The
Eurasian Politician
Eurasian News Report
next - enr main - previous


The Eurasian Politician - Issue 3 (February 2001)

Eurasian News Report

UKRAINA

Ukrainassa puidaan edelleen georgialaissyntyisen oppositiotoimittaja Georgi Gongadzen katoamista, joka yhdistettiin presidentti Leonid Kutshmaan. Venäjän vapaammaksi ja eurooppalaisemmaksi mielletyssä pikkuveljessä Ukrainassa paisuva korruptioskandaali ja nyt presidentin, "Ukrainan länsisuuntauksen takuumiehen", yhdistäminen mahdolliseen opposition vaientamiseen, murhaan, salakuunteluun jne. huolestuttaa niitäkin, jotka pelkäävät Ukrainan Kutshman kaatuessa suistuvan kommunistien käsiin tai Venäjän valtaan pienemmän naapurin Valko-Venäjän tavoin. Sosialistipuolueen johtaja Oleksandr Moroz julkisti skandaalinauhoituksen, jonka väitetään yhdistävän Kutshma, sisäministeri Juri Kravtshenko ja presidentin kansliapäällikkö Volodimir Litvin syyskuussa tapahtuneeseen Gongadzen katoamiseen. Herää vain kysymys, salakuuntelevatko kaikki toisiaan Ukrainassa? Entisen turvallisuuspalvelun upseerin Mykola Melnitshenkon väitetään nauhoittaneen skandaalinauhan; hän piileskelee nyt ulkomailla. Kutshma sanoo nauhalla, että ehkäpä "tshetsheenien pitäisi sattumalta kidnapata Gongadze ja vaatia hänestä lunnaita". Melnitshenkon paljastusten myötä "Kutshmagate" on paisunut paisumistaan, siihen on liitetty jo seitsemän ministeriä ja syytteet ulottuvat vakoilusta, oikeuslaitoksen väärinkäytöstä ja lavastetusta pommiattentaatista lahjontaan ja poliittiseen murhaan. (TOL, 26.1.)

Kutshma erotti vastustelijansa, apulaispääministeri Julia Timoshenkon (Isänmaa-puolue) 19. tammikuuta. Häntä syytetään Ukrainan energiayhtiön asioissa 1996-97 ilmenneistä "epäselvyyksistä" ja mikäli hänet todetaan syylliseksi, häntä odottaa 10 vuoden vankilatuomio. Kutshman vastustajien mielestä syy juontaa Kutshman yrityksiin selvitä Gongadze-skandaalista kuin koira veräjästä ja sysätä syrjään koko pääministeri Jushtshenkon hallinto. Timoshenko pyrki Radio Free Europen toimittajan Jan Maksymiukin mukaan "sankarillisesti" uudistamaan Ukrainan läpirikollistunutta energiahallintoa. Jo 13. tammikuuta Timoshenko sanoi Zerkalo nedelin haastattelussa, että hänellä "on ollut laukut pakattuina toimistossaan jo kuukausia, ettei tarvitsisi lähteä vankilaan tyhjin käsin". (RFE/RL, Poland, Belarus & Ukraine Report, 23.1.) Kutshman hallinto on tunnetusti käyttänyt oikeuslaitosta ja mm. sanomalehdille, oppositiolle jne. langenneita raskaita oikeudenkäyntiprosesseja vastapelureidensa vaientamiseen.

Monilla imartelevilla määreillä tunnettu apulaispääministeri Julia Timoshenko erotettiin presidentti Leonid Kutshman toimesta, syytettynä energiapolitiikkaan liittyvistä epäselvyyksistä ja mm. veronkierrosta. Timoshenkoa on luonnehdittu "sankarilliseksi" korruption vastaisessa taistelussa ja samoin "maailman kauneimmaksi apulaispääministeriksi". Ukrainan kansallismielisen Ruh-puolueen johtaja Juri Kostenko sanoi, että Timoshenkon erottaminen on Kutshman vain valmisteleva askel koko pääministeri Viktor Jushtshenkon kabinetin erottamiseen. Kostenko lisäsi, että Timoshenkon erottaminen tulee myös epävakauttamaan poliittista tilannetta koko Ukrainassa, sillä nyt parlamentin on hyvin vaikeaa muodostaa "konstruktiivista enemmistöä", mikäli Timoshenkon edustama Isänmaa-puolue (31 paikkaa 449:stä) kieltäytyy yhteistyöstä hallituksen kanssa. (RFE/RL, Poland, Belarus & Ukraine Report, 23.1.) Apulaispääministeriksi Timoshenkon tilalle nimitettiin Oleh Dybyna. (RFE/RL, PBUR, 30.1.)

Kadonnut oppositiotoimittaja Georgi Gongadze on todennäköisesti löytynyt murhattuna. Päätöntä ruumista ei ole varmuudella tunnistettu, mutta kudosnäytteet näyttäisivät täsmäävän Gongadzeen. Itseään presidentti Kutshmaa on entisen salaisen poliisin upseerin nauhoittamien keskustelujen perusteella syytetty murhakäskyn antamisesta. Gongadze-skandaalin loppuratkaisu saattaa olla Ukrainalle kohtalokas joka tapauksessa. Monien ukrainalaisten onkin vaikea päättää kumpi olisi vaarallisempaa - koko Kutshman hallinnon sortuminen vai se, että kupla oikeusvaltion olemassaolosta puhkeaa lopullisesti ja Ukraina identifioituu vastedes avoimesti autoritääriseksi terroriregiimiksi Venäjän, Valko-Venäjän ja Keski-Aasian IVY-maiden seuraan, niiden valtioiden joukkoon, joissa salainen poliisi voi tehdä mitä tahansa, lait eivät koske johtavia poliitikkoja ja toisinajattelijat vaiennetaan väkivaltaisesti. Ukraina on yrittänyt sinnitellä Moldovan, Georgian ja Azerbaidzanin ohella läntisempään viiteryhmään kuuluvana maana ja korostanut omaa "keskieurooppalaisuuttaan".

Ukrainalainen professori Oleg Soskin ennustaa presidentti Leonid Kutshmalle samaa kohtaloa, jonka Slobodan Milosevic koki Serbiassa viime syksynä. Toisaalta Soskin kuitenkin varoittaa, että Ukrainan tilanne on erittäin kriittinen, mikäli Kutshma takertuu valtaan, kuten hänen on oletettu pyrkivän tekemään. Tällöin Ukraina ajautuisi Valko-Venäjän tielle, täyteen diktatuuriin ja liittoon Venäjän kanssa. Soskin väittää Kutshman ja Putinin jo sopineen keskenään, että Kiovan tie seuraisi Minskin jalanjäljissä autoritääriseen presidentin diktatuuriin, jota tuetaan sitomalla maa Moskovan liekaan. Aikaisemmin Kutshman neuvonantajana toiminut Soskin suosittelee, että Ukraina sen sijaan toteuttaisi liiton Puolan ja muiden Keski-Euroopan sekä Balkanin maiden kanssa ja pyrkisi pitämään itsensä vapaana Venäjän johtamasta diktatuurien vyöhykkeestä eräänlaisella "reunavaltioyhteistyöllä". (HS, 18.2.)

Ukrainassa opposition kamppailu skandaalien kouriin joutunutta presidenttiä Leonid Kutshmaa ja hänen autoritääristä hallintoaan vastan jatkuu jatkumistaan. Kiovan kaduilla jatkuneiden mielenosoitusten eturintamassa on ollut itsenäisyysmielinen puolue Ruh. (HS, 26.2.) Julia Timoshenko pidätettiin maaliskuun lopulla. Kutshman yhä autoritäärisempi ote Ukrainasta lujittuu.


next - enr main - previous