaansa ja kostonhimoaan kaikkiin naapureihinsa. Baltian maiden ja Georgian lisäksi osansa lähes päivittäisistä täyslaidallisista on saanut Azerbaidzan. Azerbaidzanilainen sosiologi Rasim Musabekov puolusti azerien hyvää tahtoa venäläisten hyökkäyksiä vastaan kirjoittamalla, että toisin kuin Venäjällä, jossa vallitsee kaikenkattava rasistinen ja ksenofobinen viha naapurikansoja, erityisesti kaukasialaisia, vastaan, Azerbaidzanissa ei vihata venäläisiä, vaan Venäjän valtiota, joka ymmärrettävästi nähdään hyökkäävänä ja vihamielisenä. Tutkimuksen mukaan azerit suhtautuvat paljon myönteisemmin Turkkiin, Yhdysvaltoihin, Georgiaan, Israeliin ja Ukrainaan. "Sen sijaan huolimatta Venäjän azereihin kohdistamasta rasistisesta vainosta azerbaidzanilaiset ovat ystävällisiä venäläisiä ihmisiä kohtaan eikä Azerbaidzanissa vallitse sellaista russofobiaa kuin Puolassa, Tshekissä, Suomessa ja muissa Baltian maissa" (!). (Central Asia and the Caucasus, 3/2000)

Musabekovin rinnastus täytyy ymmärtää sitä taustaa vasten, että hän argumentoi venäjänkielisessä akateemisessa keskustelussa, jossa Puolan, Suomen ja "muiden Baltian maiden" pitäminen "fascistisina" ja "russofobisina" reunavaltioina on yleisesti hyväksytty käsitys. Venäjällä vihataan Suomea, ja akateemisessa keskustelussa Suomi rinnastetaan yleensä muihin imperiumista irtautuneisiin reunavaltioihin, eli aivan kuten Koivistokin huomauttaa, käsitetään osaksi Venäjän etupiiritavoitteita. Näin ollen Suomen kannattaisi tarkkailla niitä propagandan, disinformaation ja poliittisen vaikuttamisen keinoja, joita Venäjä käyttää muihin reunavaltioihinsa.

Venäjälläkin on kuitenkin laaja vastustus Kremlin imperialismille, erityisesti intellektuellien keskuudessa. Venäläinen sosiologi Boris Kagarlitski vastusti Tshetshenian sotaa, jota hänen mukaansa tukevat enää vain fascistit ja rasistit. Nämä eivät kuuntele mitään rationaalisia argumentteja. "Aina kun joku puhuu ihmisoikeuksista tai rauhanomaisesta ratkaisusta, nämä sanovat sarkastisesti, että eihän kukaan tshetsheeni ole voittanut matematiikan Nobel-palkintoa. Tämän mukaanhan Luxemburgkin pitäisi hävittää." (The Moscow Times, 18.5.)

* * *

Novje Izvestija (jonka vallatun Izvestijan toimittajat perustivat) kirjoitti, että Sergei Jastrzhembskin ja "voimaministeriöiden" esittämät tappioluvut Tshetsheniassa ovat lumetta ja että FSB on onnistunut ainoastaan estämään tiedonkulun, niin ettei Kreml sen enempää kuin Venäjän kansakaan tiedä, mitä on todella tekeillä "sodassa, joka on Afganistanin sotaakin huolestuttavampi". (RFE, 21.5.)

Kreml yrittää luoda Venäjälle kolmipuoluejärjestelmää, jossa jäljelle jätetään vain kommunistit vasemmalle, demokraattinen oppositio oikealle ja Kremlin uskollinen enemmistö keskustaan. Pienpuolueita on lakkautettu lisää ja painostettu lakkauttamaan itse itsensä. (Novje Izvestija, 18.5.)

George W. Bush ja Gerhard Schröder kritisoivat Vladimir Putinia Venäjän eliitin muotoilemisesta jälleen neuvostomuottiin, vapaan tiedonvälityksen polkemisesta ja Iranin aseistamisesta, ja heidän mielestään Venäjää ei pitäisi tukea tällaisessa tilanteessa. (RFE Newsline, 21.5.)

Venäläisen mielipidemittauksen mukaan 71 % venäläisistä ei usko, että Neuvostoliitto voitaisiin palauttaa. Sen sijaan 16 % on "optimisteja" (!), jotka uskovat, että NL voidaan palauttaa. (Strana.ru, 16.5.)

Energiajätti Gazprom "vertikalisoi" itseään pudottamalla kaikki vähemmistöosakkaat johtokunnan ehdokaslistalta. (RFE, 21.5.) Sillä välin Kreml haluaa kaapata hallintaansa Vladimir Gusinskin omistaman satelliitin. (Security Watch, 21.5.)

Venäjän entinen ulko- ja pääministeri Jevgeni Primakov, joka hiljattain nimitettiin suurlähettilääksi Ukrainaan, määritteli "rikollisiksi" kaikki sellaiset ryhmät, jotka pyrkivät "heikentämään presidenttiä" ja vaati poliisivoimien käyttöä Putinin vastustajia vastaan. (RFE, 21.5.)

Duuman puolustuskomitean edustajan Aleksei Arbatovin mukaan vain 20 % Venäjän aseistuksesta on uudenaikaista ja vaati lisäämään puolustusmenoja. Neuvostoliitossa aseistukseen panostettiin paremmin. (RFE, 21.5.)

Pietarilainen Vesta-yhtiö on auttanut Israeliin haluavia ei-juutalaisia väärentämällä dokumentteja ja jopa maalauttamalla juutalaisvastaisia graffiteja heidän naapurustoonsa todisteiksi vainosta. Asiakkaille myös opetettiin juutalaisia tapoja, jotta nämä menisivät läpi viranomaisille juutalaisina. (RFE, 21.5.)

Putin ja Venezuelan populistipresidentti Hugo Chavez olivat yhtä mieltä, että öljyn hinta on pidettävä mahdollisimman korkealla. (Security Watch, 21.5.)

Vastikään Saddam Husseinin vieraana Irakissa vieraillut Vladimir Zhirinovski vieraili Libyassa Muammar al-Qaddafin vieraana ja vaati uuden lännen vastaisen itäblokin perustamista. Blokkiin kuuluisivat "Venäjä, tietyt IVY-maat, eräät Balkanin maat [Serbia], useat arabimaat ja Libya." (Security Watch, 21.5.)

FSB:n johtaja Nikolai Patrushev myönsi, ettei Tshetshenian sodalle näy loppua. Propagandapäällikkö Sergei Jastrzhembski puolestaan myönsi Venäjän tappioiden nousseen rajusti viime aikoina. Patrushev sanoi, että pahempaa on vain edessä: "tshetsheenitaistelijoiden eliminointi ei ole niiden uhrausten arvoista, joita meille koituisi", hän varoitti Putinia. (Security Watch, 21.5.)

 

IDEL-URAL

Tatarstan vetää taitavasti omaa ulkopolitiikkaansa – Eurooppaan ja länteen päin näkymätöntä mutta Aasiaan päin aivan kuin olisi itsenäinen valtio. Irakin kanssa käydään laajaa bilateraalikauppaa ja viimeksi pääministeri Rustam Minnihanov tapasi ASEAN-maiden suurlähettiläitä houkutellen näitä investoimaan Tatarstaniin. (Security Watch, 21.5.)

Bashkortostanissa jaettiin koulunsa päättäneille bashkiirinkielisiä ja Bashkortostanin vaakunalla varustettuja Venäjän passeja. Volgan alueen kenraalikuvernööri Sergei Kirijenko sanoi, että tämä ei mitenkään loukkaa Venäjän integriteettiä. Bashkortostanin pääkaupungissa Öfössä (Ufa) ilmestyy lehtiä jo kuudella eri kielellä: bashkiiriksi, venäjäksi, tataariksi, tshuvassiksi, udmurtiksi ja mariksi. (RFE Tatar-Bashkir Report, 18.5.)


ENR main